Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ve statistikách letos nezáří, ale umí podržet. Gólman LA Quick vytasil fantastický zákrok

New York - Brankář hokejistů Los Angeles Jonathan Quick prožívá v zámořské NHL neobvyklé play-off. Zdaleka nezáří jako před dvěma lety při cestě Králů za prvním Stanley Cupem v klubové historii, inkasoval mnoho branek, ale i přesto zůstává tím, na něhož tým spoléhá. Možná i proto dělí Kings jediná výhra od opětovného zisku cenné trofeje.

Brankář Los Angeles Jonathan Quick
zdroj: AP autor: Mark J. Terrill

A Quick - přestože asi nebude tím úplně nejžhavějším kandidátem - může snít o další Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů, kterou v roce 2012 poprvé získal. Pokud by se tak stalo, potřetí za poslední čtyři roky by si trofej odnesl brankář.

Osmadvacetiletý Američan prožil při minulé úspěšné cestě Králů za Stanleyovým pohárem play-off, jež připomínalo pohádku. Nastoupil do všech 20 zápasů, z nichž tým, který si zajistil postup do vyřazovacích bojů až v závěru základní části, ztratil pouhé čtyři. Quick inkasoval v průměru jen 1,41 gólu na zápas při oslnivé úspěšnosti zákroků 94,6 procenta.

Navrch předloni přidal tři vychytané nuly a ani jednou nekapituloval více než třikrát za zápas. Kalifornský celek díky tomu slavil jako první tým v NHL zisk Stanleyova poháru z pozice až osmého nasazeného mužstva konference.

Jaký kontrast s letoškem. Zatímco tehdy byl Quick považován málem za nepřekonatelného, tentokrát je vše jinak. Za 24 zápasů, do nichž zasáhl, Kings už devětkrát prohráli a více než tři branky obdržel hned v osmi případech. Za první tři zápasy úvodní série se San Jose jich bylo celkem 16, z toho v utkání číslo dvě lovil puk ze sítě dokonce sedmkrát.

Výsledkem jsou průměrná statistická čísla: 2,69 gólu na utkání a úspěšnost 91 procent. Jenže Quick dokáže mužstvu pomoci v klíčových chvílích. Naposledy připojil druhou vychytanou nulu a po výhře 3:0 v Madison Square Garden vedou Králové nad newyorskými Rangers stejným poměrem i ve finálové sérii.

"Myslím, že to bylo jeho nejlepší představení v tomto play-off," prohlásil obránce Drew Doughty pro server NHL.com. "Byl fantastický. Předvedl pár velkých zákroků, těch, který nepatří ke standardním, co jsou součástí brankářovy práce. Dobře kontroloval dorážky, pracoval dobře s pukem, vše v jeho hře bylo skvělé. A byl to hlavní důvod, proč jsme vyhráli," pochválil Doughty autora 32 úspěšných zásahů.

"My dobře víme, čeho je schopný. A to je hlavní důvod, proč jsme tak rádi, že ho máme v brance," řekl slovinský útočník Anže Kopitar, který může na Conn Smythe Trophy také směle pomýšlet. "Pořád je skvěle připravený a má bezpochyby obrovský podíl na našem úspěchu. Možná nestojí vše na něm tak moc jako v roce 2012, ale je pořád páteří tohoto týmu. Vždycky," ujistil Doughty.

Držitel olympijského stříbra z Vancouveru 2010 Quick má zcela zásadní a nezpochybnitelný podíl na tom, že Los Angeles je ještě ve hře. Od stavu 1:3 na zápasy se San Jose pochytal 94 z 96 střel Sharks a výrazně se podepsal na dokonání obratu. "Quick jim zachytal výborně," ocenil při ohlédnutí za sérií český útočník ve službách Žraloků Tomáš Hertl.

Koncem dubna balancovali Kings na hraně vyřazení, jediný chybný krok je dělil od předčasného konce sezony. Nyní jim naopak poslední krůček schází k zisku Stanley Cupu. "Ale víme, že právě ten čtvrtý je tím nejtěžším a čeká nás ještě hodně práce. Pořád ještě nic neskončilo a musíme se na to naplno soustředit," varoval Qiuck před přílišným optimismem.

Zdroj
ČTK, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články