Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Krejčí porazil Jágra a poprvé v kariéře získal Zlatou hokejku

Karlovy Vary – Vítězem jubilejního pětačtyřicátého ročníku ankety Zlatá hokejka se stal útočník Bostonu David Krejčí. Sedmadvacetiletý lídr produktivity play-off NHL porazil o 60 bodů svého týmového kolegu a desetinásobného vítěze ankety Jaromíra Jágra. Třetí skončil další útočník Tomáš Plekanec z Montrealu.

David Krejčí
zdroj: ČTK/AP autor: Gene J. Puskar

Krejčí ovládl s 617 body třetí kolo ankety, ve kterém se od nuly hodnotí první desítka po druhé části. Po ní byl ještě pátý o 456 bodů za lídrem Jágrem, ale v samotném druhém kole už byl druhý za Plekancem. Tento systém ankety byl zaveden od loňska, předtím se rozhodovalo ve dvoukolovém hlasování.

Na to doplatil v roce 2011 například právě Krejčí, který jako vítěz Stanleyova poháru s Bostonem a nejproduktivnější hráč play-off skončil až sedmý. Letos v bojích o Stanleyův pohár, ve kterém v noci na neděli čeká Boston za stavu 2:2 na zápasy další finálový souboj s Chicagem, útočí už na druhý triumf v produktivitě. To se z Evropanů povedlo jen Švédu Peteru Forsbergovi.

Krejčí v play-off nasbíral ve 20 zápasech 24 bodů za devět branek a 15 asistencí a už vyrovnal Jágrův český rekord v jednom ročníku Stanleyova poháru. Řadí se i mezi kandidáty na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče. Předtím ve zkrácené základní části zaznamenal ve 47 duelech 33 kanadských bodů, při výluce NHL jich posbíral v dresu Pardubic 27 ve 24 duelech.

Krejčí se stejně jako druhý Jágr nemohl kvůli pokračujícím bojům ve Stanleyově poháru slavnostního večera v karlovarském Grandhotelu Pupp zúčastnit. Z první desítky se nakonec omluvili také čtvrtý Jakub Voráček z Philadelphie, pátý Martin Straka z Plzně, sedmý Ondřej Pavelec z Winnipegu a desátý Martin Růžička z Třince.

"David (Krejčí) je tahoun. On už minule, když vyhráli s Bostonem Stanley Cup, tak byl tím tahounem. Má to skvěle načasované a hraje dobrý hokej jak dopředu, tak i dozadu. Umí nahrát, umí proměnit šance, je silný na puku. Jde mu to, šlape mu to, můžeme mu to pouze přát. Myslím, že Zlatou hokejku si zaslouží," uvedl v pořadí šestý Marek Židlický.

"Jak Jarda (Jágr) předváděl polovinu sezony tady tu svou hru, tak udělal hodně pro český hokej i pro fanoušky a všichni jsou si toho vědomi. David (Krejčí) samozřejmě hraje úplně fantasticky, v play-off je to velmi důležitý hráč. Umí to, takoví hráči se málo vidí, v nejdůležitějších momentech jsou znát. Klobouk dolů před jeho výkony," prohlásil loňský vítěz Patrik Eliáš.

Je nám líto, video expirovalo.
David Krejčí získal poprvé prestižní Zlatou hokejku

Fantastickou sezonu mělo ale z jeho pohledu mnoho hráčů. "Ať už Kuba Voráček, nejlepší ze všech Čechů v NHL, Martin Růžička s jeho rekordy v extralize... A Martin Straka, to je story sama o sobě, jakou je ikonou plzeňského, ale i českého hokeje. Jsem rád a vážím si toho, že jsem mezi deseti," doplnil Eliáš, letos osmý.

Ocenění pro nejlepšího juniora sezony získal devatenáctiletý útočník Tomáš Hertl ze Slavie, který se představil i na seniorském šampionátu ve Stockholmu. Nejlepší hokejistkou byla zvolena Alena Polenská, ocenění pro sledge hokejistu sezony převzal Zdeněk Šafránek.

45. ročník ankety Zlatá hokejka:

1. David Krejčí (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice; Boston Bruins/NHL) 617 bodů, 2. Jaromír Jágr (Rytíři Kladno; Dallas Stars/NHL; Boston Bruins/NHL) 557, 3. Tomáš Plekanec (Rytíři Kladno; Montreal Canadiens/NHL) 492, 4. Jakub Voráček (Lev Praha/KHL; Philadelphia Flyers/NHL) 400, 5. Martin Straka (HC Škoda Plzeň) 395, 6. Marek Židlický (Rytíři Kladno; New Jersey Devils/NHL) 340, 7. Ondřej Pavelec (Bílí Tygři Liberec; Pelicans Lahti/Fin.; Winnipeg Jets/NHL) 309, 8. Patrik Eliáš (New Jersey Devils/NHL) 277, 9. Alexander Salák (Färjestad/Švéd.) 185, 10. Martin Růžička (HC Oceláři Třinec) 168.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články