Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Olomouc překvapivě vyhrála na ledě Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav - Hokejisté Mladé Boleslavi ve druhé kole baráže o extraligu prohráli na svém ledě s Olomoucí 2:3, a nenavázali tak na předešlé domácí vítězství nad Kladnem. Hosté, kteří všechny své góly vstřelili ve druhé třetině, v baráži získali premiérové tři body.

Brankář Olomouce Tomáš Halász
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Domácí do souboje týmů z druhé nejvyšší soutěže nasadili útočníka Mikulíka, který ve středečním kole nemohl hrát s ohledem na trest ve hře ze závěru loňské baráže.

Nejproduktivnější hráč prvoligové play-off mohl v 10. minutě otevřít skóre, ale při přečíslení dvou na jednoho zasáhl olomoucký brankář Halász. Gólman, který nastoupil do soutěžního zápasu poprvé od 14. února, předvedl v první třetině kvalitní zákroky také proti šancím Pabišky, Výborného či Jarůška. "Od trenéra jsem věděl asi týden dopředu, že budu chytat, takže jsem měl čas se připravit. Chytal jsem po dlouhé době, takže jsem měl zpočátku strach. Boleslav ale měla v úvodu pár střel od modré, takže jsem se měl na čem chytit," řekl Halász.

Směrem dopředu byli aktivní i hosté, Kucharczyk však v obou příležitostech nedokázal prostřelit gólmana Valenta. Po bezbrankové první třetině otevřel skóre až Kubica, jenž ve 23. minutě dostal přihrávku zpoza brány od Vrbaty a z mezikruží se trefil přesně k tyči. Domácí záhy měli příležitost zvýšit náskok v přesilovce. Na vysokou úspěšnost v početních výhodách z předchozího utkání, v němž proti Kladnu proměnili tři z pěti přesilovek, však nenavázali a neproměnili ani pátou výhodu. Půl minuty po vypršení Ondruškova trestu naopak vyrovnal hostující Selingr, jenž dostal přihrávku před bránu a snadno zakončoval u pravé tyče.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Mladá Boleslav - Olomouc

Podobnou akci Olomouc použila i k obratu na 2:1. Drtil od modré narýsoval přihrávku na nepokrytého Marosze, který znovu u pravé tyče měl dost prostoru na zpracování i gólovou střelu. Produktivní olomouckou třetinu završil v 36. minutě Ostřižek, jenž projel za boleslavskou obranu a navzdory faulu dotáhl blafák ke střele pod horní tyč.

Ještě před druhou přestávkou narušil boleslavské plány na snížení brankář Halász, jenž betonem vyrazil Nouzovu střelu zblízka. Proti organizovaně hrající Olomouci se domácí ve třetí třetině dlouho nemohli dostat do vyložených příležitostí. Z dobré pozice mezi kruhy pálil až ve 47. minutě Jindra, proti němuž Halász zasáhl lapačkou a odolal i při dalších dvou oslabeních.

Závěr zdramatizoval v 55. minutě Pabiška, jenž zblízka úspěšně dorážel. Boleslavští pak mohli několikrát vyrovnat, ale ani přes výrazný tlak v deváté přesilovce gól nedali. Závěrečná hra domácích bez brankáře už Olomouc neohrozila.

"Měli jsme hodně přesilovek, které jsme neproměnili. V tom byl problém. A dostat tři takové góly? To by se nám nemělo stávat. Druhá třetina rozhodla," řekl domácí Lukáš Pabiška, který věřil, že Středočeši v závěru dokážou alespoň vyrovnat. "Řekli jsme si, že tam něco flákneme. Navíc jsme hráli přesilovku, ale olomouckého brankáře to snad pětkrát trefilo. Je to i o náhodě, když Halász kouká doleva a vpravo se mu otře puk o beton," dodal Pabiška.

BK Mladá Boleslav - HC Olomouc 2:3 (0:0, 1:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 23. Kubica (Vrbata), 55. Pabiška (D. Výborný, Nouza) - 27. Selingr (Kucharczyk, Ostřížek), 33. Marosz (Drtil), 36. Ostřížek (Kucharczyk, Jaroměřský). Rozhodčí: Šír, Polák - Hejl, Kajínek. Vyloučení: 2:9. Bez využití. Diváci: 3910.

Mladá Boleslav: Valent - Žabka, Toman, Ovčačík, Jindra, Meland, Protivný - Pabiška, D. Výborný, Nouza - Klimenta, Broš, Mikulík - Starý, Musil, Jarůšek - Kubica, Vrbata, Lenc. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Olomouc: Halász - Jaroměřský, Cartelli, Houdek, Ondrušek, Drtil, Staněk, Kadela, Rašner - Kucharczyk, Ostřížek, Selingr - Pekr, Rác, Vodný - Marosz, Knotek, Herman - Jergl, Diviš, Švaňhal. Trenéři: Fiala a Dopita.

František Výborný (Mladá Boleslav): "V první třetině mohla Olomouc dát dva góly, i my jsme měli nějaké tutovky, ale ani jeden tým se neprosadil. Za stavu 1:0 jsme měli vedení podržet, mrzí mě zbytečně inkasované góly. Je to škoda, věřili jsme v body. Nemyslím si ale, že bychom po předchozím vysokém vítězství 6:1 nad Kladnem byli v nějaké euforii. S Olomoucí se potkáváme už dva roky, takže jsme věděli, že přijede soupeř, který hraje takticky vyspělý hokej. Z prohry neděláme tragédii."

Jiří Dopita (Olomouc): "Po nevydařeném utkání v Chomutově jsme odehráli velice kvalitní zápas. Začali jsme dobře a nevykolejil nás ani první gól Boleslavi. Odpověděli jsme na něj třemi góly. Myslím si, že ve hře pět na pět jsme byli celý zápas lepší. Boleslav měla nápor v přesilovkách, ale odbránili jsme je slušně a zaslouženě vyhráli. Dařilo se nám v obraně, což vždy k týmovému výkonu patří, obzvlášť v play-off či baráži."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy