Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Češi nedostali od Dánů ani napodruhé gól, tentokrát vyhráli 2:0

Děčín - Čeští hokejisté i podruhé v zápase Euro Hockey Challenge zdolali Dánsko. Vítězství 2:0 zařídili brankami debutující Jakub Valský a Lukáš Radil, gólman Pavel Francouz při pátém reprezentačním startu udržel podruhé čisté konto. Svěřence trenéra Vladimíra Růžičky čekají další zápasy v přípravě na mistrovství světa ve středu a ve čtvrtek v Havlíčkově Brodu proti Norsku.

Vladimír Růžička u reprezentace
zdroj: isifa/Lidové noviny autor: Jindřich Mynařík

"Hráli jsme poměrně dobře dozadu, ale vepředu už to bylo horší. Nemohli jsme se prosadit. Měli jsme míň šancí než ve čtvrtek, oni si na to už dávali poměrně pozor. Na druhou stranu jsme od červené čáry dobře bránili," prohlásil po utkání trenér Vladimír Růžička.

Po čtvrtečním debutu devíti hráčů si odbyl premiéru v národním týmu už jen útočník Valský. Do první šance se dostal Kousal, pak se Češi ubránili při Mojžíšově trestu a Francouze ohrozil jen střelou od modré čáry Jesper B. Jensen. V sedmé minutě mohl otevřít skóre Nosek, který projel z levé strany až před Dahma, ale minul. Další šanci měl Filippi.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Dánsko

Dánové se neprosadili při trestu Valského, při Thinnesenově vyloučení tečoval Nosek těsně vedle pravé tyče Kudělkovu střelu. Pak byl blízko gólu Zaťovič. Skóre se změnilo až v 18. minutě, kdy po závaru před dánskou brankou překonal Dahma Valský a oslavil hned svůj první start gólem.

Na začátku druhého dějství Dánsko odolalo při Greenově pobytu na trestné lavici. Dahma pak prověřil Zohorna, na druhé straně střílel Bjorkstrand. V 26. minutě po Svačinově akci nepřekonal dánského gólmana Petružálek. Ani další česká přesilovka pak zvýšení nepřinesla.

V polovině utkání nevyužili Dánové přečíslení Greena s Poulsenem a vzápětí se prosadil Růžičkův výběr. Po Jankově střele se trefil stejně jako ve čtvrtek Radil. "Oba ty góly, včera i dneska, byly trošku upracované, ale hokej je bohužel takový. Dával bych rád hezčí, ale je to tak. Každopádně jsem za ně strašně moc rád a jsem rád, že jsem mohl nějakým způsobem přispět k výhrám," prohlásil Radil. "My jsme dneska hráli hůř, hlavně v útoku jsme se nedokázali prosadit. Dánové určitě oproti prvnímu zápasu líp bruslili," dodal.

Po vyloučeních Romana a Vondrky hráli Dánové 30 vteřin přesilovku pěti proti třem, ale neskórovali. V 39. minutě pak měl jejich největší šanci Poulsen, ale Francouze bekhendem mezi betony neprostřelil.

Francouz nervozitu ustál

Češi mohli zvýšit jak při vyloučení Kaspera Jensena na přelomu druhé a třetí třetiny, tak i při dalším náporu. Příležitosti měli Kudělka, Vincour, Radil, pak musel Dahm řešit Svačinovu teč a následně přestřelil Valský. Francouz držel čistý štít i po Thinnesenově dorážce. Šancí pak ubylo, Dahm neměl práci při Thinnesenově vyloučení a Dánově se při Vincourově trestu také snížení nedočkali.

Růžička o hráčích:

"Vypadá to, že brankáře máme dobré. Zavřeli to dobře. Potřebujeme ještě tu hru. Je tady plno kluků, kteří hrajou v národním mužstvu po dlouhé době nebo poprvé. Myslím si, že je důležité, že ti kluci si to ověřili, že mezinárodní hokej je jiný než třeba extraliga. Je dobře, že se obouchají."

"Nechytal jsem dlouho, byl jsem docela nervózní, protože jsem nevěděl, co od toho čekat. Nechtěl jsem hlavně na začátku pustit gól, protože to by Dány dostalo do zápasu. Kluci hráli neskutečně dozadu, lépe než ve čtvrtek. K ničemu je za celý zápas nepustili. To se mi pak chytalo celkem dobře," uvedl gólman Pavel Francouz.

Další příprava proběhne ve stejném složení. "Pokračujeme nadále se všemi hráči, v pondělí bude na srazu všech devětadvacet," uvedl Růžička.

Česko - Dánsko 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Valský (Vitásek, Filippi), 31. Radil (Kousal, Jank). Rozhodčí: Fraňo, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 3 810.

Česko: Francouz - Stříteský, Mojžíš, L. Kovář, Kudělka, Mozík, Jank, Vitásek, Gulaši - Vincour, Petružálek, Vondrka - Radil, Kousal, T. Nosek - Svačina, Roman, T. Zohorna - Valský, Filippi, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Dánsko: Dahm - Bruggisser, J. Christensen, Hertzberg, Jesper B. Jensen, Groenvaldt, K. Jensen - M. Christensen, Green, Poulsen - Bjorkstrand, J. Jensen, Lie - Thinnesen, Andreasen, Svendsen - Nielsen, Lauridsen. Trenér: Jan Karlsson.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články