Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dvacítka má teoretickou šanci na postup do semifinále

Pardubice/Liberec - Teoretickou šanci na přímý postup do semifinále ze základní skupiny A má díky vítězství Švédska nad Kanadou 5:4 na mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Pardubicích a Liberci český výběr. Svěřenci Miloslava Hořavy by k tomu ale museli v pondělí v závěrečném utkání porazit Švédy s největší pravděpodobností alespoň o šest branek.

Finsko - Švédsko
zdroj: AP

Český tým totiž prohrál s Kanaďany 0:3 a při případném tříbodovém zisku se Švédskem by rozhodovalo skóre v minitabulce vzájemných zápasů s Kanadou a Švédy. Kanaďané mají před duelem Česka se Švédskem skóre 6:4, Švédové zatím 4:3 a Češi 0:3. A jelikož při rovnosti bodů a rozdílu skóre rozhoduje větší počet vstřelených branek, nestačil by Čechům proti Švédsku na prvenství ani výsledek 5:0, ale až výhra o pět gólů s větším počtem branek.

Tyto počty budou platit jen za předpokladů, že favorizovaná Kanada neztratí ani bod s outsiderem z Dánska. Za předpokladu plného zisku mistrů světa z uplynulých třech světových šampionátů je pravděpodobnější, že se Češi mohou pokusit spíše vybojovat druhé postupové místo. K tomu by jim pomohlo trochu reálnější vítězství o tři góly. V takovém případě by postoupila přímo do semifinále Kanada a Švédsko by kleslo na třetí místo. K pojistce přímého postupu mezi nejlepší čtyři ale stačí výběru Tří korunek jakýkoli bodový zisk.

Zatímco v 'áčku' je jasno o třech účastnících play off a o tom, že o udržení budou hrát Slovensko a Dánsko, ve skupině B je jistý posun stoprocentně úspěšných Spojených států amerických přímo do semifinále a účast Kazachstánu v boji o záchranu. O další pozice se ještě bude bojovat.

Švýcaři mají po dvou zápasech na kontě jediný bod, ale pokud dnes zvítězí nad Kazachstánem, mohou ještě promluvit do boje o play off. V přímém souboji by pak hráli o čtvrtfinále s Ruskem, které má na druhém místě na kontě šest bodů. O jistotu by v případě zaváhání sborné se Švýcary museli bojovat v posledním utkání s USA i Finové, kteří jsou s pěti body třetí.

Pondělní program:

Skupina A (Pardubice):

14:00 Česko - Švédsko (ČT2),

18:00 Kanada - Dánsko.

Skupina B:

14:00 Rusko - Švýcarsko,

18:00 USA - Finsko.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články