Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sparta převzala Prezidentský pohár a Kometu smetla 7:0

Praha - Suverénní lídr tabulky vedl už v polovině 13. minuty tříbrankovým rozdílem. V dresu vítězů se shodně čtyřmi kanadskými body zaskvěli zkušení forvardi Petr Ton (2+2) s Jaroslavem Hlinkou (1+3). Gólman Filip Novotný vychytal druhé čisté konto v sezoně. Už jistý vítěz základní části Sparta převzala před zápasem s Brnem Prezidentský pohár. Trofej převzal z rukou šéfa české nejvyšší soutěže Josefa Řezníčka patron sezony a bývalá opora slavného týmu Jiří Holeček. Naproti tomu členové vítězného kádru si dali dobrý pozor, aby se poháru z pověrčivosti nedotkli.

Petr Ton
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Sparta s Novotným mezi tyčemi hned od úvodního buly dávala jasně najevo, že ji takřka třítýdenní olympijská pauza ani v nejmenším nevykolejila z nastoupené cesty, na jejímž konci má být zisk mistrovského titulu.

Už po 42 vteřinách šli domácí ve svém posledním vystoupení před svými diváky v rámci základní části do vedení. Brňané zcela zapomněli na Tona, jenž měl hodně času na přípravu k oblíbenému zakončení a ani gólman Trvaj už jeho trefě bekhendovým blafákem nezabránil.

Zaražení Jihomoravané se poté nemohli vůbec dostat do hry a jejich marnost nejlépe dokumentovala i bídně sehraná přesilovka z konce sedmé minuty, při níž navíc stihli i sami inkasovat. Souhru s Klimkem zakončil Ivan Rachůnek. V polovině 13. minuty se pak za záda brněnských beků dostal i Hlinka a zvýšil na 3:0. Výsledkem nepovedeného úvodu byla výměna v hostujícím brankovišti - Trvaje nahradil Čiliak.

Ten se musel vzápětí činit, ale svou branku alespoň na nějaký čas uchránil od další pohromy. Poté se osmělili i Brňané, Němec však zakončil pouze do Novotného. Těsně před přestávkou nabídli lahůdkovou kombinaci Ton s Hlinkou, vedla ovšem až "do kuchyně" a Hlinka už nedokázal dotlačit z úhlu puk za Čiliakova záda.

Úvod druhé třetiny patřil Kometě, Káňa se Zohornou však vývoj zdramatizovat nedokázali. Místo toho přidal 26. minutě další zásah favorita se štěstím důrazný Buchtele. Zcela definitivně pak rozhodl o osudu zápasu Pilař, jenž při přesilovce bombou z kruhu pro vhazování propálil bezmocného Čiliaka. Ve 33. minutě byli hosté blízko čestného úspěchu, jenže Tomáš Svoboda trefil jen horní tyč.

Třetí dějství bylo jen splněním povinnosti vyplývající z pravidel. Další příležitosti domácích spálili Buchtele s Přibylem, na druhé straně vychytal Kováčika Novotný, po další ráně brněnského beka zachránilo nulu sparťanského gólmana opět břevno. V samém závěru ještě přikrášlili skóre druhým gólem v utkání Ton a sedm vteřin před koncem Simon.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Sparta - Brno

Sparta dosáhla na pohár určený vítězi základní části podruhé za poslední tři sezony. Zatímco koncem února 2012 se bývalý kapitán Michal Broš při převzetí poháru postavil tradicím z NHL, kde prakticky vždy týmy, jež ovládnou základní část či poté v play-off svou konferenci, trofej přebírají jen symbolicky, tentokrát byli Pražané opatrní. Snad i proto, že tehdy Sparta vypadla už ve čtvrtfinále - shodou okolností právě s Kometou.

Asi nejlépe dokumentoval interní týmovou dohodu asistent Zdeněk Moták, když s úsměvem a jasným posunkem rukama směrem od trofeje odmítl prosbu skoro sedmdesátiletého Holečka, zda by velikánovi historie českého hokeje s oceněním vážícím 22 kilogramů nepomohl z ledu.

"My jsme se s klukama v šatně dohodli, že na pohár sahat nebudeme. Možná to může někdo brát jen jako pověru, ale je to naše týmové rozhodnutí," uvedl kapitán Tomáš Rolinek.

Pro Spartu šlo vzhledem k prohození pořadatelství duelu posledního kola s Pardubicemi, které odehrají Pražané jakožto domácí mužstvo na východě Čech, o poslední vystoupení před fanoušky v dlouhodobé části. Svěřenci trenéra Josefa Jandače si zajistili prvenství už před olympijskou přestávkou vítězstvím nad Kladnem v 46. kole.

Jako odměnu získá klub od svazu také milion korun, který je určen na výchovu mládeže. Za 21 let samostatné české extraligy ovládla Sparta základní část už popáté - nejlepší byla také v sezonách 1995/96, 1999/2000 a 2001/02.

HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 1. P. Ton (J. Hlinka, T. Rachůnek), 9. I. Rachůnek (Klimek), 13. J. Hlinka (P. Ton), 26. Buchtele (Kumstát), 29. Pilař (P. Ton, J. Hlinka), 59. P. Ton (J. Hlinka, T. Rachůnek), 60. Simon (Přibyl). Rozhodčí: Horák, Pavlovič - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 5:4. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7347.

Sparta: F. Novotný - Pilař, Polášek, Švrček, Krejčík, Philipp, Piskáček, Kubát - P. Ton, J. Hlinka, T. Rachůnek - Kumstát, Pech, Buchtele - Klimek, Divíšek, I. Rachůnek - Simon, Přibyl, Forman. Trenéři: Jandač a Moták.

Brno: Trvaj (13. Čiliak) - Jan Hanzlík, Dlapa, Kováčik, Kempný, Kuboš, Žižka, Sedlák - Vondráček, Čermák, J. Hruška - T. Svoboda, V. Němec, J. Káňa II - Š. Novotný, Koreis, Burian - P. Mrázek, Raška, H. Zohorna. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy