Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Aktivní hra a skvělý taktický výkon, chválí experti hokejisty

Praha - Aktivní hra, disciplína, velká touha po vítězství - to byly podle expertů hlavní důvody čtvrtečního vítězství českých hokejistů nad Švédskem ve čtvrtfinále mistrovství světa. Kouč Komety Brno Zdeněk Venera ocenil velmi účinnou taktiku českého týmu s aktivním napadáním protivníka po ztrátě kotouče spojenou s dokonalou obranou středního pásma. Olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa David Moravec si zase myslí, že Češi svého soupeře zaskočili aktivním pojetím hry.

Radost českých hokejistů
zdroj: ČT24 autor: (AP Photo/Niklas Larsson) (ČTK/AP)

"Švédové chybovali, nevěděli si rady hlavně v první třetině se zakládáním útoků. Ztráceli kotouče hned při rozehrávce. Tím našemu týmu nabízeli hodně šancí. Zřejmě čekali z naší strany spíše defenzivní taktiku se spoléháním na brejky," uvedl kouč českého vicemistra. "Samozřejmě se k nám v závěru přiklonilo i štěstí. Ale to k hokeji patří," řekl.

Venera ocenil i vnitřní sílu týmu, který nerozhodila ani ztráta slibného náskoku 3:1. "Dva inkasované góly přišly v rychlém sledu. Ovšem náš tým se dokázal vzchopit a ukázal nejen své hokejové umění, ale také psychickou sílu. Bylo to zřejmě i tím, že se po prvním nevydařeném utkání ve skupině náš tým přestal soupeře v domácím prostředí bát. K tomu přispěla aktivní hra hned od úvodních minut," konstatoval Venera, jenž vyzdvihl i výkon brankáře Jakuba Kováře, který tým v rozhodujících chvílích podržel, a krásný vítězný gól Milana Michálka. "Ovšem celý tým podal skvělý výkon, za který si zasloužil vyhrát."

"Oni to určitě nečekali. Mysleli si, že se stáhneme do středního pásma. My jsme ale začali jejich akce rozbíjet už v útočném pásmu. Překvapilo mě, že Švédové na to moc nereagovali. S pukem si často hráli u vlastní branky, než aby ho prostě jen nahodili po mantinelu. To byla voda na náš mlýn," uvedl David Moravec.

Český tým podle něj v celém utkání vypadal velmi dobře. "Hráli jsme velmi dobře organizovaně, dobře takticky, pouštěli jsme je do minima šancí. Kvalitně jsme napadali a nutili soupeře k chybám, i když mě zarazilo, že si Švédové s pukem chtějí ťukat před vlastní brankou," řekl Moravec. "Na mužstvu byla vidět sebedůvěra. Šlapalo celý zápas a soupeř byl z toho nervózní," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články