Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Souboj velkých rivalů. Kometa přivítá Spartu

Praha - Emoce na tribunách, emoce na ledě a souboj o prestiž. To je typický obrázek hokejových duelů mezi Kometou a Spartou. A právě v rámci 9. kola zavítají Pražané na brněnský led. Oba celky se však v současnosti nachází v odlišných pozicích. Zatímco domácí již tři kola čekají na výhru, svěřenci Josefa Jandače čtyřikrát v řadě vyhráli a případný zisk tří bodů je může posunout do čela tabulky. Přímý přenos utkání sledujte živě od 18:00 na ČT sport nebo na našem webu.

Brno si v posledních třech zápasech připsalo pouze dva body. Trenér Vladimír Kýhos proto sáhl ke změnám ve složení útočných řad. "Přestalo se nám dařit, proto jsme sáhli k tomuto kroku. Sparta je rozjetá, její výsledky vzbuzují respekt, ale rozhodně nemám obavy z toho, že poslední zápas nad Litvínovem vyhrála 7:0. Musíme si pohlídat úderné první dvě útočné řady Sparty. Ale rozhodně neuvažujeme o tom, že bychom nasadili na nejproduktivnějšího sparťana Tona osobku," poznamenal Kýhos.

Pikantní příchuť bude mít utkání pro obránce Jana Hanzlíka, jehož služeb se Sparta po 15 letech zřekla. "Udělám vše pro úspěch Brna. Také proto, že chci dokázat Spartě, že udělala chybu, když mě uvolnila," uvedl Hanzlík. Na marodce je vedle dlouhodobě zraněného Pivka i útočník Koreis.

Sparta využila domácí série maximálně; z devíti bodů, jež byly ve hře, neztratila ani jediný a navíc si kanonádami proti Třinci a Litvínovu vylepšila skóre. Na kluzištích soupeřů však zatím vyhrála jen jeden ze tří zápasů, v Karlových Varech. "V minulém zápase jsme hráli tak, jak jsme chtěli, a byli jsme za to odměněni. V Brně chceme hrát podobně," řekl trenér Josef Jandač.

18:15 Slavia Praha - Plzeň

Slavia po dvou kolech, kdy v základní hrací době nastřílela v Chomutově a proti Zlínu shodně po šesti gólech, skórovala v Liberci pouze jednou a pod Ještědem tak poprvé v sezoně našla přemožitele, byť až v nájezdech. Nyní čeká Pražany obhájce titulu Plzeň. "My ani nejsme mužstvo, jež by dávalo hodně gólů. Spíš bránící, které čeká na brejky," připomněl asistent trenéra Ondřej Weissmann.

Plzeň, která měla v minulém ročníku vynikající úvodní dvě třetiny základní části a podávala stabilní výkony, pokračuje ve svých výkyvech. Po výhře v Brně prohrála doma s Kladnem a z řad Západočechů zaznívala při hodnocení vlastního výkonu i slova o ostudě. "Rozebrali jsme si to u videa a padlo i pár ostřejších slov. To se prostě nesmí opakovat," řekl kouč Milan Razým, jenž věří, že tým si vezme z porážky velké ponaučení.

"Ten problém byl jednoznačně v hlavách. Doufám, že si to kluci vezmou k srdci, na Slavii se představíme s mnohem zlepšeným výkonem a budeme první, kdo ji v sezoně připraví o všechny tři body," doplnil Razým. Mimo hru jsou Jeřábek a Slovák, do sestavy počítá kouč s Hollwegem. "Na jaře na Slavii platil," podotkl Razým.

18:00 Pardubice - Liberec

Třetí Pardubice přivítají předposlední Liberec, oba celky však dělí jen pět bodů. "Mají to takové střídavě oblačno," uvedl k soupeři pardubický kouč Zdeněk Venera. "Čeká nás ale těžký zápas už jen vzhledem k tomu, že úterní výhra musela Liberci zvednout sebevědomí," dodal.

Připomněl, že Bílí Tygři mají ve svém středu hráče, kteří se umějí gólově prosadit. "Jejich síla bude spíše v ofenzivě," tvrdil Venera. Kvůli zlomenému prstu na ruce bude dva týdny chybět Číp, Špaček je nemocný.

Severočeši věří, že se výhrou nad Slavií odrazí k lepším výkonům i výsledkům. "Tým, který máme, není na to, abychom tak prohrávali. Snad se to úterkem otočilo. Když budeme hrát jako se Slavií, bude to dobré. Nesmíme se ale ukolébat tím, že jsme porazili vedoucí tým ligy," nabádal liberecký brankář Marek Schwarz. 

18:00 Kladno - Třinec

Kladno si připsalo ze série tří zápasů venku šest bodů, naposledy přitom dobylo Plzeň a moc nechybělo, aby bodovalo také na Spartě. "Musíme předvést stejné zapálení pro hru jako posledně. Jezdit nahoru dolů po celých šedesát minut. To je klíč k vítězství. Když budeme tohle aplikovat, máme šanci překonat vše a porazit všechny," uvedl nejproduktivnější hráč Rytířů Sacha Treille.

Třinec v pěti z posledních šesti utkání bodoval a v tabulce si razí cestu ke špici, na níž by se chtěl pohybovat: za třetími Pardubicemi zaostává jen o bod. Oceláři chtějí udělat další krok vzhůru v Kladně, s kterým v minulé sezoně tři ze čtyř duelů vyhráli. "Kladno má ale výborný celek, dokázalo teď vyhrát na ledě mistrovské Plzně, formu tedy určitě má. Zápasy na Kladně nikdy nebývají lehké," řekl trenér Pavel Marek.

Oceláři jedou nekompletní, bez zraněných Hamerlíka a Orsavy. Otazník se vznáší nad účastí Peterka s Galvasem, kteří mají drobné zdravotní potíže z konce minulého týdne. "Není to nic vážného, doufám, že budou připraveni," dodal Marek.

17:30 Chomutov - Zlín

Chomutov chce proti Zlínu odčinit poslední porážku s Pardubicemi. "Zlín je loňský finalista, takže jde o kvalitního soupeře, od kterého očekáváme dobrou defenzivu. My se ale musíme soustředit především na vlastní výkon, protože proti Pardubicím jsme nehráli podle našich představ. Chceme hrát lépe hlavně v obraně," prohlásil kouč Jiří Čelanský. Do tréninku se zapojil Mrázek.

Zlínští Berani se v posledních dvou zápasech potýkají s krizí. Vstřelili v nich pouze jednu branku. "Nyní nás čekají dva zápasy na ledě soupeřů. Chceme napravit naše poslední dva výpadky. Neprosazujeme se v koncovce. Totálně jsme přeházeli útočné řady, aby se zvýšila produktivita, snad se tento tah vydaří," uvedl trenér Rostislav Vlach, který rozdělil i dvojici Balaštík - Leška.

Chybět bude potrestaný bek Zámorský. Za zranění soupeře v utkání s Brnem nesmí hrát tři zápasy, dva už si odpykal. Vedení klubu sice požádalo o prominutí zbytku jeho trestu, ale disciplinární komise žádosti nevyhověla.

18:00 Karlovy Vary - Litvínov

V podkrušnohorském derby hostí Karlovy Vary Litvínov. Poslední Energie neuspěla v Třinci, Litvínov však v extralize porazila před svými diváky v sedmi z posledních devíti vzájemných soubojů.

Litvínov prohrál dvakrát za sebou bez bodového zisku, přičemž dohromady pouze jednou skóroval a ze Sparty si odvezl sedmigólovou nadílku. "Je to debakl, musíme na to rychle zapomenout," prohlásil zkušený bek Jiří Šlégr. Do sestavy by se mohl vrátit Gula, otazník je kromě Chaloupky také nad Pavelkou.

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články