Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vokoun oslavil jubileum jubilejní vychytanou výhrou

New York - Gólman Tomáš Vokoun se podílel čtyřiatřiceti zásahy na vítězství Pittsburghu 3:1 v Ottawě a připsal si jubilejní 300. výhru v NHL. Zkušený brankář zároveň nastoupil ke svému sedmistému startu v NHL a je 28. gólmanem v historii ligy, který na tuto metu dosáhl.

Tomáš Vokoun v dresu Pittsburghu
zdroj: ČTK/AP

Ottawa - Pittsburgh 1:3

"Pro brankáře je to významné číslo. I dnes byl v brance velmi dobrý, zejména v první třetině, kdy měl soupeř hodně přesilových her a střel," komentoval trenér Dan Bylsma výkon českého gólmana, který v posledních dvou startech kryl 72 ze 75 střel a úspěšnost zásahů má v sezoně okolo 92 procent.

Utkání budilo pozornost a zvýšený zájem médií kvůli tomu, že se čekalo, zda bude Ottawa mstít zákrok Matta Cookea z posledního vzájemného duelu, v němž jim známý provokatér vyřadil do konce sezony nejlepšího hráče Erika Karlssona. K žádné odvetě ale nedošlo, Cooke se pouze odmítl porvat s Chrisem Neilem a fanoušci na něho při každém kontaktu s pukem bučeli.

"Odjíždíme odsud se dvěma body a opět jsme vytvořili tlak na Chicago. Na ten nešťastný incident nemyslím. Byla to nehoda, nemohl jsem s tím nic dělat. Jsem rád, že léčba probíhá dobře, a doufám, že bude brzy zpátky ve hře," uvedl Cooke, jenž bruslí přeřízl Karlssonovi achilovku.

Vancouver - Chicago 3:1

Penguins, kteří hrají bez lídrů Jevgenije Malkina a Sidney Crosbyho, v posledních sedmi utkáních neztratili ani bod a v boji o Prezidentovu trofej snížili ztrátu na Chicago na tři body. Vedoucí tým soutěže v pondělí prohrál ve Vancouveru 1:3 a poprvé po 11 utkáních nebodoval.

Buffalo - Winnipeg 1:2

I další český brankář Ondřej Pavelec inkasoval v pondělním programu NHL jen jednou a dovedl Winnipeg k výhře 2:1 v Buffalu. Kladenský odchovanec startoval v brance týmu pojedenácté v řadě a i díky jeho spolehlivým zákrokům vytěžili Jets z posledních sedmi zápasů 13 bodů ze 14 možných. Produktivní období je přiblížilo na rozdíl jednoho bodu poslednímu postupovému místu do play-off.

Klíčový bude pro Winnipeg příští zápas, v němž nastoupí proti Washingtonu. V případě výhry se posunou před tým z hlavního města USA do čela Jihovýchodní divize. "Tohle utkání je v našem kalendáři zakroužkováno delší dobu. Chtěli jsme se dostat do pozice, aby ten duel s nimi byl důležitý, a to se stalo," komentoval nadcházející utkání kapitán týmu Andrew Ladd.

Winnipeg v Buffalu dvakrát vedl, ve druhém případě vstřelil za nerozhodného stavu zlomový gól Antti Miettinen v čase 52:24. Skóre už se nezměnilo i zásluhou skvělého zákroku Pavelce, jenž vleže chytil máchnutím lapačkou gólovou šanci Thomase Vaneka, který mířil do odkryté horní části branky. "Trefilo mě to do lapačky. Nevím, co k tomu říci. Je to moje práce: chytat puky," reagoval český gólman. "Myslím si, že kluci si zasloužili mou pomoc, protože hráli velmi dobře," dodal.

Detroit - Phoenix 4:0

Stejný odstup jednoho bodu na postup má v Západní konferenci i devátý Detroit po výhře 4:0 nad Phoenixem. Red Wings usilují o prodloužení úctyhodné série účastí v play-off, v němž v posledních 21 sezonách nechyběli ani jednou a ve čtyřech případech během tohoto období získali Stanley Cup.

Detroit, hrající první sezonu bez kapitána Nicklase Lidströma, který ukončil kariéru, má osud ve svých rukou. Na osmý Columbus ztrácí bod, ale má jedno utkání k dobru. "V minulých 21 sezonách jsme si vedli dobře. Chceme v tom pokračovat," podotkl švédský útočník Henrik Zetterberg, který po svém krajanovi převzal kapitánskou pásku a v zápase si připsal tři asistence. Dvě branky dal další Švéd Johan Franzén a čisté konto vychytal Jimmy Howard, jenž kryl 34 střel.

Naopak čtveřice českých hokejistů Radim Vrbata, Martin Hanzal, Zbyněk Michálek a Rostislav Klesla ve službách Coyotes má už jen teoretickou naději na postup. Phoenix, který se loni dostal až do konferenčního finále a prohrál s pozdějšími vítězi Los Angeles, je na pokraji vyřazení. Tři utkání před koncem základní části ztrácí pět bodů. "Musíme vyhrát příští zápas a doufat," uvedl kapitán týmu Shane Doan.

Edmonton - Anaheim 0:3

Hokejisté Anaheimu zvítězili podruhé ve dvou dnech na ledě Edmontonu, když soupeře v odvetě porazili 3:0. Druhou trefu týmu měl na svědomí Radek Dvořák, který stál ve správný čas na správném místě a pohodlně doklepl odražený kotouč do prázdné branky. Zkušený útočník, který s Ducks podepsal smlouvu na konci března jako volný hráč, má na svém kontě čtyři góly v osmi zápasech.

Nováček Viktor Fasth podpořil výhru týmu 24 zásahy, připsal si čtvrtou nulu sezony a Ducks si zajistili první divizní titul od roku 2007, kdy zároveň i získali Stanleyův pohár. Naopak Oilers ztratili ve dvojutkání s Anaheimem i teoretickou naději na postup do play-off, ve kterém byli naposledy v roce 2006, kdy ve finále podlehli Carolině.

Výsledky NHL

Buffalo - Winnipeg 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Branky: 32. Vanek - 28. Gagnon, 53. Miettinen. Ondřej Pavelec odchytal za Winnipeg celé utkání, inkasoval jeden gól z 25 střel a úspěšnost zásahů měl 96 procent. Střely na branku: 25:39. Diváci: 18 654.

Ottawa - Pittsburgh 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)

Branky: 48. Wiercioch - 7. Jeffrey, 11. Iginla, 58. Kennedy. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Pittsburgh celé utkání, inkasoval jeden gól z 35 střel a úspěšnost zásahů měl 97,14 procenta. Střely na branku: 35:24. Diváci: 20 276.

Detroit - Phoenix 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Branky: 3. a 59. Franzén, 20. Brunner, 37. Filppula. Střely na branku: 23:34. Diváci: 20 066.

Edmonton - Anaheim 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky: 7. Getzlaf, 12. Dvořák, 44. Vatanen. Střely na branku: 24:28. Diváci: 16 839.

Vancouver - Chicago 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Branky: 15. Hansen, 32. Kassian, 40. D. Sedin - 52. Carcillo. Střely na branku: 32:25. Diváci: 18 910.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články