Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

České fanoušky čeká v KHL posílený Lev i utkání hvězd v Praze

Moskva - Duelem o Pohár Lokomotivu mezi mistrovským Dynamem Moskva a Čeljabinskem, neboli reprízou finále Gagarinova poháru, začíná ve středu šestý ročník Kontinentální hokejové ligy. Lev Praha vstoupí do své druhé sezony v soutěži až v neděli na ledě Doněcku. Česká metropole se v této sezoně může těšit nejen na domácí zápasy Lva, ale i na Utkání hvězd KHL, které se bude hrát 11. ledna.

Fanoušci Lva Praha
zdroj: ČTK

Mezinárodní liga s ruským základem se rozrostla nově na 28 klubů a v příští sezoně má přibýt i finský zástupce Jokerit Helsinky. Letos KHL zavítá už do sedmé země mimo Rusko. Po Lotyšsku, Kazachstánu, Bělorusku, Slovensku, Ukrajině a Česku se bude hrát v Chorvatsku díky Medveščaku Záhřeb. Dosavadní účastník mezinárodní rakouské ligy EBEL postavil kádr složený ze zámořských hráčů, některých s chorvatskými kořeny.

Druhým nováčkem je Admiral Vladivostok, který bude po Chabarovsku dalším zástupcem Dálného východu. Jde o ještě vzdálenější destinaci u Tichého oceánu. Oba nováčci vytvoří rekord ve vzdálenosti účastníků soutěže. Ke vzájemnému zápasu musí uletět 8283 kilometrů, v uplynulé sezoně to měli nejdále Lev s Chabarovskem (7693 kilometrů).

Po rozšíření soutěže se bude hrát místo dosavadních 52 nově 54 zápasů v základní části, která skončí 4. března. Do play-off postoupí po osmi týmech ze Západní a Východní konference, jejich vítězové se pak utkají ve finále o Gagarinův pohár. Sezona neskončí ale ani pro týmy, které do bojů o titul nepostoupí, protože budou hrát stejně jako loni o Pohár naděje.

V kádrech účastníků KHL je aktuálně 43 českých hokejistů, z nichž patnáct figuruje v kádru Lva Praha. Další početná kolonie se vytvořila ve Slovanu Bratislava, který vede český trenér Rostislav Čada. K bekovi Tomáši Mojžíšovi a útočníkovi Michalu Vondrkovi tam přibyli brankář Miroslav Kopřiva, zadáci Zdeněk Kutlák s Martinem Škoulou a forvard Tomáš Netík. 

K vidění však budou i zajímavé zahraniční osobnosti světového hokeje. Asi největším diváckým magnetem bude Ilja Kovalčuk, který předčasně skončil v New Jersey a bude hrát za Petrohrad. KHL se podařilo přetáhnout i další zajímavá jména z NHL. Do Doněcku jde Ruslan Fedotěnko z Philadelphie, Astana angažovala Nikolaje Antropova z Winnipegu. Bělorus Sergej Kosticin opustil Nashville a bude hrát za Omsk.

Do nejkvalitnější evropské ligy se vydala i řada hráčů z extraligy. Nejlepší hráč uplynulého play-off Jan Kovář zamířil z Plzně do Magnitogorsku. Jeho bratr, brankář Jakub Kovář, odešel z Mountfieldu České Budějovice do Jekatěrinburgu, další gólmani Miroslav Kopřiva ze Slavie do Slovanu Bratislava a Jakub Sedláček ze Zlína do Dinama Riga.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články