Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čajánek: Za ty tři roky jsme vyspěli, situace lépe zvládáme

Hradec Králové - Osmatřicetiletý kapitán Petr Čajánek znovu dokázal, jak je pro Zlín cenným hráčem. S postupujícím časem šestého čtvrtfinálového duelu v Hradci Králové měli čím dál více navrch domácí Východočeši, ale trojnásobný mistr světa byl při jednom ze světlejších momentů beranů v prodloužení ve správnou chvíli na správném místě a dorážkou do odkryté branky rozhodl o osudu celé série.

Petr Čajánek v zápase s Hradcem
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Domácím zbyly jen oči pro pláč. Vyřazení je pro ně trpké o to více, že celkem polovina zápasů v sérii nepoznala po základní hrací době vítěze, ale v prodloužení se pokaždé radoval stejný celek - Zlín. "Možná, že ta zkušenost s play-off a podobnými momenty rozhodla," přitakal Čajánek.

"Když to vidím na našem mužstvu, tak ti mladí kluci rostou a ty zkušenosti jsou poznat. Za ty tři roky jsme jako mužstvo vyspěli a čím víckrát se mužstvo dostane do takových situací, tím lépe je zvládá," domnívá se Čajánek, jenž se do Zlína vrátil v roce 2011 z KHL a loni dovedl tým až do extraligového finále.

Zametl to po Marušákovi

Sám se postaral o krok směrem do semifinále, který Zlín udělal nyní, když v čase 75:14 překonal úspěšnou dorážkou gólmana Pavla Kantora. "Před prodloužením jsme si říkali, že musíme hodně střílet, že může být každá rána gól. Dostali jsme se tam do třetiny v signalizované výhodě, Petr Leška to tam dal pěkně na Jirku Marušáka, ten puk se odrazil a já to tam jen zametl. Šli jsme si pro to a ten gól jsme dali," popsal Čajánek.

Paradoxně právě v prodloužení přišla loni rána do vazu, když Plzeň rozhodla o titulu v sedmém utkání ve Zlíně. Dosavadní stoprocentní bilanci svého mužstva v probíhajícím play-off však zkušený forvard nevnímá ani v nejmenším jako zadostiučinění.

"To už je minulost. Bylo to skvělé, krásná jízda pro Martina Straku, ale to už je minulost a tou se moc nezaobíráme. Nabrali jsme tam samozřejmě nějaké zkušenosti, ale teď je sezona nová a my jsme rádi, že jsme postoupili dál," vysvětlil Čajánek.

Zápasy se hrály podle jeho názoru oboustranně hodně zodpovědně. "Obě mužstva mají hru založenou na dobré defenzivě a nemáme střelce, kteří dávají 40 gólů, takže se na ty góly nadřeme. A z toho i vychází hra obou týmů. Bylo to takové tahání 'chvilku my, chvilku oni' a my jsme moc šťastní, že jdeme dál," uvedl Čajánek. "Všechny sériejsou stejně jak celá liga vyrovnané a žádná neměla jednoznačného favorita," doplnil.

Opět se potvrdila role brankářů

Za základní kámen postupu považoval výkony gólmanů. "Na začátku chytal parádně 'Káša' (Libor Kašík), pak dostal příležitost 'Šťury' (Tomáš Štůrala). My ho známe velice dobře a vždycky, když přišel ze Šumperku, tak nám hrozně moc pomohl," ocenil Čajánek výkony Štůraly, jenž odchytal zápas číslo pět s čistým štítem a dnes inkasoval pouze jednou.

"Letos nám nastartoval sezonu, když byl 'Horča' (Luboš Horčička) nemocný a 'Kaša' neměl úplně super začátek. Máme výhodu v tom, že všichni tři gólmani jsou výborní a kdokoliv tam vleze, tak my se na něho můžeme spolehnout. Na 'Šťurym' je vidět, že je v Šumperku v obrovské permanenci, je vychytaný a je v klidu," doplnil Čajánek.

Poslední zápas série se odehrál ve výborné atmosféře. A přestože domácí fanoušci nebyli vůči hostům pokaždé féroví, Čajánek si zápas užil. "Super, že tu lidi chodí na hokej. Čekal jsem, že jich bude ještě o trošku víc, ale ta atmosféra byla parádní. A to dělá hokej hokejem, když je plný zimák a lidé se baví," uzavřel Čajánek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články