Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Chicago vyhrálo šesté finále i celou sérii, Rozsíval s Frolíkem slaví první Stanley Cup

Boston - Šesté finále rozhodlo - Chicago v sestavě i s českými hráči Michalem Rozsívalem a Michaelem Frolíkem předvedlo dvě minuty před sirénou nevídaný obrat, vyhrálo 3:2 a může slavit. Celou sérii hráči Black Hawks nakonec opanovali poměrem 4:2 na zápasy. Pro oba české hokejisty jde o první získaný Stanley Cup, Frolík k němu v rozhodujícím utkání dokonce přispěl jednou asistencí.

Chicago slaví Stanley Cup
zdroj: ČTK/AP autor: Elise Amendola

Chicago, vítěz základní části sezony zkrácené výlukou, předvedlo v závěru dokonalý obrat, když v čase 58:44 vyrovnal Bryan Bickell a o sedmnáct vteřin později rozhodl Dave Bolland. Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off získal útočník vítězného týmu Patrick Kane. "Prohráváte 1:2 v posledních minutách a najednou je to 3:2. To je něco neuvěřitelného," přiblížil své pocity Kane.

"Když jsem tam viděl poskakovat puk, bylo mi jasné, že to musím dorazit do brány. Byl to ohromný gól," prohlásil Bolland, který se dokázal prosadit dorážkou po střele, již vyslal bek Johnny Oduya, ale skončila na tyči.

Michal Rozsíval:

"Je to něco neuvěřitelného. Na tohle jsem hodně dlouho čekal a dočkal jsem se."

"Jak byste to nazvali?" nadhodil řečnickou otázku Jonathan Toews. "Ten gól na 2:1 byl pro ně samozřejmě hrozně důležitý. A my jsme věděli, že potřebujeme jeden dobrý odraz (puku). Nikdy ale nevíte, co se může stát, takže nepřestáváte hrát, dokud není konec. Je to skvělý závěr, že už nemusíme zpátky do Chicaga k sedmému zápasu," dodal kapitán vítězů.

Finálovou porážku museli strávit nejproduktivnější hráč play-off David Krejčí a také jednačtyřicetiletý forvard Jaromír Jágr, který kvůli nespecifikovanému zranění odehrál jen šest minut a 27 sekund a vynechal téměř celou druhou třetinu. Třetího Stanleyova poháru po rekordních 21 letech se Jágr nedočkal.

Claude Julien, trenér Bostonu:

"Jsem na tyhle kluky opravdu pyšný. Jak jsme prošli celým rokem a jak jsme se dostali do finále... Někdy se to odráží k vám, což jsme zažili před dvěma lety, ale to nebyl ten dnešní případ. Hráči by však neměli věšet hlavy; náš tým v tomto roce prožil mnoho dobrých věcí a jako organizace jsme na ně hrdí."

Boston dostával v úvodním dějství soupeře pod velký tlak a v osmé minutě se dočkal vedení. Tyler Seguin zpracoval puk rukou a rychle bekhendem našel Chrise Kellyho, který sám u levé tyče otevřel skóre. Na druhé straně měl možnost na vyrovnání Frolík.

Bruins pokračovali v náporu, ale náskok nezvýšili, když neuspěli před brankovištěm Seguin a při vyloučení Oduyay Nathan Horton. Po přihrávce Krejčího neprostřelil Coreyho Crawforda Milan Lucic. Obrovskou šanci měl v závěru první dvacetiminutovky Krejčí, ale při Rozsívalově trestu po akci Brada Marchanda u levé tyče minul odkrytou branku.

V úvodu druhé třetiny Chicago vyrovnalo hru a dočkalo se v pětadvacáté minutě i vyrovnávací branky. Kapitán Bruins Zdeno Chára propadl ve středním pásmu a Toews po úniku po pravé straně prostřelil Tuukku Raska mezi betony. Chicago pak navíc hrálo ve 34. minutě po čtyřech oslabeních první přesilovku a málem otočil stav Bryan Bickell, ale Rask s Chárou situaci zachránili.

Do třetí třetiny se vrátil do hry Jágr. Boston se více tlačil za vítěznou trefou a odvrácením mečbolu Chicaga. Chára ještě nedostal po Marchandově akci prostor pro lepší zakončení, ale v 53. minutě přihrál Krejčí po úspěšném forčekinku Bruins zpoza branky Lucicovi a bylo to 2:1. Boston ovšem v závěru náskok neudržel. Odolal sice při vyloučení Kellyho, Seguin pak v šanci trefil tyč, jenže k nečekanému obratu ještě v základní hrací době zavelel Bickell a dokonal jej Bolland.

Boston Bruins - Chicago Blackhawks 2:3 (1:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 8. Kelly (Seguin, Paille), 53. Lucic (Krejčí) - 25. Toews, 59. Bickell (Toews, Keith), 60. Bolland (Frolík, Oduya). Rozhodčí: McCauley, O'Halloran - Sharrers, Racicot. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Střely na branku: 25:31. Diváci: 17 565. Konečný stav série: 2:4.

Boston: Rask - Seidenberg, Chára, Boychuk, Ference, McQuaid, Krug - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, Bergeron, Marchand - Seguin, Kelly, Paille - S. Thornton, Söderberg, Peverley. Trenér: Claude Julien.

Chicago: Crawford - Seabrook, Keith, Hjalmarsson, Oduya, Rozsíval, Leddy - P. Kane, Toews, Bickell - Hossa, Handzuš, Sharp - Frolík, Krüger, Bolland - Stalberg, Shaw, Saad. Trenér: Joel Quenneville.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články