Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzeň v Brně vedla o dva góly, po nájezdech však padla

Brno - Hokejisté Komety Brno porazili v 8. kole extraligy Plzeň 4:3 po samostatných nájezdech a zůstali jediným týmem, který ve všech zápasech bodoval. Plzeň vedla po dvou třetinách 3:1, v závěru ale nestačila čelit tlaku Brna, které srovnalo skóre. V nájezdech vstřelili branky Komety Jakub Svoboda a Radek Dlouhý. V utkání rozhodčí Jeřábek a Husička rozdali celkem 149 trestných minut, Brňané Švrček a Koreis a plzeňští Dvořák s Hollwegem po rvačkách zamířili předčasně do šatny.

Důrazně hrající Plzeň vsadila hned od úvodu zápasu na nátlakový hokej. Nekompromisně napadala soupeře hned po ztrátě kotouče, dobře bránila střední pásmo. Vedoucí tým tabulky si příliš nevěděl rady, zakládání útoků bylo hodně kostrbaté a většinou Brňané ztratili kotouč ještě než se dostali do útočného pásma. Přesto se podařilo Kometě už po čtyřech minutách získat náskok. Obránce Dan Růžička nejdříve špatně vyhodil po mantinelu kotouč přímo na Hořavu. Jeho střela od modré čáry sice mířila vedle branky, ovšem od bruslí nešťastného Růžičky se odrazila do sítě.

Postupně na ledě vzrůstala nervozita. Kometa propásla 85 sekund dlouhou přesilovku pět na tři, brankáře Raska vážněji neohrozila. Vypjatá atmosféra vyvrcholila v první třetině rvačkou mezi bitkařem Hollwegem, který se dostal do křížku s domácím obráncem Švrčkem. Oba si vysloužili vyloučení na pět minut a do konce zápasu. Šarvátky po tomto varování neskončily. Ovšem přesilovku ani jeden z týmů nevyužil.

Brňané se v početní výhodě většinou trápili, jen s obtížemi se jim podařilo dostat do třetiny soupeře a založit kloudnou přesilovku. Ani úvod druhé třetiny nevybočil ze série rvaček. Ve 26. minutě se pustili do křížku plzeňský obránce Dvořák s domácím útočníkem Koreisem. Oba si vysloužili rovněž trest na pět minut a do konce utkání. Teprve po tomto souboji se přetlak nervozity uvolnil a začal se hrát hokej. Ovšem Kometa se kombinačně trápila, většinou jen nahazovala kotouče a několikrát jej dokonce zapomenuli za sebou.

Právě po těchto chybách se dostala Plzeň dvakrát do sólového úniku. Zkušený útočník Pletka si ale neporadil s brankářem Trvajem a trefil jen jeho připravenou lapačku. Vzápětí se neprosadil v podobné situaci ani Gulaš. Teprve při třetím nájezdu stačil Trvaj jen kotouč vyrazit a volný obránce Slovák jej dorazil do sítě. O necelé tři minuty později si Pletka v souboji za brankou poradil s obráncem Krejčiříkem a po výjezdu před branku skóroval. Kometa vypadla z role a ve 38. minutě přidal Gulaš po přesné střele k tyči třetí branku. V závěrečné třetině trenér Venera přeházel útočné řady.

Brňané zpřesnili hru a získali tlak. Ten se podařilo ve 44. minutě zúročit. Po chytré přihrávce obránce Žižky od modré čáry vstřelil kontaktní branku Čermák. Vyloučení Jakuba Svobody a následně Žižky nabídlo Plzni při 85 sekund dlouhé přesilovce zvýšit náskok. Kometu podržel v rozhodujících chvílích brankář Trvaj. V 52. minutě se podařilo Jakubovi Svobodovi vyrovnat. Rozhodnutí nepřineslo prodloužení. Brankář Plzně Rask nechytl ani jeden z nájezdů, hostující střelci Pletka a Kovář se naopak proti Trvajovi neprosadili.

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:3, 2:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 4. M. Hořava, 44. L. Čermák (Žižka, M. Hořava), 52. J. Svoboda (H. Zohorna), rozhodující sam. nájezd J. Svoboda - 30. Slovák (Jan Kovář, Gulaš), 32. Pletka, 38. Gulaš (Martin Straka, Vlasák). Rozhodčí: Jeřábek, Husička - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8, navíc Žižka 10 min., Švrček, Koreis - Hollweg, Dvořák všichni 5 minut a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 7 200.

Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Švrček, Bičánek, Valach, Malec, Valábik, Krejčiřík - Erat, L. Čermák, Dlouhý - M. Hořava, J. Hruška, Jakub Svoboda - Holec, Petrovický, H. Zohorna - Koreis, Dočekal, J. Káňa. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Plzeň: Rask - Slovák, Jiří Hanzlík, Dan Růžička, J. Jeřábek, Marušák, Ševc - Gulaš, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, Jan Kovář, Pletka - Balej, M. Heřman, Dvořák - Hollweg, Pitule, Lev. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

Lubomír Oslizlo (Brno): "Plzeň byla velice nepříjemným soupeřem. V první třetině jsme sice získali jednobrankový náskok, ovšem ve druhé třetině soupeř dobře bránil střední pásmo. My jsme ztráceli puky, soupeř nás potrestal a vstřelil tři góly. Do poslední třetiny jsme přeskládali útočné řady a vyšlo to. Měli jsme velký tlak, kromě dvou branek jsme měli ještě další dvě velké šance. Poprvé v sezoně jsme rozhodli v nájezdech o zisku dvou bodů. Brankář Trvaj dnes ukázal, že má nájezdy rád. Utkání bylo hodně vyhrocené. Plzeň už do nás šla už v předcházejících dvou zápasech European Trophy. Někteří hráči vypadali, jako by byli napíchaní a i když je hokej tvrdá hra, tak některé souboje se mi zdály nesmyslné. Například Hollweg šel našemu hráči hokejkou přímo do obličeje."

Michal Straka (Plzeň): "Měli jsme velkou motivaci a touhu v Brně uspět. Všichni jsme měli v hlavě loňské vyřazení v semifinále play-off a dvě porážky v European Trophy. A také jsme toužili vedoucí tým tabulky porazit. Dvě třetiny se nám to dařilo, byli jsme lepší. Bohužel jsme v poslední třetině přestali hrát. Jsme proto rádi, že máme bod. Mohli jsme i prohrát. Klíčovým okamžikem byla naše neproměněná přesilovka pět na tři v poslední třetině."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články