Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Zase prodloužení, Chicago s Bostonem srovnalo krok

Boston - Hokejisté Chicaga sice ve čtvrtém finále play-off zámořské NHL promarnili dvoubrankové vedení, ale nakonec porazili domácí Boston 6:5 v prodloužení a vyrovnali tak stav série na 2:2. Dramatickou bitvu rozhodl v čase 69:51 obránce Brent Seabrook. Bruins prohráli doma v play-off po předchozích sedmi vítězstvích.

Boston - Chicago
zdroj: isifa/Gerryimages Editorial

Hodně vidět byli na obou stranách čeští i slovenští hokejisté - bodovalo jich všech sedm, kteří letošní finále hrají. Domácí Jaromír Jágr nastoupil k 200. utkání v play-off NHL, což se mu podařilo jakožto 19. hráči historie, a připsal si dvě asistence. Další bod přidal na konto i lídr kanadského bodování letošních vyřazovacích bojů David Krejčí. Pátý duel se odehraje v noci na neděli SELČ v Chicagu. "Dali jsme pár gólů a oni na ně dokázali odpovědět. Byl to jeden z těch zápasů, kdy využívali přesilovky, ale nám zase vyšly nějaké dorážky. Byl to velký zápas," řekl hrdina zápasu Seabrook v rozhovoru pro NBC Sports.

Do hostující sestavy, kterou kouč Joel Quenneville řádně zamíchal, se po jednozápasové absenci zaviněné zraněním vrátil kanonýr Marián Hossa. Jeho krajan Michal Handzuš otevřel v sedmé minutě v oslabení skóre, čímž po 129 minutách a 14 sekundách utnul finálovou neprůstřelnost domácího gólmana Tuukky Raska. V 15. minutě Bruins nejprve při přesilovce zazvonili na tyč po bombě zadáka Toreyho Kruga, ale stihli v ní posléze i vyrovnat.

Andrew Ference zachránil vkleče puk v útočném pásmu a Rich Peverley ranou na bližší tyč jen dvě sekundy před koncem početní výhody překonal Coreyho Crawforda. Ten poté ještě vychytal Tylera Seguina. Během úvodu druhé části byl blízko gólu při dohrávané početní výhodě Nathan Horton, Crawford se svou holí byl ovšem proti. Naopak ve 27. minutě hostující kapitán Jonathan Toews změnil dráhu střely Michala Rozsívala a teprve podruhé během letošních bojů play-off se zapsal mezi střelce.

Vzápětí jel Patrick Sharp sám proti Raskovi, ten ho vychytal. Krátce nato už ale opět kapituloval, když bekhendovou dorážkou namířil neomylně do odkryté branky Patrick Kane. Rask se následně vyznamenal při akci Handzuše se Sharpem. Ve 35. minutě přišlo nahození Zdena Cháry a Milan Lucic bekhendem pohotově snížil na 2:3. Už po 49 sekundách přišla blesková odpověď - Michael Frolík připravil šanci, do níž si najel Marcus Krüger, jehož sice nejprve vychytal Rask, ale na druhý pokus už nemohl dosáhnout.

Už za necelé dvě minuty znovu snížil Patrice Bergeron. Chris Kelly navíc z metru trefil jen tyč prázdné branky, Jágrovu rychlou střelu vytěsnil betonem Crawford. V začínající 43. minutě Jágr i přes dlouhé střídání dokázal vykouzlit přihrávku na Bergerona a ten nezaváhal - 4:4. Vrátit Chicagu vedení mohl Bryan Bickell, jehož projektil však Rask vytěsnil se štěstím na horní tyč. Ve 49. minutě hrál Boston přesilovku, která se ale záhy změnila v oslabení, když se na trestné lavici sešli Jágr s Krejčím. Ve třech proti čtyřem se Medvědi ubránili, Chicago nevyužilo ani krátkou přesilovku pět na tři, ale po Jágrově návratu do hry už se trefil Sharp.

Necelou minutu poté ovšem napřáhl Johnny Boychuk a opět dorovnal vedení Jestřábů. Potřetí ze čtyř finálových bitev tak o vítězi muselo rozhodnout prodloužení. Alespoň třikrát šly jednotlivé duely finále do prodloužení naposledy v roce 1993, kdy Montreal předčil Los Angeles s Waynem Gretzkým v sestavě. "Série je vyrovnaná 2:2. Každý předpovídal, že bude hodně těsná. A tak to také je," řekl kouč poražených Claude Julien. "Musíme se soustředit, abychom vyhráli zápas číslo pět. Jsme toho určitě schopni. Ty výhry i prohry je třeba hodit za hlavu a jen se pořádně připravit," dodal Julien.

Lépe do nastavení vstoupil Boston; Brad Marchand však z dobré pozice minul a neuspěl ani Bergeron. Hra se poté vyrovnala. Handzušovi ještě sebral radost Rask, v 70. minutě už ho ale propálil povedenou ranou Seabrook. "Když se to odrazilo ke mně na modrou čáru, jen jsem se snažil trefit bránu. Je to jedna z věcí, o níž se bavíme celý rok, celé play-off - dostat puky do brány," prohlásil šťastný střelec, jemuž k rozhodující trefě pomohl i clonící Kane. "Je rozhodně fajn, že se nám Tuukku povedlo párkrát překonat," doplnil Seabrook.

Boston Bruins - Chicago Blackhawks 5:6 v prodloužení (1:1, 2:3, 2:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 15. Peverley (Ference), 35. Lucic (Chára), 38. Bergeron (Chára, Jágr), 43. Bergeron (Jágr), 53. Boychuk (Horton, Krejčí) - 7. Handzuš (Saad), 27. Toews (Rozsíval), 29. P. Kane (Bickell, Rozsíval), 36. Krüger (Frolík, Bolland), 52. Sharp (Hossa, Keith), 70. Seabrook (Bickell, P. Kane). Rozhodčí: O'Halloran, McCauley - Sharrers, Racicot. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 33:47. Diváci: 17 565. Stav série: 2:2.

Boston: Rask - Seidenberg, Chára, Boychuk, Ference, McQuaid, Krug - Horton, Krejčí, Lucic - Jágr, Bergeron, Marchand - Seguin, Kelly, Paille - S. Thornton, Peverley, Daugavinš. Trenér: Claude Julien.

Chicago: Crawford - Seabrook, Keith, Hjalmarsson, Oduya, Rozsíval, Leddy - P. Kane, Toews, Bickell - Hossa, Handzuš, Sharp - Frolík, Krüger, Bolland - Shaw, Stalberg, Saad. Trenér: Joel Quenneville.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články