Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Liberec: Napravit zpackanou sezonu a zůstat při zemi

Liberec – Bílí tygři z Liberce mají v nové sezoně co napravovat. V té uplynulé se třásli o svou extraligovou příslušnost až do úplného konce. Cíl je proto zřejmý – vyhnout se play-out a pokusit se dostat do vyřazovacích bojů o titul. Kouč Pavel Hynek má k dispozici stabilizovaný kádr, který kombinuje zkušenost zosobněnou v kapitánovi Petru Nedvědovi a dravé mládí.

"Oproti loňsku se budeme muset zlepšit ve všem," prohlásil na startu přípravy Hynek. Trenér přišel k mužstvu v druhé polovině ledna, kdy vystřídal ve funkci Filipa Pešána. Ten vydržel ve funkci jen něco málo přes dva měsíce. Po špatných výkonech na počátku listopadu minulého roku nahradil Mariana Jelínka. Liberec se po příchodu Hynka krčil na předposledním místě tabulky a úkol pro nového kouče byl jasný: zachránit pro Liberec extraligu. To se povedlo až v nejzazší možný moment. V posledním rozhodujícím zápase proti Mladé Boleslavi rozhodl gólem šest minut před závěrečnou sirénou právě kapitán Nedvěd.

"Nemůžeme jít do další sezony s tím samým týmem," pronesl po sezoně generální manažer Ctibor Jech. Původní plán doplnit kádr z farmy v Benátkách nad Jizerou a neutrácet za posily zvenčí musel být korigován. Nevydařená sezona vedla vedení klubu k rozsáhlým hráčským změnám. Nejcitelnějšími ztrátami pro Liberec jsou asi odchody Radka Dudy, který se po vypršení smlouvy na severu Čech vrací do Plzně, nebo urostlého beka Davida Šticha, který si to namířil do pražské Slavie. Bílí tygři však na druhou stranu ulovili expardubického kanonýra a slovenského reprezentanta Martina Barteka nebo lotyšského útočníka Kobu Jasse. Po letech se vracejí na sever Čech Petra Vampola a z pražského Lva produktivní obránce Jiří Hunkes.

V polovině srpna se do přípravy naplno zapojil kapitán Petr Nedvěd. Jednačtyřicetiletý tahoun týmu byl i v loňské sezoně králem produktivity Severočechů. Letos povede tým do extraligy v elitním útoku s Vampolou a Bartekem. Zatím poslední přípravný zápas s TPS Turku v European Trophy naznačil, že by tahle souhra mohla začít fungovat.

V liberecké brance se loni vystřídali čtyři gólmani, včetně reprezentanta Ondřeje Pavelce, který si tu pobyl během výluky NHL. Letos bude branku Bílých tygrů hájit jako jednička Marek Schwarz, který měl v patnácti zápasech minulé sezony 90% úspěšnost. Mix zkušenosti a mládí podtrhuje šestnáctiletý talent Pavel Zacha. Podle Nedvěda je to obrovský talent. "Ten kluk má před sebou velkou budoucnost, ale je teprve na začátku," říká o něm kapitán.

Činit prognózy v případě libereckého týmu není vůbec jednoduché. Před loňskou sezonou patřili Severočeši mezi favority soutěže, od začátku do konce se však nedokázali nastartovat k dobrým výkonům. Letos může s posíleným kádrem přijít očekávané procitnutí. Sami hráči i trenér však zůstávají střízliví. "Nemůžeme úplně očekávat, že přijde pár posil a hned budeme zesměšňovat soupeře. Bude za tím stát mnoho práce, jak už jsem říkal, musíme se držet při zemi," pronesl liberecký kapitán Nedvěd.

Tip na umístění v základní části: 9. místo

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články