Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pardubický hokej chce od města větší podporu, vzorem je Hradec Králové

Pardubice – O tom, zda dostane pardubický hokej od radnice více peněz, se rozhodne 17. září. Představenstvo pardubického hokeje chce od města větší podporu, aby klub mohl lépe fungovat a mohl si například dovolit kupovat lepší hráče. Podle předsedy představenstva HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Romana Šmidberského nemá v současnosti pardubický klub srovnatelné podmínky s ostatními extraligovými kluby v zemi.

Roman Šmidberský a Štěpánka Fraňková
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

"My usilujeme o to, aby podmínky vztahu klub a vlastník haly byly srovnatelné s ostatními kluby v extralize, nejbližším příkladem je Hradec Králové, kde je ten rozdíl dneska 30 milionů korun," řekl Šmidberský.

Hokejový klub platí za pronájem ČEZ Areny, kterou vlastní město prostřednictvím své akciové společnosti, 23 milionů korun za rok. Město Pardubice naproti tomu dává ročně na podporu hokejové mládeže téměř 14 milionů korun. V sousedním Hradci Králové mají hokejisté halu zdarma. Od příští sezony se tam navíc stěhuje po 20 letech extraliga, HC Mountfield z Českých Budějovic.

"Byl bych rád, aby zaznělo i to, že si neodnáší Šmidberský peníze domů, že by ty peníze měly umožnit dlouhodobé zachování klubu," řekl Šmidberský, který je majoritním akcionářem. "V nájmu jsou náklady na energie, náklady na ledy, které jsou spojeny s provozem hokejového klubu v naší aréně. Jsou to podmínky, které nám musí zaplatit, aby ta aréna fungovala," řekl ředitel Rozvojového fondu Pardubice Martin Charvát.

Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková je přesvědčená, že 30 milionů korun je příliš a zastupitelé je neschválí. V září budou mít k dispozici ekonomickou analýzu fungování hokejových hal v České republice a střední Evropě. Přáním představenstva klubu totiž je, aby město zvážilo, zda je například výše nájemného optimální a v tuzemsku obvyklá. "Myslím si, že by se všichni na podkladě reálných, objektivních informací i srovnání s jinými městy měli rozhodnout, zda by přístup města mohl být jiný, nebo zůstane stejný," uvedla primátorka.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejové Pardubice chtějí od města větší podporu

Deník MF Dnes tento týden uvedl, že Šmidberský žádá o odpuštění nájmu za halu do konce roku. Podnikatel má podle listu na svůj majoritní podíl akcií dva zájemce. Jeden je údajně z Ruska a druhý z Čech. "Že jsou Pardubice na prodej, není teď téma. Klub, představenstvo potřebuje řešit nájem. Zlepšení podmínek souvisí s udržením kvality hokeje v Pardubicích. Dlouhodobě zaznamenáváme zhoršující se situaci v získávání sponzorů nebo reklamních partnerů. Určitě máme signály, že naši partneři teď budou chtít prostředky vynaložit mezi Pardubice a Hradec," uvedl Šmidberský.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články