Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Slávisté porazili Kometu díky první třetině

Praha - Hokejová Slavia se vrací do formy ze zažátku extraligy. V 15. kole porazili její hráči brněnskou Kometu 4:1 a v sezoně získali desáté vítězství. Rozhodující bylo první dějství, které sešívaní ovládli poměrem 3:0. Kometu porazili Pražané i podruhé v sezoně a přeskočili ji v tabulce na třetí místo.

Michal Poletin ze Slavie a střelec David Skokan ze Slavie se radují z třetího gólu
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Úvodní dějství vyznělo v rozporu s obrazem hry jednoznačně pro domácí. Jihomoravané se od samého začátku tlačili před gólmana Furcha a hýřili aktivitou, ovšem už první výpad domácích k Čiliakově brance skončil gólem. Vyražený kotouč po Žejdlově střele uklidil do odkryté branky Sklenář, a utišil tak převážnou část hlediště, které opanovali hostující fanoušci.

Na konci osmé minuty byla Kometa při první početní výhodě zápasu blízko vyrovnání. Hrušku v dobré pozici vychytal Furch a vzápětí opora domácích sebrala radost i zblízka zakončujícímu Holcovi. V další přesilovce minul těsně Kuboš. V polovině 17. minuty projel mezi dvěma hostujícími beky nerušeně Kolář a překvapil Čiliaka. Třetinu paradoxů dovršil ještě 23 vteřin před přestávkou úspěšně dorážející Skokan.

"Věděli jsme, že Brno hraje v poměrně dobré formě a že bude hrát dobře, což také potvrdilo. Nám se povedlo v první třetině odjet pětkrát z pásma a dali jsme tři góly, což nás samozřejmě dostalo trochu nahoru," uvedl k vývoji první dvacetiminutovky kouč vítězů Vladimír Růžička.

Od druhé části se mezi tyče brněnské branky postavil zkušený Trvaj a vedl si v ní bezchybně. Ve 30. minutě se Brno vrátilo alespoň trochu do hry o body. Z celkem 57 vteřin dlouhé přesilovky pět na tři jich uběhlo 51, když krátce před návratem prvního z hříšníků Šticha snížil po pěkné kombinaci Tomáš Svoboda. Poté se vyznamenal Trvaj, když vychytal Růžičkův bekhendový pokus v početní výhodě Pražanů.

Šance Komety na zvrat ale vzala za své 66 sekund po nástupu do třetí části, kdy zkusil štěstí Šenkeřík a po Trvajově zaváhání měla Slavia zpět tříbrankový náskok. Hruška o chvilku později rozezvučel tyč za Furchovými zády. V 52. minutě mohl domácí vítězství ještě zvýraznit Žejdl, po Růžičkově nahrávce ale nedokázal překonat Trvaje. V závěru již domácí Kometu nepustili ani do náznaku nějakého tlaku.

"Ten čtvrtý gól to dnes asi dorazil," připustil autor jediného brněnského gólu Tomáš Svoboda. Hruška o chvilku později rozezvučel tyč za Furchovými zády. V 52. mohl domácí vítězství ještě zvýraznit Žejdl, po Růžičkově nahrávce ale nedokázal překonat Trvaje. V závěru již domácí Kometu nepustili ani do náznaku nějakého tlaku.

Slavia Praha - Kometa Brno 4:1 (3:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Sklenář (Žejdl), 17. Kolář (Valach), 20. Skokan (P. Jelínek), 42. Šenkeřík - 30. T. Svoboda (Žižka, Kuboš). Rozhodčí: Lacina, Hribik - Ondráček, Komárek. Vyloučení: 6:2. Využití: 0:1. Diváci: 5 490.

Slavia Praha: Furch - Wharton, Štich, Kolařík, Šenkeřík, Valach, Holub - Kolář, Bednář, Krenželok - Žejdl, V. Růžička ml., Sklenář - Skokan, P. Jelínek, Poletín - Micka, T. Doležal, Klhůfek. Trenéři: V. Růžička st. a Weissmann.

Brno: Čiliak (21. Trvaj) - Kuboš, Žižka, Dujsík, Jan Hanzlík, Kováčik, Kempný, Dlapa - H. Zohorna, Holec, Jakub Svoboda - T. Svoboda, Němec, J. Káňa II - Dočekal, J. Hruška, Burian - P. Mrázek, Polodna, Wasserbauer. Trenéři: Kýhos, Pešout a Beran.

Vladimír Růžička (Slavia): "Věděli jsme, že Brno hraje v poměrně dobré formě a že bude hrát dobře, což také potvrdilo. Nám se povedlo v první třetině odjet pětkrát z pásma a dali jsme tři góly, což nás samozřejmě dostalo trochu nahoru. Ve druhé třetině jsme věděli, co náš čeká. Že do toho hosté šlápnou a budou se snažit ten zápas obrátit, protože v hokeji 3:0 nic není. Přesně se to potvrdilo, my jsme trochu přestali bruslit, Brno nás pak hodně zatlačilo, proměnilo přesilovku a hodně nás zatlačilo. Bylo dobré, že konec druhé třetiny jsme zvládli a hráli tam v pěti. Ve třetí třetině se nám podařilo dát šťastný čtvrtý gól a nepouštěli jsme hosty do větších šancí."

Vladimír Kýhos (Brno): "Kdo viděl náš zápas na Kladně, tak to bylo něco podobného. Dá se říct, že jsme celý zápas hráli, Slavia dávala góly a uhrála si, co potřebovala. Věděli jsme, že nesmíme dostat gól, ale ze čtyř střel v první třetině dostaneme tři góly. Myslím, že po našich chybách v obraně. Sehráli jsme utkání možná na krásu, po rozích, ale před branku se nám moc nechtělo. Nebyl tam důraz k tomu, abychom Furchovi překáželi a dokázali dostat puk do brány. Slavia pak tohle hrát umí; má dobrou propracovanou obranu, vyhazují to a my se přes to těžko dostávali."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články