Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na MS i s Hudlerem. Útočník Calgary přislíbil účast

Praha – Jeho neúčast na olympijských hrách v Soči mezi fanoušky i odborníky vyvolala vlnu kritiky. Na mistrovství světa by však již Jiří Hudler chybět neměl. Útočník Calgary přislíbil, že se světového šampionátu v Bělorusku zúčastní. Řekl to staronový trenér reprezentace Vladimír Růžička, který zároveň prozradil, že s dalšími hvězdami z NHL bude mluvit v příštích dnech.

Jiří Hudler
zdroj: isifa autor: ANDERS WIKLUND

"Za další tři čtyři dny budeme vědět více. Začneme to obvolávat. Zatím jsem mluvil jen s Jirkou Hudlerem. Řekl, že by jel. Pokud bude všechno v pořádku, tak by 25. dubna dorazil," prozradil Růžička.

Jeho předchůdce Alois Hadamczik nevzal Hudlera na únorové olympijské hry v Soči, přestože se útočníkovi Calgary v NHL dařilo. Růžička jej o čtyři roky dříve do kádru na olympiádu do Vancouveru také nezařadil. Momentálně je Hudler šestým nejproduktivnějším českým hráčem v zámořské soutěži.

Růžička nechce další konkrétní jména říkat, dokud nebude mít jistotu, že jsou hráči zdravotně v pořádku a chtějí reprezentovat. "Nechci předbíhat. Musíme hráče obvolat. Musí to být tak, že projde prohlídkou, chce jet a my ho do mužstva zařadíme," poznamenal. V hledáčku ze zámoří nemusí být jen hráči z NHL, ale i z nižší AHL. "Jméno Romana Horáka padlo, je tam například i Michal Jordán. Uvidíme, jak se bude všechno vyvíjet."

Hokejovou reprezentaci mělo během pondělí doplnit pět hráčů, nakonec přibyli jen brankář Alexander Salák s útočníkem Romanem Červenkou z Petrohradu a útočník Lukáš Kašpar s bekem Janem Kolářem z Doněcku. Kvůli zdravotním problémům se omluvil obránce Zdeněk Kutlák z Davosu. "Má potíže ze sezony, jeho absence je definitivní," řekl Růžička.

V současném kádru tak má z deseti beků větší zkušenosti s reprezentací jen Tomáš Mojžíš. Růžička bude dál vybírat hráče, kteří ještě hrají play-off. "Sázím určitě na Ondru Němce. Uvidíme také, jak to bude s obránci z NHL." 

Před nominací na šampionát by rád otestoval Němcova spoluhráče ze Lva Praha Martina Ševce. "Ze Sparty je vyzkoušený Kuba Krejčík, sleduju i Piskáčka a také obránce z Třince. Škoda, že teď nehraje ve Zlíně Zámorský kvůli trestu. I ze současného kádru si to ale ti mladí vyzkouší a možná nás někdo překvapí," uvedl Růžička.

Účast Tomáše Kaberleho, který hraje s Kladnem baráž a v jejím úvodu pro zranění chyběl, nechává otevřenou. "Kladno má svoje určité problémy. V neděli zahrál výborně (David) Růžička. Ale patří mezi kluky, kteří nejsou vyzkoušení," uvedl reprezentační kouč.

V útoku výhledově počítá s Janem Kovářem z Magnitogorsku, který má stejně jako Lev blízko do finále KHL. "Honza Kovář má úžasnou sezonu," řekl Růžička. Do přípravy chce vzít například i útočníka Milana Gulaše z Färjestadu a Martina Růžičku z Třince. "Milan Gulaš je hráč, který mě zajímá. Pokud vypadnou, tak přijede. Mám hráče víceméně vybrané. Určitě počítáme do přípravy s Martinem Růžičkou. Je to hráč, který umí dát gól."

Zúžení po pátku

Růžička má k dispozici k tréninku v pražském Edenu před úvodními zápasy Euro Hockey Challenge proti Dánsku devětadvacetičlenný kádr. Do duelů, které se hrají ve čtvrtek a v pátek v Děčíně, ale zasáhnou jen ti, kteří se už připravují s reprezentací od poloviny minulého týdne.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté trénovali v Praze s Červenkou a Salákem

"S těmi kluky, kteří se připojili dneska, počítám do zápasů až příští týden proti Norsku," uvedl Růžička. Pravděpodobně po duelech v Děčíně zúží kádr. "Uvidíme i podle toho, jak se bude u nás vyvíjet play-off," dodal.

Spolu s Jakubem Kovářem jsou po zařazení Saláka a Červenky v týmu tři účastníci olympijských her v Soči. Červenka se těší na obnovenou spolupráci s trenérem Růžičkou, pod kterým působil ve Slavii a také získal titul mistra světa v roce 2010. "Jsem rád, že to trénuje on. Úspěchy udělal a myslím, že je šance udělat další. Uvidíme," řekl Červenka, který by měl patřit k lídrům týmu.

Kádr českých hokejistů v úvodu přípravy na MS:

Brankáři: Pavel Francouz (Litvínov), Tomáš Závorka (Karlovy Vary), Jakub Kovář (Jekatěrinburg/KHL), Alexander Salák (Petrohrad/KHL),

Obránci: Lukáš Kovář, Tomáš Kudělka (oba Vítkovice), Michal Gulaši (Karlovy Vary), Bohumil Jank (Hradec Králové), Vojtěch Mozík (Plzeň), Ondřej Vitásek (Liberec), Matěj Stříteský (Litvínov), Jan Kolář (Doněck/KHL), Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL),

Útočníci: Tomáš Nosek, Lukáš Radil, Tomáš Zohorna (všichni Pardubice), Ondřej Roman, Vladimír Svačina (oba Vítkovice), Petr Pohl, Martin Zaťovič (oba Karlovy Vary), Tomáš Filippi, Jakub Valský (oba Liberec), Jakub Petružálek, Tomáš Vincour (oba Kazaň/KHL), Roman Červenka (Petrohrad/KHL), Lukáš Kašpar (Doněck/KHL), Robert Kousal (Podolsk/KHL), Radek Smoleňák (Chanty-Mansijsk/KHL), Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články