Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lev končí. Vicemistr nemá peníze a v KHL nebude pokračovat

Praha - Byli jen krok od vítězství v KHL, příští rok si ji už ale nezahrají. Vicemistr kontinentální ligy Lev Praha oficiálně přiznal, že nemá peníze na zahájení nové sezony a v KHL končí. Pražané již začali rozprodávat kádr. Nového zaměstnavatele našel kapitán Jiří Novotný či Kanaďan Justin Azevedo.

Hokejisté Lva
zdroj: ČT24 autor: Arťom Korotajev

Majitelé Lva potvrdili problémy s financemi minulý týden, v dalších dnech se ještě snažili situaci vyřešit a udržet český klub mezi účastníky mezinárodní soutěže. To se jim ale nakonec nepodařilo. "Příští sezony se nezúčastníme," řekl organizační a PR ředitel klubu Jan Rachota.

Důvodem je fakt, že velcí sponzoři jako Gazprom či Škoda JS odmítli pokračovat v podpoře klubu. "K dnešnímu dni máme naplněnou pouze polovinu rozpočtu, přičemž prostředky pocházejí z našeho podnikání," uvedli hlavní akcionáři Petr Speychal a Jevgenij Myškovský. Zároveň nevyloučili, že by se v budoucnosti KHL v Praze opět hrála.

Lev už mezitím uvolnil ze svých služeb kapitána Jiřího Novotného, který míří do Jaroslavle, nebo kanadského útočníka Justina Azeveda, jenž bude hrát za Kazaň. Lev prodal i hráčská práva na Jiřího Sekáče. Bylo tak prakticky jisté, že v KHL končí.

I tak se na začátku července bez angažmá ocitla řada českých hráčů včetně reprezentantů. Ve Lvu měli pokračovat Ondřej Němec, Martin Ševc, Jakub Nakládal, Petr Vrána, Jan Lukáš nebo Michal Řepík.

Jiří Novotný: "Je mi to hrozně líto a je to ohromná škoda pro všechny po tom všem, co jsme tam budovali a co jsme za ty dva roky prožili. Navíc po tom finále KHL... Mrzí to hodně, to je jasné. My hráči jsme ale více udělat nemohli. A je mi jasné, že to ani pro vedení klubu a všechny okolo není vůbec jednoduché. I pro kluky, kteří teď musí shánět angažmá jinde."

Lev je součástí Sportovního holdingu Praha (SHP) společně se Spartou nebo basketbalovým klubem z Nymburka. Na jejich fungování by se ale problémy klubu KHL neměly projevit. Podle předsedy představenstva Sparty Petra Břízy má extraligový klub oddělený rozpočet od ostatních částí holdingu.

To potvrdil i výkonný ředitel nymburských basketbalistů Ondřej Šimeček. "Nijak se nás to nedotkne, protože všechny kluby pod Sportovním holdingem Praha mají oddělené rozpočty a fungují samostatně," řekl Šimeček.

Lev je třetím klubem, který KHL opouští. Ekonomické problémy vyřadily Spartak Moskva a nejistá situace na Ukrajině Donbass Doněck. Nováčky soutěže se naopak stanou Lada Togliatti, HK Soči a Jokerit Helsinky.

Je nám líto, video expirovalo.
Lev oficiálně potvrdil, že v KHL končí

Novotný by odešel tak jako tak

Ruská média informovala o tom, že Lokomotiv Jaroslavl má o důrazného českého centra velký zájem a jedná s ním o možné spolupráci. V novém působišti se dohodl na podmínkách dvouleté smlouvy. "Je to špičková organizace, která staví silný tým pro novou sezonu. U Jirky nejde jen o ekonomická hlediska, láká ho i sportovní stránka. Nabídka byla skutečně mimořádná," uvedl hráčův zástupce Jiří Hamal.

Třicetiletý Novotný, účastník letošních olympijských her v Soči i následného světového šampionátu, hrál v KHL už za Atlant Mytišči a Barys Astana. Do Lva přišel před dvěma lety, kdy se KHL začala v Praze hrát, a letos se výrazně podílel na postupu týmu do finále play-off.

Pelhřimovský rodák tak Lva opouští ještě dříve, než klub oficiálně potvrdil, že nebude v příští sezoně hrát v KHL. Podle Hamala však odchod Novotného, hlavní mediální tváře klubu v předešlých letech, s problémy Lva nesouvisí. "Dostal kvalitní návrh, který ho oslovil. I kdyby pražský tým dál hrál Kontinentální ligu, Novotný by nezůstal," uvedl Hamal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články