Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Místo Euro Hockey Tour obnovené mistrovství Evropy? Možná už za dva roky

Praha – Evropský hokej stojí před důležitým rozhodnutím. Formát Euro Hockey Tour platí pro tuto a následující sezonu. Nyní se řeší, zda v systému reprezentačních klání pokračovat, nebo vytvořit jinou dlouhodobou evropskou soutěž. Cílem je především zatraktivnit zápasy, které se často hrají před poloprázdnými tribunami.

Poprvé se o změně formátu utkání národních týmů mluvilo loni na Hokejovém fóru v Barceloně. "Debaty se týkají vytvoření klubové nadnárodní soutěže a také efektivního využití reprezentačních přestávek," uvedl generální sekretář hokejového svazu Martin Urban.

Smlouvy, které upravují fungování Euro Hockey Tour vyprší po ročníku 2013/2014. Poté se zástupci svazů musejí dohodnout na dalších krocích. "Na fóru v Barceloně byly za tímto účelem vytvořeny tři skupiny - koordinační, pro evropskou klubovou soutěž a pro reprezentační akce. V každé ze skupin jsou zastoupeni představitelé IIHF, národních svazů, sdružení Hockey Europe, KHL a European Trophy," upřesnil Urban.

Jasněji by mělo být do poloviny příštího roku, kdy má být připraven nový návrh mezistátních akcí v reprezentačních přestávkách. "Jsou v podstatě dvě možnosti. Buď stávající systém turnajů, nebo dlouhodobá evropská soutěž, jež by se mohla hrát jako mistrovství Evropy národních mužstev," uvedl Urban.

Hrála by se dvojutkání doma-venku

Pracovní název pro novou variantu je mistrovství Evropy národních mužstev. "V tomto případě by se hrála v průběhu celé sezony dvojutkání doma-venku, jako je to obvyklé v pohárech," nastínil Urban. Cílem je eliminovat zápasy, v nichž nenastupuje domácí mužstvo. A těch je v sérii Euro Hockey Tour třetina.

Reprezentační pauzy by v takovém případě byly kratší, ale zase častější než v současnosti. "Je otázkou, kolik zemí by se do toho zapojilo. Minimálně by jich mělo být dvanáct. Jde také o to, jaký počet zápasů by jednotlivé země měly sehrát, aby to pro ně bylo ekonomicky zajímavé. Silná čtyřka potřebuje minimálně šestnáct zápasů za sezonu - osm doma a osm venku," sdělil Urban. Kvarteto Česko, Švédsko, Finsko a Rusko by mohly doplnit další země zřejmě podle žebříčku IIHF. Nyní by se tak šampionátu zúčastnily Slovensko, Norsko, Švýcarsko, Německo, Lotyšsko, Dánsko, Bělorusko a Francie.

Mistrovství Evropy v hokeji má dlouhou tradici. První turnaj se konal v roce 1910 ve Švýcarsku. S výjimkou let 1929 a 1932 se hrál evropský šampionát v rámci světového mistrovství. Naposledy se titul mistra Evropy uděloval v roce 1991. Euro Hockey Tour se hraje od sezony 1996/97 a nyní probíhá již její 17. ročník.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články