Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Litvínov zdolal Plzeň a vede ve čtvrtfinále 2:1 na zápasy

Litvínov - Hokejisté Litvínova zdolali ve třetím čtvrtfinále Plzeň 3:0 a ujali se vedení 2:1 na zápasy. O branky vítězů se postarali Rostislav Martynek, Martin Ručinský a Juraj Majdan, druhé čisté konto v sérii vychytal brankář Pavel Francouz. Další souboj se hraje ve středu opět v Litvínově.

Plzeňský bek David Havíř (vlevo) a Kamil Piroš z Litvínova
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Úvodní dějství patřilo domácím, kteří si vytvořili spoustu šancí, zatímco hosté minimum. V úvodu při Frolově trestu prověřil Mazance Lukeš, který pak znovu nebezpečně pálil od modré čáry i po skončení přesilovky. 

V osmé minutě se ocitl v dobré střelecké pozici Hübl, ale St. Pierre mu stačil vypíchnout kotouč. Vzápětí skončil puk po odrazu od Balážova těla těsně mimo.

Převahu zúročil Litvínov v 10. minutě, kdy Trávníček nabil z rohu mezi kruhy Martynkovi, který se trefil z voleje přesně k pravé tyči. Pak zahrozil bekhendem Baláž. Francouze poprvé ohrozil při Brejčákově trestu Vlasák.

V 16. minutě nejdříve Mazanec kryl Kousalíkovu bombu od modré čáry a pak Hübl zblízka minul pravou tyč. Plzeň se v závěru úvodní části ukázala v ofenzivě díky Petruškovi a Pletkovi.

Litvínovský Rostislav Martynek se raduje z úvodní branky zápasu
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Na začátku druhého dějství nadvakrát zakončoval Ručinský, pak Plzeň zvýšila aktivitu. Po objetí branky nepřekonal Francouze Jeřábek, vzápětí ani Vlasák a tvrdě pálil St. Pierre.

Ve 26. minutě se ale radovali domácí, když Ručinský po přihrávce Stříteského přejel na levé straně modrou čáru a trefil se přesně k protější tyči.

Plzeň se snažila smazat ztrátu, jenže Vampola ani Kratěna při hře čtyř proti čtyřem na litvínovského gólmana nevyzráli. Těsně mimo skončila Slovákova bomba. Z brejku otestoval Mazance Černý.

Indiáni pak nevyužili ani téměř čtyřminutovou přesilovku včetně 11 vteřin pěti proti třem. Z mezikruží nepřekonal Francouze Pletka. Závěr druhé části přinesl i strkanici a další pokus o potyčku Brejčáka s Hollwegem v sérii.

V závěrečném dějství mohla Plzeň snížit v oslabení, ale St. Pierre po přečíslení vystřelil na Francouze slabě. Západočeši postupně získávali převahu, ale ve 45. minutě mířil Pletka nepřesně a dvakrát neuspěl ani Kratěna.

Litvínov pozorně bránil a do vyložených šancí soupeře nepouštěl. Naopak v 58. minutě mohl pojistit výsledek z brejku Pšurný, jehož pokus zastavil Mazanec. Následně při power play dovršil 76 vteřin před koncem výhru Majdan. V závěru se ještě poprali Brejčák se Lvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy třetího utkání Litvínov - Plzeň

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 3. zápas:

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
10. Martynek (Trávníček), 26. Ručinský (Stříteský, Baláž), 59. Majdan (Lukeš, Hübl). Rozhodčí: A. Jeřábek, Pešina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 11:12, navíc Vampola (Plzeň) 10 min. Bez využití. Diváci: 7000 (vyprodáno). Stav série: 2:1.

Litvínov: Francouz - Kousalík, Kubát, Stříteský, Zeman, Gula, Brejčák, Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Baláž, Piroš, Ručinský - Rapáč, J. Černý, R. Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček. Trenéři: V. Jeřábek a Rosol.

Plzeň: Mazanec - Havíř, Frolo, Slovák, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, St. Pierre - Johnson, Kašpařík, Hollweg - Vampola, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, Jan Kovář, Pletka - Petruška, Lev, P. Sedláček. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.

Vladimír Jeřábek (trenér Litvínova): "V první třetině jsme měli dobrý pohyb, byli jsme v tlaku a taky nás uklidnil vstřelený gól. Byli jsme aktivnější i proto, že jsme měli málo vyloučených. Ve druhé třetině nás Plzeň dostala pod mírný tlak i tím, že jsme začali dělat fauly. Jejich přesilovky jsou výborné a dostáváme se v nich hrozně pod tlak. To se promítá i v dalších střídáních. Obětavostí a velkým nasazením, které musí v play-off být, jsme to uhráli. Třetí třetinu už se čekalo, jestli bychom neudělali nějakou chybu, zbytečný faul nebo darovali Plzni nějakou dvojnásobnou přesilovku. Pět na pět jsme to uhráli dobře."

Michal Straka (trenér Plzně): "První třetina byla z naší strany špatná. Domácí měli výborný pohyb, my jsme s tím měli problémy. Do 15. minuty jsme měli snad jen jednu střelu na bránu. Ve druhé třetině jsme se zlepšili, aktivitou v útočném pásmu jsme si vytvořili nějaké přesilovky. Nesehráli jsme je tak špatně, ale domácí výborně brání a nebyly tam žádné tutovky. Čtyřicet minut jsme nehráli špatně, ale neměli jsme žádné velké šance a bez gólu se vyhrát nedá."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články