Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kanaďané obhájili hokejové zlato, Švédy deklasovali 3:0

Soči – Kanadští hokejisté porazili ve finále olympijského turnaje mistry světa ze Švédska 3:0. Obhájci triumfu z Vancouveru vyhráli díky premiérovým gólům Toewse, Crosbyho a Kunitze v Soči. Hráči z kolébky hokeje se stali prvním týmem, který dokázal vyhrát dvakrát po sobě olympijské hry, od roku 1998, kdy se olympiády zúčastňují profesionálové z NHL.

Sidney Crosby (vpravo) překonává Lundqvista
zdroj: AP autor: Mark Humphrey

Švédové nastoupili bez prvního centra Bäckströma, který vypadl ze sestavy kvůli pozitivnímu dopingovému nálezu. Zpočátku měli mírnou střeleckou převahu, na nastřelené tyče byl však po půlce první třetiny stav vyrovnaný 1:1. Jako první udeřili Kanaďané, když ve 13. minutě forvard Chicaga Jonathan Toews po Carterově přihrávce z rohu kluziště zblízka překonal Lundqvista. Další možnost nevyužil St. Louis.

Hráči s javorovým listem na hrudi pak po vyloučení Jonathana Ericssona hráli přesilovou hru, která zůstala nevyužita. Těsně před koncem první části načali po vysoké holi Chrise Kunitze svou přesilovku i Švédové, přerušila ji ale přestávka. Do kabin tak odešli Švédové poprvé na turnaji jako prohrávající tým.

Nápor Skandinávců v početní výhodě na začátku druhé části ke gólu nevedl. V 25. minutě naopak Kanaďané mohli navýšit náskok, když Lundqvistovi puk prošel mezi betony, ale jako první u něj byla švédská hokejka. 

Za zdržování hry byl pak vyloučen útočník Anaheimu Silfverberg. Švédové se ale ubránili a hned po konci přesilovky zahrozili při přečíslení kanadské obrany, Loui Eriksson však před odkrytou částí kanadské svatyně těsně minul tečovanou přihrávku.

V půlce zápasu po situaci 2 na 2 střílel zblízka Perry. Lundqvist si ale s jeho střelou i následujícími šancemi kanadské pětky poradil. Severoamerický tým totiž na dvě minuty uzamkl Švédy v jejich obranné třetině a udělal si z ní střelnici.

Crosby se znovu trefil v olympijském finále

Nápor Kanaďanů ale pokračoval a kapitán Sidney Crosby si svůj první gól v turnaji ponechal na nejlepší možnou chvíli. Ve 36. minutě vypíchnul na útočné modré čáře puk Jonathanu Ericssonovi, bekhendovým blafákem překonal Lundqvista a přiblížil svůj tým k obhajobě zlata z úzkého kluziště ve Vancouveru, kde Crosby také ve finále skóroval.

Dvě minuty a 40 sekund před koncem druhé třetiny Berglund poslal Kunitze na hrazení a hráči v černo-rudých dresech mohli pokračovat v náporu v početní výhodě. Další gól ale nepřišel, a tak Kanaďané po druhé části vedli 2:0. "Možná šlo o klíčový okamžik celého zápasu. Docela jsme je tlačili, ale nemohli jsme pořád najít cestu, jak dát gól. Když se nám to v konci druhé třetiny povedlo, byla výhoda na naší straně," podotkl Crosby.

Ve 43. minutě mohla Kanada definitivně rozhodnout. Doughty napřáhnul na modré čáře a tečovaný kotouč trefil tyč švédské brány. Třetí gól přišel až v minutě 50., kdy se přesná střela zápěstím Chrise Kunitze odrazila od horní tyčky do švédské branky. "Tohle byl rozhodně obrovsky důležitý gól. Rázem se nám o moc lépe dýchalo. Hráli jsme po celý zápas stejně a vůbec nic neměnili. Naštěstí jsme byli i schopni dostat párkrát puk do branky," řekl Crosby. "Oni nám dnes absolutně nic nedarovali. Ale my jsme nepochybně mohli zahrát lépe," připustil Jonathan Ericsson.

Po vyloučení Perryho mohli Švédové ještě zdramatizovat utkání, ale víc příležitostí si vypracovali oslabení Kanaďané. Ti přestříleli Seveřany 36:24 a zaslouženě obhájili olympijské zlato. Zklamaní jsou jejich soupeři. "Možná si to budu užívat někdy v budoucnosti. Když se mě zeptáte třeba za 10 let, budu na to stříbro hrdý. Ale právě teď jsem pouze zklamaný a o ničem jiném to není," vyjádřil pocity patrně všech švédských hokejistů Jonathan Ericsson.

"Hráli jsme dobře a v těch posledních zápasech jsme absolutně vůbec nic nevypouštěli. Hráli jsme, jak bylo potřeba," řekl Crosby. "Nyní je skvělé vidět, jak za to byl každý z nás odměněn. Jsme na sebe pyšní. Víme, že se od nás hodně čekalo, a jsme rádi, že se nám ta očekávání podařilo naplnit," doplnil Crosby.

Kanada - Švédsko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)Branky a nahrávky: 13. Toews (Carter, S. Weber), 36. Crosby, 50. Kunitz. Rozhodčí: Meier (USA), Sutherland - Amell, Devorski (všichni Kan.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 11 076.

Kanada: Price - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, od 41. navíc Hamhuis - Carter, Toews, Marleau - Kunitz, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Benn - Nash, Duchene, Sharp - St. Louis. Trenér: Mike Babcock.

Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Edler, od 41. navíc Ekman-Larsson, Tallinder - L. Eriksson, Jimmie Ericsson, D. Sedin - M. Johansson, Silfverberg, Landeskog - Steen, Berglund, Alfredsson - Hagelin, Nyquist, Krüger. Trenér: Pär Marts.

Konečné pořadí turnaje: 1. Kanada, 2. Švédsko, 3. Finsko, 4. USA, 5. Rusko, 6. Česká republika, 7. Slovinsko, 8. Lotyšsko, 9. Švýcarsko, 10. Rakousko, 11. Slovensko, 12. Norsko.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články