Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hokejová Sparta oslaví 110 let. Patří k nejstarším klubům na kontinentu

Praha - Osm ligových titulů, úspěchy na mezinárodní scéně i plejáda vynikajících hráčů v čele s Vladimírem Zábrodským, Jiřím Holečkem, Janem Havlem či Jiřím Hrdinou - to vše dělá z hokejové Sparty Praha jeden z nejúspěšnějších i nejpopulárnějších domácích klubů. Tradiční účastník nejvyšší soutěže, který patří i k nejstarším čistě hokejovým celkům starého kontinentu, oslaví 6. prosince 110. výročí vzniku. 

Sparta - Slavia v roce 1951
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Havelka

Historie týmu se začala psát koncem roku 1903, kdy byl založen klub bandy hokeje s názvem AC Sparta Praha, jež se o šest let později definitivně přeorientoval na klasický lední hokej. Ve druhé polovině 30. let stála Sparta u zrodu celostátní ligy a v úvodních ročnících šlapala na paty suverénnímu LTC Praha. V roce 1950 však poprvé a zatím naposledy z nejvyšší soutěže sestoupila.

Po roční pauze se tým, v jehož názvu se mezitím objevil i Sokol, Bratrství či Spartak Sokolovo, mezi elitu vrátil a v letech 1953 a 1954 dokonce vybojoval mistrovský titul. Dres s typickým "S" na hrudi tehdy kromě hrajícího trenéra Zábrodského oblékali například slavní obránci František Tikal či Karel Gut. Přestože i v následujících dekádách hájila modro-žluto-červené barvy klubu řada reprezentantů, dalšího ligového triumfu se Sparta dočkala až po 36 letech v roce 1990.

Petr Bříza, předseda představenstva a bývalý brankář Sparty

Petr Bříza"Tradici musíme ctít, pěstovat, vážit si jí. Akce jako pocta Dominiku Haškovi nebo 110 let Sparty pomáhají kultivovat prostředí a my do nich musíme zabudovat, že český hokej je rodinné stříbro. Musíme se rozhodnout, co s českým hokejem dále. On stojí ne přímo nad propastí, ale na kraji strmé sjezdovky určitě. Pokud ho chceme dostat zpět na úroveň, na kterou jsme byli zvyklí, tak se o něj musíme nadále starat."

O tři roky později ovládla i poslední ročník federální ligy. V samostatné extralize sparťané poprvé prolomili nadvládu Vsetína v roce 2000, další tituly přidali v letech 2002, 2006 a 2007 a s osmi prvenstvími se v historickém pořadí zařadili na čtvrté místo za Jihlavu, LTC a Brno. V play-off chyběla Sparta od sezony 1993/94 jen dvakrát, v roce 2000 navíc obsadila druhé místo v Evropské lize a o osm let později totéž zopakovala i na turnaji evropských mistrů s názvem Super Six.

Na těchto úspěších se podíleli hráči jako Petr Bříza, František Kučera, Jiří Vykoukal, Richard Žemlička nebo David Výborný, jehož otec František se jako trenér rovněž zařadil mezi klubové legendy. V předchozí sezoně obsadil tým, hrající domácí zápasy v holešovické Tipsport areně, páté místo. Skvělé letošní výsledky dávají Spartě velkou šanci po šesti letech znovu zaútočit na titul.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruští hokejoví internacionálové přiletěli do Čech

"Den Sparťana" 7. prosince:

11:00 Mládežnický turnaj: 1. třídy - Letci Letňany, Slavia Praha, Sparta Praha, Hvězda Praha, Zbraslav, Kobra Praha

15:00 Utkání veteránů: HC Sparta Praha – GAZPROM (Bříza, Hrdina, Žemlička, Zelenka a další vs. Kamenskij, Žamnov, Medveděv, Antipin a další)

17:45 - 18:40 Promítání dokumentu Sparta - terč s velkým S na kostce: Dokument ČT Sport o historii hokejové Sparty - na centrální kostce v aréně

18:00 - 19:00 Aukce dresů a autogramiáda legend: V útrobách Tipsport areny proběhne bezprostředně po utkání veteránů autogramiáda kompletního sparťanského týmu legend a vybraných hráčů ruského mužstva. Na stejném místě bude možnost zapojit se i do aukce unikátních retro dresů z odpoledního střetnutí.

19:00 HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň: Utkání 29. kola Tipsport extraligy ledního hokeje

ČT sport k výročí Sparty:

13:20 dokument Sparta - terč s velkým S (premiéra)

19:15 Sparta - Plzeň (živě na ČT sport a našem webu, utkání 29. kola)

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články