Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Plzeňský náskok se krátí, Západočeši prohráli s Budějovicemi v nájezdech

Plzeň - Hokejisté Českých Budějovic vyhráli ve 49. kole extraligy na ledě vedoucí Plzně 2:1 po samostatných nájezdech a bodově se dotáhli na sedmé Kladno. Mountfield se navíc po třetí výhře za sebou výrazně přiblížil jistotě účasti v play-off. Plzeň má po třetí prohře v řadě v čele už jen dvoubodový náskok před druhým Zlínem.

Do utkání vstoupily oba týmy opatrně. Aktivnější směrem dopředu byli domácí. V 11. minutě ale při přečíslení tři na dva trefil po přihrávce Straky Vampola ranou bez přípravy pouze vyrážečku gólmana Jakuba Kováře. Vzápětí se ke svižné střele z mezikruží dostal Jan Kovář, bratrovu branku však těsně minul a v pokračujícím náporu Indiánů neuspěl zblízka Balej po bleskovém výjezdu od zadního mantinelu. Hosté udeřili z první vážnější akce ve 14. minutě. Po špatné plzeňské rozehrávce gólman Mazanec Dejův pokus pouze vyrazil a slovenský útočník skóroval bekhendovou dorážkou.

Před první přestávkou nezvýšili hráči Mountfieldu své vedení během početní výhody. Ve 23. minutě se kotouč odrazil k Rouskovi, ten však z dobré pozice napálil jen pravou tyč Mazancovy branky. Poté opět převzala otěže utkání Plzeň, na úpornou obranu hostů vyzrál až Vampola šikovnou zadovkou na Havíře, který nikým neatakován z prostoru mezi kruhy vypálil vedle, a ve 28. minutě Vlasák neuspěl střelou švihem z levého kruhu. Po polovině hrací doby se na ledě přiostřilo.

Domácí ovšem nezužitkovali dvě přesilovky a naopak Šimánek vysunul dlouhým pasem Kotalíka vracejícího se z trestné lavice, ten ale tváří v tvář Mazancovi zakončil mimo. Chytrou přihrávkou překvapil českobudějovickou defenzivu krátce před druhou sirénou Jan Kovář, Pletka ale při svém následném úniku Jakuba Kováře neprostřelil. Do třetí třetiny stáhl plzeňský kouč Razým hru na tři útoky, domácí zvýšili četnost střel, ale Jakub Kovář zastavil ve 48. minutě pokus Hanzlíka i dvě dorážky Johnsona.

Hosté hrozili z brejků, v 53. minutě však Mazanec vyrazil střelu Haranta po přečíslení dva na jednoho a vzápětí zamířil zblízka vedle Dej. Na druhé straně minul po vyražené ráně Frola zcela odkrytou branku Hollweg. Za chvíli Indiáni nevyužili přesilovku a v zoufalém závěrečném náporu zkusili hru bez brankáře. K vyrovnání jim pomohl zkušený bek Mountfieldu Ptáček, jenž osm vteřin před koncem úmyslně posunul branku a z následného trestného střílení zajistil Plzni Jan Kovář prodloužení. V něm sice hosté promarnili početní výhodu, ale v sedmé sérii samostatných nájezdů jim bonusový bod přinesla přesná střela kapitána Šimánka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň - České Budějovice

HC Škoda Plzeň - HC Mountfield České Budějovice 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 60. Jan Kovář z trestného střílení - 14. Dej (Kotalík, Šimánek), rozhodující sam. nájezd Šimánek. Rozhodčí: Pešina, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 3:4, navíc Podlešák (České Budějovice) 10 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 5920.

Plzeň: Mazanec - Slovák, Jiří Hanzlík, Havíř, St. Pierre, Mozík, Frolo - Vampola, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, Jan Kovář, Pletka - Balej, Kašpařík, Johnson - Sedláček, Lev, Hollweg. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

České Budějovice: Jakub Kovář - Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Vráblík, Jank - Suja, Mertl, Podlešák - Dej, Kotalík, Šimánek - Knotek, Langhammer, L. Květoň - Rousek, Červený, Luňák. Trenéři: Draisaitl a Bělohlav.

Michal Straka (Plzeň): "Zápas byl vyrovnaný. Byl to ale spíš boj než krásný hokej. Od konce první třetiny jsme prohrávali 0:1 a prakticky celý zápas jsme se poté snažili dotáhnout vedení soupeře. Před třetí třetinou jsme udělali nějaké změny ve složení útoků, abychom zvýšili produktivitu, ale paradoxně jsme si v ní vytvořili nejméně brankových šancí. Tu situaci před nařízením trestného střílení v závěru jsem zatím neviděl, tak to nemůžu hodnotit. Jsme rádi, že jsme za tu dnešní snahu získali nakonec alespoň bod."

Peter Draisaitl (České Budějovice): "Nejde o to, jak vypadal zápas celých šedesát minut. Nesnižujeme výkon Plzně, která nás dokázala dostat v našem pásmu pod tlak. Ale dnes šlo o hodně, všichni mají o co hrát. Rád bych se vrátil k té situaci osm vteřin před koncem utkání. Jestli mluvíme o profesionálním přístupu, tak tam nepatří ta poslední scénka. Jestli na záznamu bude vidět, že to z naší strany nebylo úmyslné posunutí branky, tak je to svinstvo. Pak tady tihle rozhodčí nemají co dělat. Rád se každému omluvím, jestli to bylo posouzené správně. Něco takového jsem ještě nezažil, tohle se prostě nedělá."

 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články