Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Přetlačovanou v derby zvládla Slavia, její šance na předkolo žije

Praha - Hokejisté Slavie porazili Spartu 3:2 v prodloužení. Slavia v pražském derby v této sezoně vůbec poprvé zabodovala. O její výhře rozhodl v čase 60:30 kapitán Petr Kadlec a udržel tak svému týmu naději na účast v předkole play-off minimálně do úterý.

David Štich ze Slavie a Miroslav Forman ze Sparty
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Měli jsme velké sešívané srdce. Kluci hráli na hranici svých možností, obětovali se pro mužstvo. Bohužel nakonec máme jenom dva body, ale i tak jsme strašně spokojení," uvedl gólman vítězů Adam Svoboda.

Domácí Slavia se musela v důležitém boji obejít bez svého suverénně nejlepšího střelce a zároveň i nejproduktivnějšího hráče Bednáře. Přesto se do svého městského soka s chutí zakousla a první třetina se odehrála převážně v pásmu před brankovištěm hostujícího gólmana Novotného.

Ten musel brzy řešit zakončení Vrdlovce, který se dostal za záda sparťanských beků, ale stav se měnil až v páté minutě, kdy Krenželok trefil přesně pod horní tyč. Sparta zahrozila Divíškovou tečí, při níž si brankář Svoboda připsal jeden z pouhých čtyř zákroků v první třetině. Ta i poté probíhala trochu překvapivě v režii slávistů, Krenželok ale místo navýšení náskoku v podobné příležitosti jako při svém gólu minul.

Na začátku 23. minuty při přesilovce Slavie neprotlačil puk do branky ani přes několik dorážek Jelínek. Nedlouho po jejím skončení se při signalizované výhodě usadila v útočném pásmu Sparta a Philipp dobře umístěnou ranou vyrovnal. Ve 27. minutě ale vydřel puk za Svobodovou brankou Sklenář, předložil Whartonovi a o krok napřed byla opět Slavia. Šance Klimka a Tona na druhé straně přišly vniveč.

Na úvod třetího dějství měli po Přibylově sólu těžkou práci sudí, neboť Svoboda sice dokázal puk chytit, ale při svém couvání mezi tyče skončil téměř celý za brankovou čárou. Arbitr Hribik ovšem po poradě s rozhodčím u videa rozpažil - gólu nebylo dosaženo.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Slavia - Sparta

Chvilku nato dorážel ze skrumáže před Svobodou Klimek, kotouč za zády domácího gólmana už mířil do prázdné branky, zadák Štich ho ale dokázal včas odpálit do bezpečí. Na druhé straně měl "tutovku" při končící početní výhodě Slavie Langhammer, Novotného však neprostřelil. A nepovedlo se to ani Vrdlovcovi, jenž v dalším svém úniku prohrál i druhý minisouboj se strážcem sparťanského brankoviště.

V končící 54. minutě zavařil svému týmu Doležal, který při Tomicově pobytu na trestné lavici zranil vysokou holí Tona a obdržel trest na dvě plus dvě minuty. Sparta měla přes minutu a půl k dispozici hru v pěti proti třem a Kubát po minutě vyrovnal. Lídr tabulky měl i další příležitosti, ale nakonec rozhodovalo až prodloužení. To ukončil už po půl minutě skvěle zakončeným sólem kapitán Kadlec.

"Udělali jsme tam chybu, (Kadlec) pláchl mezi obránci, pak naznačil střelu a poslal mi to mezi nohy. Bohužel to rozhodlo i celý zápas," popsal Novotný.

HC Slavia Praha - HC Sparta Praha 3:2 v prodloužení (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Krenželok (Sklenář, Klhůfek), 27. Wharton (Sklenář), 61. Kadlec (Valach, A. Svoboda) - 25. Philipp (Kubát, J. Hlinka), 55. Kubát (T. Rachůnek, J. Hlinka). Rozhodčí: Šindler, Hribik - Ondráček, Štofa. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 10.320.

Slavia Praha: A. Svoboda - Kadlec, Šenkeřík, Valach, Wharton, Knot, Holub, Štich - P. Jelínek, Žejdl, Tomica - Krenželok, Langhammer, Sklenář - Stránský, Klhůfek, J. Doležal - Vrdlovec, T. Doležal, Poletín. Trenéři: V. Růžička st. a Weissmann.

Sparta: F. Novotný - Pilař, Polášek, Kubát, Sičák, Švrček, Piskáček, Philipp - P. Ton, J. Hlinka, Simon - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Přibyl, I. Rachůnek - Forman, Divíšek, T. Rachůnek. Trenéři: Jandač a Moták.

Vladimír Růžička (Slavia): "Já jsem rád, že jsme po delší době zase vyhráli. Zápas byl pro nás hodně těžký, s hodně silným a těžkým soupeřem. Dobře jsme bruslili, měli jsme i dobrý pohyb, dobře nám zachytal brankář. Bylo to docela vyrovnané, i když tam byly pasáže, kdy nás Sparta přehrávala, to si řekněme na rovinu. Ale byla tam obrovská bojovnost, s níž do toho kluci neskutečně šli. Byla škoda, že se nám tam nepodařilo dát gól v momentech, kdy jsme tam třeba ujeli sami na bránu. Bohužel jsme dostali gól na 2:2, Sparta hrála ve třetí třetině velice dobře. Jsme rádi, že jsme to pak dotáhli do vítězného konce."

Zdeněk Moták (Sparta): "Myslím, že jsme viděli kvalitní utkání ve výborné divácké atmosféře. Do zápasu jsme nevstoupili dobře, ale postupně jsme se zlepšovali. Druhá třetina z naší strany nebyla špatná, naše úsilí gradovalo ve třetí třetině, kdy se nám podařilo srovnat. Bohužel v tom prodloužení jsme vinou nepozornosti inkasovali poměrně laciný gól."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy