Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Růžičkovi se ulevilo, Slavia má nového generálního partnera

Praha - Hokejisté Slavie získali pro nadcházející boje extraligového play-off nového generálního partnera. Stala se jím společnost Bestsport Arena, která je majitelem a zároveň provozovatelem O2 areny, v níž extraligový tým Pražanů hraje své domácí zápasy. "Jde o další krok pro rozvoj naší společnosti," uvedl předseda představenstva společnosti Robert Schaffer.

Trenér Slavie Vladimír Růžička
zdroj: čtk autor: Vít Šimánek

Pro klub samotný by mělo jít o další část cesty směrem ke stabilizaci především po ekonomické stránce. Již minulý týden se změnila vlastnická struktura, když se držitelem většinového podílu ve výši 69,9 procenta stala akciová společnost OIN gama. Do té doby pětinový podíl navýšil na 30 procent podnikatel Vladimír Pitter. Zbývajících 0,1 procenta si ponechalo občanské sdružení SK Slavia Praha.

Velkou úlevou je změna pro Vladimíra Růžičku. Trenér extraligového celku a zároveň generální manažer klubu to přiznal s tím, že se nyní může naplno soustředit na chod klubu po sportovní stránce. Růžička byl až do minulého týdne jedním z majitelů, ale svého podílu akcií se zbavil s příchodem akciové společnosti OIN Gama, která nyní vlastní téměř 70 procent klubu.

Ředitel má být jeden, ne aby jich bylo sedm

Růžička zdůraznil, že když už není akcionářem, neznamená to, že mu na Slavii už nezáleží. "Udělal jsem to proto, že chci, aby Slavia i do budoucna fungovala, jak by měla. Já budu slávistou i nadále," vysvětlil Růžička, čímž popřel spekulace o možném odchodu, které se také objevily.

Hokejový tým bere jako firmu, kterou musí někdo řídit. A nejlépe jeden člověk, nikoliv sedm, jak tomu ve Slavii bylo. "Protože to z mého pohledu moc nefungovalo. Když má každý určitý počet procent, ale nikdo není tím hlavním... A my jsme to majoritně ošetřené neměli," připomněl.

I proto Růžička v minulosti říkal, že si dává sezonu až dvě na rozmyšlenou, aby viděl, kudy se bude Slavia ubírat dál. "Být to i nadále stejné, tak by to nevedlo k ničemu, protože ti lidé tady jsou sice slávisti, ale ten klub musí nějak fungovat. A když ty peníze nejsou, musíte je tam odněkud nosit. A když nemáte odkud, tak je musíte přinést z domova," podotkl Růžička.

"Uvidíme za určitou dobu, jak dobrým rozhodnutím tohle bylo, ale za sebe si myslím, že to je jedině dobře," doplnil. Nový vlastník zastupovaný předsedou představenstva Richardem Benýškem s předstihem ujistil, že s Růžičkou i nadále počítá. Přesnější vyjasnění kompetencí ale proběhne až po skončení rozjeté sezony. "Teď nás čeká play-off, na to potřebujeme mít všichni klid," řekl Růžička.

Jeho pozice ve Slavii je přitom považována za velmi silnou až výsadní. Sám ale na tom, že by i nadále musel být generálním manažerem, nijak nelpí. "Určitě budu muset být ale sportovním manažerem, abych si řídil složení mužstva a vše okolo. Uvidíme, jakou má nový vlastník představu. Ta moje je taková, abychom to dělali, jak to šlo dosud, ale oni mohou mít i jinou," připustil olympijský vítěz z Nagana a zároveň úspěšný trenér.

"Nejen ve firmě, ale také u toho sportu musí být někdo, kdo bude mít poslední slovo, kdo za to ponese zodpovědnost. To nemohou být čtyři lidé. Tam pak má každý jiný názor," prohlásil Růžička.

Lépe vybírat hráče a nepřeplácet

V nové sezoně by si díky příchodu nového vlastníka mohl po letech, kdy tým "lepil" hlavně z klubových zdrojů, dovolit o něco více. "Já ten kádr ale nechci zase moc obměňovat, protože těmto hráčům věřím. Přestože jsme loni hráli play out," uvedl Růžička.

Jednou z vyhlédnutých posil je útočník Jaroslav Bednář, s nímž pojí Růžičku oboustranně dobré vztahy a který ve Slavii už působil, dokonce i během tohoto ročníku. "Také jsem se včera dočetl, že Jakub Klepiš nemá podepsanou smlouvu ve Lvu, tak uvidíme. I Bestsport má ale zájem na tom, aby se hrálo vepředu, takže trošku posílit asi budeme muset. Tak dva, možná tři hráče bych přivést chtěl," nastínil Růžička.

Záležet ale bude i na tom, zda vhodní hráči budou na trhu k dispozici. "Trošku jsem se spálil v posledních dvou třech letech. Získal jsem hráče, o němž jsem si myslel, že tady může hrát, ale pak to bylo naopak. A hráči, jež jsou méně zaplacení, pak hrají líp než ti zaplacení více. Není možné, aby hráč za 50 tisíc hrál líp než ten, co bere 250 tisíc. Když je to jeden, to ještě jde, ale nesmí jich takových být pět," uvedl Růžička.

Richard Benýšek
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Vstup do KHL Slavia neplánuje

Nový majoritní vlastník klubu, za nímž stojí dvojnásobný mistr světa Ladislav Benýšek a manažersky také jeho bratr Richard, odmítl spekulace médií o možném působení Slavie v Kontinentální lize. "Se Slavií chceme hrát na špici extraligy, ale vůbec mě nenapadá, odkud vzešlo, že by Slavia chtěla hrát KHL," řekl Richard Benýšek.

"Mě už tam lákají dost dlouho," připomněl s úsměvem Růžička, že ho na trenérský post lanařilo už několik klubů. "Nevím, co tady bude, ale KHL tady by byla asi beze mě, protože si nejsem jistý, že bych tady (se Slavií) chtěl KHL hrát," dodal již vážně Růžička.

"Ať se na mě někdo zlobí, nebo ne, můj názor je ten, že pokud to je o jednom mužstvu, je to na škodu českému hokeji. Když jsem se podíval na zápas předkola Kladno - Pardubice a pak na play-off, kde hrál Lev, tak to se vůbec nedá srovnat. Když se na to podívám jako fanoušek, tak ty naše hokeje jsou mnohem zajímavější," porovnal Růžička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články