Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Odchody hráčů do zámoří by se mohly řídit novou smlouvou

Stockholm - Novou smlouvou by se mohly od nadcházející sezony řídit odchody českých hráčů do NHL - podle předběžných plánů by ji měla zastřešovat Mezinárodní hokejová federace. Vedení NHL totiž předložilo v dějišti mistrovství světa ve Stockholmu zástupcům evropských svazů novou nabídku čtyřletého kontraktu. Tu většina z nich považuje za výhodnou.

Český svaz ledního hokeje
zdroj: ČT24

Oproti minulosti zámořské kluby nabízejí za hráče, kteří odejdou do NHL i při platné smlouvě v Evropě, vyšší finanční kompenzaci. "Přesné částky ale nechceme říkat. Dohodli jsme se, že je nejdříve sdělíme extraligovým klubům. Vyjádřit bychom se ale měli v krátké době, protože cílem je podepsat smlouvu už na příští sezonu," přiznal generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. Ten ve Stockholmu zastupoval ČSLH spolu s viceprezidentem svazu Petrem Břízou.

Martin Urban:

"Základní otázka byla, jestli máme zájem jako členská země IIHF podepsat jednotnou smlouvu. Nabídka je strukturálně podobná jako v sezoně 2007/08, kdy platila naposledy."

Podle dřívější smlouvy mohly kluby za hokejistu, který do NHL odešel, získat maximálně 200 tisíc dolarů. Aktuálně má většina evropských zemí uzavřen individuální kontrakt, na základě kterého je odstupné ještě o 25 tisíc dolarů vyšší. I tuto nabídku ale nyní NHL navýšila. Žádný smluvní vztah nemají s NHL jen Češi, Švýcaři a Rusko, respektive Kontinentální liga. A KHL se k dohodě podle všeho ani nepřipojí.

"KHL vznikla jako protiváha NHL. Na jednání zaznělo, že o tom budou přemýšlet. Já jsem ale skeptik. Myslím, že pokud se smlouva podepíše, KHL její součástí nebude," poznamenal Urban. Pokud by se tak stalo, dohoda by se netýkala například ani Lva Praha.

Současná zámořská nabídka částečně řeší i odchod evropských hokejistů do juniorských soutěží za Atlantikem. I když jen okrajově. "Oni tomu říkají nepřímý přestup," uvedl Urban. Finanční kompenzace v těchto případech jsou ale výrazně nižší.

Jasno, zda budou české kluby s návrhem souhlasit, by mělo být brzy. "My máme mandát jednat. Nabídku jim ale musíme ukázat, jsou to jejich hráči a oni se musí rozhodnout. Jsou to jejich investice, oni mají hráče pod smlouvou a dobře vědí, jaké to má výhody a nevýhody," podotkl Urban.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články