Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Reprezentace odstartovala přípravu na skvěle obsazený Channel One Cup

Praha - Bez lehce nachlazeného obránce Lukáše Krajíčka se dnes v Praze sešla hokejová reprezentace, která se od čtvrtka do neděle představí na turnaji Channel One Cup v Helsinkách a v Moskvě. Na ledě Tipsport areny chyběl i útočník Jakub Voráček, který má také menší zdravotní problémy. Jedna z osmi posil ze zámořské NHL v týmu ale na srazu byla a trénovat začne v úterý. Krajíček se s mužstvem začne připravovat až ve Finsku, kde národní tým druhý díl seriálu Euro Hockey Tour ve čtvrtek zahájí.

Ondřej Pavelec
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Oproti původní nominaci musel trenér Alois Hadamczik udělat tři změny. Problémy s naraženým bokem vyřadily útočníka Vladimíra Sobotku, Martina Hanzala čeká léčba bolavých zad a Michal Vondrka se omluvil z rodinných důvodů, neboť se mu v sobotu narodila dcera. Na jejich místa byli pozváni Jan Kovář, Jakub Orsava a jediný debutant Antonín Honejsek.

"Hledali jsme typologicky stejné hráče. Mezi náhradníky byl například plzeňský Milan Gulaš, kterému se střelecky daří vedle Martina Straky. My ale v týmu máme typově podobné hráče Růžičku nebo Petružálka. Proto jsme povolali například Orsavu, který se tolik střelecky neprosazuje, ale už s námi byl a myslím si, že má perspektivu a velký potenciál. I když v Třinci hraje až ve čtvrté pětce, což moc nechápu," uvedl Hadamczik.

Díky výluce kanadsko-americké soutěže bude nadcházející turnaj jedním z nejkvalitnějších v historii EHT. V českém, ruském i švédském výběru totiž bude řada hvězd NHL. "I tak ho ale beru jako každý jiný turnaj. V sestavě máme deset jiných hráčů oproti předešlé akci. Když vidíme, v jaké síle nastoupí soupeři, tak to bude náročný turnaj, což jsme ale věděli od samotného začátku. Beru to spíše jako výzvu, každý hráč se musí projevit na maximální výkon," podotkl Hadamczik.

Český tým se bude na turnaji Channel One Cup snažit navázat na vítězství na Karjale, i proto Hadamczik neřeší, že má momentálně k dispozici hvězdný tým s Tomášem Plekancem, Davidem Krejčím, Alešem Hemským nebo Ondřejem Pavelcem. "To byl nejsilnější tým, když vyhrál. Ani jednou jsme neprohráli při hře pět na pět, jen dvakrát jsme inkasovali v oslabení, to byl silný tým," uvedl Hadamczik. Uvědomuje si, že jen jména mužstvo netvoří. "Máme spoustu dobrých hráčů, některým jeden turnaj vyjde, a druhý ne. Je potřeba dívat se na morálku a přístup hráčů," řekl.

Nadcházející turnaj je specifický vysokým počtem hráčů z NHL. Kdyby však výluka skončila a vedení hráčské asociace podepsalo s představiteli ligy novou kolektivní smlouvu, museli by svá angažmá v Evropě i reprezentaci ukončit a odletět zpět za Atlantik. Momentálně to ale vypadá, že se tak nestane. Vedení NHL dnes plánuje zrušit všechny zápasy do konce kalendářního roku.

"Jsme na tom stejně jako všichni. Skoro nic nevíme. Byl jsem připraven, že když se dohodnou (v zámoří), dáme do nominace hráče z Evropy. Na klidu vám to nepřidá. Řešit to ale budeme až ve chvíli, kdy se něco stane," uvedl Hadamczik, který ocenil, že zámořští hráči působící v Česku chtějí reprezentovat.

Plánované složení formací: Salák, Pavelec - F. Novák, Kindl, Kutlák, R. Polák, Škoula, Nakládal, Krajíček - P. Nedvěd, Plekanec, Michael Frolík - Hemský, Krejčí, Voráček - M. Růžička, Koukal, Rolinek - Petružálek, Jan Kovář, J. Svoboda - Orsava, Honejsek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články