Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Již jen krok. Rangers díky St. Louisovi stačí výhra k postupu do finále

New York – Velice blízko ukončení dvacetiletého čekání na opětovný postup do finále Stanley Cupu jsou hokejisté New Yorku Rangers. Ti ve čtvrtém finálovém utkání Východní konference zdolali doma Montreal díky brance Martina St. Louise 3:2 po prodloužení a vedou v sérii 3:1 na zápasy.

Slavící hráči New Yorku Rangers
zdroj: ČTK/AP autor: Seth Wenig

"Je velký rozdíl vést 3:1 místo nerozhodného stavu 2:2," oddechl si hrdina nedělního utkání St. Louis, jenž potrestal střelou z pravého kruhu k bližší tyči nedůslednost Andreje Markova při vyhození puku z vlastního obranného pásma.

"Byl jsem úplně volný a snažil jsem se věřit svým instinktům. Sice mi (brankář Dustin Tokarski) během zápasu skvěle zlikvidoval pár střel, ale nakonec jsem byl šťastnější," dodal St. Louis po zápase, jehož výsledek byl přesně opačný než v předchozím duelu. "Takový je hokej, dnes to bylo s dobrým koncem pro nás," řekl.

Rangers v průběhu utkání dvakrát získali jednogólový náskok. První třetinu vyhráli gólem Carla Hagelina, jenž zakončil samostatný únik bekhendovou kličkou. Podruhé se Rangers dostali do vedení v závěrečné minutě prostřední části, když po rychlé akci skóroval Derick Brassard. Druhou asistenci si u gólu připsal gólman Henrik Lundqvist, který přihrál puk Danu Girardimu.

Hosté v obou případech srovnali krok brankami obránců. V polovině utkání vhodně podpořil útok Francis Bouillon a z levého kruhu se trefil přesně nad lapačku Lundqvista. Druhé vyrovnání obstaral v úvodu třetí třetiny ranou od modré čáry v přesilové hře P. K. Subban.

V závěru ještě mohl překlopit výhru na stranu Montrealu Alex Galchenyuk, který rozhodl předchozí zápas v prodloužení, jenže jeho střelu zastavila horní tyč a puk skončil těsně před brankovou čárou. "Měl jsem štěstí, od mé hokejky se to odrazilo do tyče," reagoval Lundqvist, jenž si v play-off připsal 41. výhru a v klubové historii tím vyrovnal vedoucího Mikea Richtera.

Klíčové byly v utkání i přesilové hry, v nichž se Montreal prosadil jen jednou z osmi možností. Navíc v nich dokonce inkasoval. "Ten gól byl nakonec rozdílový. Měli jsme šance, ale nevyužili je. Musíme v nich být lepší," řekl kouč Canadiens Michel Therrien směrem k úternímu duelu, v němž mohou Rangers sérii v Montrealu uzavřít.

"Ještě není v žádném případě konec. Je to dnes těžká porážka. Hořká. Ale pořád jsme v sérii a stále máme šanci," podotkl kapitán kanadského týmu Brian Gionta. Montreal v posledních deseti letech dokázal dvakrát otočit nepříznivou sérii z 1:3, na druhou stranu oba předchozí domácí duely s Rangers prohrál se skóre 3:10. "Budeme to chtít u nich uzavřít," dodal St. Louis.

Výsledek semifinále play-off NHL:

Východní konference - 4. zápas:

Branky: 7. Hagelin, 40. Brassard, 67. St. Louis - 29. Bouillon, 42. Subban. Střely na branku: 29:29. Diváci: 18 006. Stav série: 3:1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články