Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hadamczik vs. Vůjtek. Souboj kolegů i rivalů se blíží

Praha - Semifinálová bitva hokejového mistrovství světa mezi českým a slovenským týmem bude i prestižním soubojem českých trenérů Aloise Hadamczika a Vladimíra Vůjtka. Oba spolu v minulosti vedli extraligové Vítkovice nebo v roce 2005 soupeřili o post hlavního trenéra české reprezentace.

Alois Hadamczik vs. Vladimír Vůjtek
zdroj: ČT4 autor: Vojtěch Rejl

Po triumfu na světovém šampionátu ve Vídni v roce 2005 se vedení hokejového svazu rozhodlo oproti předpokladům jmenovat nástupcem Vladimíra Růžičky právě Hadamczika. I díky tomu Vůjtek vede reprezentaci Slovenska. Před jednáním výkonného výboru v květnu 2005 byl přitom za favorita považován Vůjtek, ale hlasování nakonec dopadlo jednoznačně 11:0 ve prospěch Hadamczika.

"Mám z toho divný pocit," přiznal poté Vůjtek, jemuž například slíbil podporu i Růžička, ale nakonec hlasoval jinak. "Není to ale můj styl se někam tlačit a lobbovat. Vést národní mužstvo by byla čest, ale spaní mám klidné," uvedl Vůjtek, který následně pokračoval v trenérské kariéře ve Vítkovicích a později se vrátil do Ruska.

V Rusku slavil Vůjtek zatím své největší trenérské úspěchy. Hned dvakrát dovedl Jaroslavl k triumfu v superlize, což se mu podařilo jako prvnímu zahraničnímu kouči. Vedl i Kazaň nebo Dynamo Moskva. "Pokud se nám podaří získat na mistrovství světa medaili, bude to pro mě cennější úspěch než tituly v Rusku," přiznal Vůjtek po čtvrtfinálové výhře nad Kanadou.

Pětašedesátiletý kouč na šampionátu teoreticky mohl vést i Bělorusko nebo Rusko, v minulosti se o něm totiž spekulovalo jako o možném kandidátovi na post hlavního trenéra. Bělorusové mu funkci před rokem i oficiálně nabídli.

Vzájemný semifinálový souboj prý trenéři osobně neberou. "Potkáváme se spolu, zajdeme na pivo. Ale já s Vláďou nesoupeřím. Pro mě je pocta, že můžu být u českého týmu a on u slovenského. Přál jsem mu, aby uspěli," řekl Hadamczik po výhře českého týmu nad Švédskem. "Nehraju s Vůjtkem, ale se Slovenskem," doplnil. Bez ohledu na výsledek sobotního zápasu je jisté, že ve finále bude tým s českým trenérem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články