Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Osmnáctka si poradila se Švýcarskem a čeká ji Švédsko nebo Rusko

Lappeenranta - Čeští hokejisté do 18 let porazili na mistrovství světa ve svém posledním utkání v základní skupině B Švýcarsko 4:2. Tříbodový zisk je posunul do čela tabulky, ale bez ohledu na vítěze zbývajícího zápasu USA - Finsko v ní obsadí konečnou druhou příčku. Ve čtvrtečním čtvrtfinále narazí buď na Švédsko, nebo Rusko.

Hokejová reprezentace
zdroj: ČTK autor: Pavel Rakušan

"Jsme rádi, že jsme na vítězné vlně, že se nám podařilo zakončit účinkování ve skupině s pozitivní bilancí. Za to musím mančaftu poděkovat, kluci odvedli skvělou práci. Máme den volna a připravíme se na klíčový duel," řekl trenér Jakub Petr. V předchozích zápasech jeho svěřenci porazili Dánsko a Finsko, nestačili jen na USA. Svého čtvrtfinálového soupeře tým pozná večer po dohrání zbývajících utkání skupiny A.

Čeští mladíci měli v průběhu první třetiny střeleckou převahu, ale lepší šance k otevření skóre si zpočátku vypracovával soupeř. Nejagilnější ze Švýcarů Fiala s Malginem však neuspěli a stejně dopadl i český zadák Ščotka. Čekání na první gól se protáhlo až do 27. minuty, kdy se povedenou individuální akcí prosadil Vrána. Český celek pak nevyužil dvě krátce po sobě jdoucí přesilové hry. Před přestávkou ještě zahrozil Pyrochta, navýšení náskoku ale zabránil gólman Fehr.

Úvodní možnost třetího dějství patřila opět Fialovi, ale ve 42. minutě udeřili Češi zásluhou Zachy. Rod sice ve 45. minutě snížil, liberecký talent Zacha však přispěchal už o 65 vteřin později s rychlou odpovědí a vrátil týmu dvoubrankový náskok. V 53. minutě už se dočkal i Fiala a zařídil dramatickou koncovku, v níž Švýcaři už v čase 57:42 sáhli k power play.

Tyčku prázdné branky nejprve trefil Pastrňák, tři vteřiny před závěrečnou sirénou ale přece jen přidal čtvrtý gól Smejkal. "Bylo to velice vyrovnané utkání. My jsme trochu zaspali v první třetině. Hráče jsme nabádali, aby do toho šli stejně jako do utkání s Finskem, i když už mají jisté čtvrtfinále. Ve druhé třetině se náš výkon zlepšil," uvedl trenér Petr.

Autor dvou branek Pavel Zacha byl rád, že tým splnil úkol a skončil druhý. "Bylo to dost vyhrocené, protože i Švýcarům šlo o hodně. Podařilo se nám to a jsme na druhém místě v tabulce. Na čtvrtfinále si věříme. Kdybychom si nevěřili, ani do toho nemusíme jít. Dáme do toho všechno. Může se sice stát cokoliv, ale věříme v úspěch," uvedl Zacha. "Nechtěli jsme chytit Kanadu, ale na Švédsko a Rusko si věříme," dodal liberecký útočník.

ČR - Švýcarsko 4:2 (0:0, 1:0, 3:2)

Branky a nahrávky: 27. J. Vrána (Mašín, Pyrochta), 42. Zacha (Karabáček, Pastrňák), 46. Zacha (Pastrňák), 60. Smejkal (Pastrňák) - 45. Rod (Fiala, Karrer), 53. Fiala (Karrer, Rod). Rozhodčí: Konc (SR), Schukies (Něm.) - Jensen (Dán.), Waldejer (Nor.). Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 587.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články