Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pardubice poprvé v sezoně vyzrály na Spartu, Bartek dal hattrick

Pardubice - Hokejisté Pardubic porazili v 51. kole extraligy Spartu 5:1 a v tabulce jim patří desáté místo. Mají ale stejný počet bodů jako devátá Kometa a jedenácté Vítkovice. Na první výhře úřadujícího mistra nad Spartou v sezoně se hattrickem podílel útočník Martin Bartek.

Marek Pinc
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Oba týmy hrály od začátku s maximálním nasazením, ale naprosto korektně, což dokazuje i počet vyloučených. Úvodní třetina patřila jasně domácím, kteří v touze získat důležité tři body předváděli hru, na kterou diváci nebyli v této sezoně zvyklí. Do první šance se sice ve druhé minutě dostal hostující Hovorka, nicméně střelcem duelu byl Bartek. Slovenský reprezentant navázal na předchozí utkání v Brně a dvakrát pokořil brankáře Pince.

Nejprve se mu v 11. minutě podařilo sólo od vlastní modré čáry a pohotově prostřelil sparťanského gólmana. Ve 14. minutě z pravé strany nahazoval před Pince a k překvapení všech kotouč zapadl do branky. A pro Spartu mohlo být ještě hůř, ale v 17. minutě Brendl, který se po dlouhé nemoci vrátil do sestavy domácích, netrefil zcela odkrytou branku. Druhou třetinu lépe začali hosté a jejich důrazná hra platila na domácí, kteří se nemohli pět minut dostat do kloudné akce.

V první přesilovce utkání pak Východočeši propásli dvě pěkné šance. Další vyloučení ale Spartu přišla draho. Ve 33. minutě putovali krátce po sobě na trestnou lavici Gřegořek s Hanzlíkem a domácí dokázali, že dvojnásobnou přesilovku umí. Ve 34. minutě se trefil Kočí a osm vteřin před návratem Hanzlíka zvýšil Rolinek na čtyřbrankový náskok. Půl minuty před koncem druhé třetiny se dočkala i Sparta.

Vyloučení Kočího potrestal Hovorka. Ve 41. minutě byl Hlinkou faulován Buchtele, který ale nařízené trestné střílení neproměnil. Chuť po gólech potvrdil Bartek ve 43. minutě, kdy překonal Pince popáté a sám završil hattrick. Obhájce titulu s vidinou postupu do první desítky měl utkání zcela pod kontrolou, neustále se tlačil do útočného pásma a Spartu k vážnější akci nepouštěl. Pardubice si tak připsaly první výhru nad Pražany od prosince 2011.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Sparta Praha 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávka: 11. Bartek, 14. Bartek (Benák), 34. V. Kočí (Bartek, Cetkovský), 35. Rolinek (Gawryletz, Starý), 43. Bartek (V. Kočí) - 40. Hovorka (J. Hlinka, Pacovský). Rozhodčí: Pešina, Šír - D. Jelínek, J. Svoboda. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:1. Diváci: 10.065.

Pardubice: Salfický - Benák, V. Kočí, Píša, Vašíček, Gawryletz, Ďaloga, Marušák, Mocek - Bartek, Cetkovský, Somík - Radil, Kousal, Buchtele - Brendl, Rolinek, Starý - T. Zohorna, T. Nosek, Semorád. Trenéři: Říha, Pospíšil a Landsman.

Sparta: Pinc - Pilař, Sičák, Milam, Gřegořek, Philipp, Jan Hanzlík, Hunkes, Krstev - Pacovský, J. Hlinka, P. Ton - Hovorka, Broš, Tenkrát - Simon, Přibyl, I. Rachůnek - Jánský, Bahenský, Forman. Trenéři: Jandač a Votruba.

Miloš Říha (Pardubice): "Odehráli jsme naprosto vynikající zápas, po mém příchodu nejlepší, před největší návštěvou a s jedním z nejlepších soupeřů. Nedovolili jsme mu prakticky nic, co se týče přečíslení, snad měli jednu šanci, kterou jsme tam zanedbali. Celé mužstvo pracovalo, kluci si vytvářeli ještě spoustu dalších šancí a utkání mohlo být rozhodnuté daleko dřív. Jsem rád, že mužstvo pracovalo až do konce, celých šedesát minut."

Jan Votruba (Sparta): "Dnešní zápas se nám vůbec nevydařil. Domácí byli po všech stránkách lepší, v nasazení, urputnosti i v soubojích jeden na jednoho. Největší rozdíl vidím v předbrankových prostorech, zejména u nás, tam byli pardubičtí hráči často první na dorážkách. My jsme byli dneska v útočném pásmu naprosto neškodní. Když už jsme se do útočného pásma dostali, tak jsme hráli v rozích kluziště. Domácí vyhráli zcela zaslouženě."

 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy