Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň je krok od historického úspěchu, Zlín se ale nevzdává

Praha - Poslední krůček zbývá udělat hokejistům Plzně k tomu, aby se zapsali nesmazatelným zlatým písmem do historie. Klub založený v roce 1929 dosud na mistrovský titul čeká, nyní ho mají Martin Straka a spol. na dosah - na straně Západočechů je při vedení 3:2 v sérii mečbol. Zatímco Indiáni mají ještě prostor na případné poslední zakolísání, pro jejich soupeře ze Zlína už by bylo osudové. Ani Berani se však své touhy nevzdávají a jsou plni odhodlání vývoj série zvrátit. Utkání sledujte živě od 17:00 na programu ČT sport a našem webu, komentují Tomáš Jílek a Martin Hosták.

"Říká se, že ten poslední krok je nejtěžší, pro nás byl už i ten středeční těžký," připomněl kouč Milan Razým vydřenou výhru 2:1, při níž jeho svěřenci museli dohánět náskok soupeře. "Víme, že Zlín hraje venku velmi dobře, ukázal nám to už v prvním zápase u nás. Jsme si vědomi, že nás nečeká nic jednoduchého, ta série zdaleka není rozhodnutá," varoval Razým před jakoukoliv předčasnou euforií.

Předbíhat událostem odmítl i Straka, který v roce 1992 prožil na vlastní kůži porážku ve finále s Trenčínem a mistrovský titul je pro něho velkou výzvou. "Víme, že poslední bod je vždycky nejtěžší. Vidina toho, že to můžete ukončit, je veliká. A domácí utkání může být maličko svazující; jste doma, chcete to ukončit, poženou vás diváci... Na to se ale musíme vykašlat, musíme jít si za tím svým cílem a držet se taktiky. Věřím, že to zvládneme," prohlásil Straka. "A když ne, máme na to ještě sedmý zápas ve Zlíně," doplnil s úsměvem.

Při přetrvávající marodce, která limituje především defenzivu Indiánů, lze očekávat, že v sestavě opět nebude scházet Jaroslav Špaček, olympijský vítěz z Nagana, který v pátém utkání po roce naskočil do soutěžního zápasu, přestože v listopadu ukončil kariéru. Sám se k tomu po zápase stavěl trochu rezervovaně, ale Straka měl jasno. "Musí, on prostě hrát musí," prohlásil kapitán týmu, který je zároveň i generálním manažerem.

Zlínští se dostali do nepříjemné situace, přestože měli na své straně vedení 2:1 na zápasy. Pokud chtějí po domácí prohře nadále pomýšlet na titul, který by slavili po devíti letech, musejí v pátek odvrátit na plzeňském ledě mečbol domácích. "Rozhodně nejedeme do Plzně v poraženecké náladě. Chceme vyhrát a o titul bojovat v neděli na domácím ledě. Musíme se však vrátit ke hře, s níž jsme slavili úspěch ve Vítkovicích i Třinci. Kromě trpělivosti je důležitá kvalitní obrana," uvedl kouč Rostislav Vlach.

Zlín sice poslední zápas v Plzni prohrál, ale v předcházejících pěti duelech play off ve Vítkovicích, Třinci a prvním utkání právě v Plzni Berani vyhráli. "Je pravda, že v sezoně se nám v play off na soupeřových kluzištích daří. Mohla by to být naše nepatrná výhoda i nyní. Musíme k utkání přistoupit tak, že už nemáme co ztratit. Buď ještě vrátíme finále do Zlína, nebo končíme," přemítal nad zlínskými nadějemi Vlach, který zatím není rozhodnut, zda bude pokračovat i v dalším duelu s hrou na tři útoky.

"Při absenci Honejska a Kubiše jsme ztratili naši ofenzivní sílu. Projevuje se to i na počtu vstřelených branek. S jedním gólem můžeme těžko na domácím kluzišti vyhrát. S ofenzivní hrou souvisí i naše nízká produktivita při přesilových hrách v play-off," vysvětlil Vlach. "V Plzni jsme ukončili šňůru pěti vyhraných zápasů v play off. Není to náhoda a venku se nám hraje dobře, na hřišti soupeře jsme silní," věří útočník Bedřich Köhler.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články