Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Plzeň vyhrála ve Zlíně a je jednu výhru od titulu

Zlín - Hokejisté Plzně zvítězili v pátém finálovém duelu play-off extraligy na ledě Zlína 2:1 a mají na dosah první titul v historii. Domácí sice zápas lépe rozehráli a vedli, ale Západočeši vývoj otočili trefami Jana Kováře a Nicholase Johnsona. Při vedení 3:2 na zápasy mohou Indiáni sérii uzavřít v pátek na domácím kluzišti.

Jan Kovář
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

V plzeňské defenzivě naskočil do zápasu zkušený bek Špaček, jenž dosud působil u týmu jako asistent trenéra. Olympijský vítěz z Nagana sice loni ukončil kariéru, ale při velké marodce Indiánů po osmi letech znovu v extralize obul brusle a vytvořil první obrannou dvojici s Hanzlíkem. Přes důležitost zápasu začaly oba celky aktivně a přišly i náznaky šancí. Nahození od modré čáry nebezpečně tečoval Matějíček, na druhé straně prověřil domácího gólmana Sedláčka Balej. V sedmé minutě Plzeň chybovala, ale Holíka vychytal Mazanec. Západočeši však zjevně vzali toto varování na lehkou váhu, což se jim záhy vymstilo.

Köhler si najel na dlouhou přihrávku do středu hřiště, pláchl obraně a s přehledem propálil Mazance. O chvilku později se situace opakovala, tentokrát však stihl Köhlera na poslední chvíli obrat o puk Špaček. V 15. minutě byl Balaštík při přesilovce blízko zvýšení náskoku, jenže tečoval těsně vedle. Druhá část plynula zpočátku bez většího vzruchu. V 25. minutě vypálil bez přípravy Okál, Mazanec stihl betonem vyrazit. V Sedláčkově brankovišti přišel velký závar, skóre se ale nezměnilo.

Od poloviny zápasu Plzeň zvýšila obrátky a několikrát se usadila v útočném pásmu. Sedláček v 34. minutě sebral radost Kovářovi, bezchybně si vedl i proti Kašpaříkovi. Hodně nadějně vypadala krátce před přestávkou Čajánkova teč, jenže Mazanec stihl zasáhnout a připravil tak svému týmu základ pro vyrovnání. V čase 39:49 vypálil z kruhu pro vhazování ostře Balej a Kovář svou tečí překonal Sedláčka. Na začátku třetího dějství Berani ubránili oslabení, ale pak přišel klíčový okamžik zápasu.

Veselý v 45. minutě nepochopitelně posunul branku a už po 16 vteřinách se mohl z trestné lavice vrátit do hry. Kovářovi sice utekl puk, avšak stihl vystřelit, trefil clonícího Johnsona, ten zády k Sedláčkovi zareagoval a bekhendem skóroval. Poté minul ranou z křídla Vampola. Vyrovnat mohli Balaštík a dorážející Leška, jehož zakončení však trefilo Jeřábka, který mezitím skončil v Mazancově bráně. Vlasák na druhé straně našel Kašpaříka, jemuž ve slibné pozici sklouzl kotouč z hole. Největší šanci vyrovnat měl v 56. minutě při přesilovce Holík. 

PSG Zlín - HC Škoda Plzeň 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Köhler (Zámorský, Linhart) - 40. Jan Kovář (Balej, St. Pierre), 46. Johnson (Jan Kovář, Špaček). Rozhodčí: Fraňo, A. Jeřábek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. Diváci: 6641 (vyprodáno). Stav série: 2:3.

Zlín: J. Sedláček - Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Matějíček, Tesařík - Holík, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Melenovský, Ondráček - od 47. navíc P. Sedláček, Kostourek, Fořt. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurík.

Plzeň: Mazanec - J. Špaček, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, St. Pierre, Mozík, Frolo, Havíř - Johnson, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, Kašpařík, Vlasák - Balej, T. Sýkora, Petruška - Dvořák, Lev, Vampola. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

Rostislav Vlach (Zlín): "Bylo to vyrovnané utkání. Zlomilo se přesilovkami, protože my je v poslední době moc dobře nehrajeme. To je alfa a omega celého play off. Když nedáme z tolika přesilovek gól, tak nemůžeme vyhrát. V příštím zápase to musíme zlepšit a věřím, že se vrátíme zpátky do Zlína."

Milan Razým (Plzeň): "Série graduje, hrál se oboustranně velmi dobrý hokej. My jsme v první třetině nevstoupili do zápasu úplně nejlépe, nevytvořili jsme si žádnou gólovku a domácí naši hrubou chybu hned potrestali vedoucí brankou. Od druhé třetiny jsme zlepšili pohyb, pak jsme soupeře zatlačili do defenzivy a před odchodem do šaten se nám podařilo vyrovnat. Ve třetí třetině jsme využili přesilovou hru a zápas dotáhli do vítězného konce. Hráči dodrželi, co jsme si před zápasem řekli. Vyzdvihl bych Jardu Špačka, klobouk dolů před ním, že se do zápasu nechal přemluvit a naskočil. Podal perfektní výkon."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články