Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Osmnáctka chce po osmi letech přivézt z MS medaili

Praha - Česká hokejová osmnáctka chce útočit na mistrovství světa ve Finsku na medaili, na kterou čeká od roku 2006. Od tehdejšího bronzu zažila tato kategorie i sestup a stále čeká na postup do semifinále. Tým trenéra Jakuba Petra bude na turnaji, který se hraje od 17. do 27. dubna ve finských městech Lappeenranta a Imatra, chtít navázat na srpnové úspěšné vystoupení na Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi. V základní skupině šampionátu se osmnáctka utká postupně s Dánskem, Spojenými státy, Finskem a Švýcarskem.

Je nám líto, video expirovalo.
Osmnáctka chce na MS zaútočit na medaili

"Řekli jsme si s celým realizačním týmem na začátku, že chceme vychovávat v hráčích zdravé sebevědomí. Celý širší kádr má svou kvalitu. Prvním jasným cílem je čtvrtfinále a pak náš poslední zápas po čtvrtfinále na mistrovství světa nechceme prohrát," řekl trenér Petr.

Kádr pro turnaj vybíral s asistentem Petrem Svobodou z širší dvaatřicetičlenné nominace. Po finálním zúžení zůstali tři brankáři, sedm obránců a třináct útočníků. Forvard Václav Karabáček, jediný krajánek ze zámoří, ale ještě hraje s Gatineau play-off QMJHL a není jisté, kdy bude k dispozici.

"Budeme čekat, nejpravděpodobněji bude až ve Finsku. Tam s námi pocestuje také jeden náhradník," uvedl Petr. Od čtvrtka bude tým pokračovat v přípravě v Rokycanech a s týmem zůstávají i tři náhradníci - obránce Pavel Pýcha ze Salcburku a útočníci Tomáš Andres ze Slavie a Jiří Smejkal z Českých Budějovic.

Sport
zdroj: ČT4

V kádru jsou vedle Karabáčka ještě další tři krajánci, rovněž útočníci, a všichni působí ve Švédsku. Lukáš Vopelka hraje za juniorku Örebro, David Pastrňák hrál druhou nejvyšší soutěž za Södertälje a Jakub Vrána si v nejvyšší soutěži dokonce zahrál s Linköpingem semifinále.

Českou extraligu hraje pravidelně čerstvě sedmnáctiletý forvard Pavel Zacha z Liberce, do nejvyšší soutěže nakoukl i Michael Špaček z Pardubic. Naopak Pavel Jenyš, který nastupoval v extralize za Kometu Brno, se do konečné nominace nedostal. "Hráči mají v týmu své role. Bohužel na něj místo nezbylo. Na jeho pozici máme hráče s lepší momentální formou," vysvětlil Petr.

Nominace české hokejové osmnáctky na MS:

brankáři: Vítek Vaněček (Liberec), Karel Vejmelka (Pardubice), Daniel Vladař (Kladno)

obránci: Tomáš Havlín, Filip Pyrochta (oba Liberec), Ondřej Mikliš (Sparta Praha), Dominik Mašín (Slavia Praha), Alex Rašner (Olomouc), Jan Ščotka (Vsetín), Jakub Zbořil (Kometa Brno)

útočníci: Jiří Černoch, Filip Chlapík (oba Sparta Praha), David Kaše, Radek Veselý (oba Chomutov), Jan Ordoš, Pavel Zacha (oba Liberec), Filip Kuťák (Vítkovice), Michael Špaček (Pardubice), Milan Švarc (Plzeň), Lukáš Vopelka (Örebro), Václav Karabáček (Gatineau/QMJHL), Jakub Vrána (Linköping), David Pastrňák (Södertälje).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články