Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tým kolem veterána Patery by měli v začátku táhnout hráči z NHL

Kladno – Jméno kladenského klubu bývá často skloňováno v souvislosti s možnou výlukou NHL. Rytíře by patrně posílilo hned několik hvězdných odchovanců působících v zámořské soutěži. Kladno však přišlo o nejproduktivnějšího hráče loňského ročníku, který odešel do Slavie, a ve většině sezony tak bude muset spoléhat především na veterána Pavla Pateru.

V loňské sezoně se kladenští Rytíři probojovali z devátého místa do předkola play-off, kde podlehli 3:0 na zápasy pozdějšímu finalistovi, Kometě Brno. I přes rychlé vyřazení panovala na Kladně spokojenost. A ani v letošním ročníku nemá středočeský tým výraznější ambice, cílem Rytířů je tak alespoň zopakovat výsledek posledního extraligového ročníku.

Tým kolem kapitána Pavla Patery neprošel během letní pauzy výraznější proměnou, k několika změnám v kádru ale přeci jen došlo. Vyztužit obranu přišla hned dvojice zkušených beků. Českou ligu za německou vyměnil Petr Macholda, Marek Černošek naposledy působil na severu Čech v Litvínově.

Hlaváč je zpět, ale na jak dlouho?

V první útočné formaci by po boku Pavla Patery měla nastupovat největší útočná posila týmu, dvojnásobný mistr světa Jan Hlaváč. Ten v Kladně načal sezonu již vloni, po jedenácti zápasech ale odešel do Švédska. A stejný scénář by se mohl opakovat i letos. "Začnu zase na Kladně, prakticky stejně jako vloni. Zatím nikde jinde angažmá nemám, ale ještě bych si rád někde venku zahrál. Pokud zůstanu tady, tak mi to vadit nebude," prohlásil pro kladenský web Hlaváč.

Začátek sezony je pro Kladno vůbec ve znamení dočasných posil. O Rytířích se mluví hodně ve spojitosti s případnou výlukou NHL a možností, že by Kladno posílilo hned několik hráčů zvučných jmen, v čele s většinovým majitelem klubu Jaromírem Jágrem. S Kladnem se připravuje také kapitán bronzových medailistů z posledního světového šampionátu Tomáš Plekanec, k týmu by se mohl připojit pro extraligovou sezonu i bek Tomáš Kaberle. "Já jsem z Kladna a nemám zájem nikde jinde hrát a budu rád, když budu moci po nějaké době nastoupit tady na Kladně před kladenskými fanoušky," řekl Plekanec.

Kladno má v NHL řadu odchovanců – a potenciálních posil – všichni se ale v dresu středočeského klubu jistojistě neobjeví. Jednak se trénéři obávají, aby přetlak hráčů z NHL, kteří klub po několika odehraných zápasech patrně zase opustí, nenaboural osu týmu, a za druhé jejich angažování brání vysoké pojistky.

Pohled experta Jiřího Lípy:

Z pracovitého chumáče může pohybem a drzostí upoutat Martin Látal, přesilovky budou i nadále v režii Pavla Patery.

Pokud nedojde k výluce NHL, play-off zřejmě zůstane snem.

Letos už bez Kally

"Pro mě osobně by bylo nejlepší, aby výluka trvala celou sezonu a měl jsem tady k dispozici všech osm nebo devět kladenských odchovanců, ale ta situace určitě nenastane. Takže já myslím, že by tady bylo maximálně – a to říkám maximálně – pět hráčů," vyjádřil se kladenský trenér Zdeněk Vojta.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž o přípravě Rytířů z Kladna na extraligu

Na druhou stranu si kladenští budou muset poradit bez několika opor, které tým táhly loni do play-off. Rytíři přišli o nejproduktivnějšího hráče týmu loňského ročníku, Jaroslava Kallu, který odešel do pražské Slavie. Tým opustili i Vítězslav Bílek, Jason Lepine, Marek Posmyk či Petr Kafka.

V přípravě se kladenským Rytířům příliš nedařilo. Většinu zápasů s extraligovými soupeři Středočeši nezvládli a prohráli. Podařilo se jim ovšem získat cenné vítězství nad ruským Nižněkamskem. Kladenští tak doufají, že k výluce v NHL přeci jen dojde a alespoň v rozjezdu extraligové sezony jim pomohou hráči, o nichž by si středočeský klub mohl jinak nechat jen zdát.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články