Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Vůjtek: Je to nejlepší dárek, co mi mohli hráči dát

Helsinky - Za nejlepší možný dárek od svého týmu k dnešním 65. narozeninám označil postup přes Kanadu do semifinále mistrovství světa kouč slovenské hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek. Český trenér převzal mužstvo před sezonou po neúspěšném Kanaďanovi Glenu Hanlonovi a tato volba se vedení slovenského hokeje již nyní bohatě vyplatila - Vůjtek dostal tým nejprve na olympijské hry v Soči a následně i do bojů o medaile na světovém šampionátu. "Chlapci mi dali ten nejlepší dárek k narozeninám, jaký mi mohli dát," řekl trenér po vyřazení jednoho z hlavních aspirantů na zlato.

Utkání Kanada - Slovensko
zdroj: ČTK/AP

Své svěřence dokázal vyburcovat ke zvratu i přesto, že ztratili vedení 2:0 a prohrávali 2:3. Zdálo se, že proti rozjeté Kanadě už nebudou mít síly otočit skóre. Přišel však strhující závěr, v němž jako by pamětníci v týmu zavzpomínali na rok 2002, kdy Slováci dobyli rovněž na severu Evropy ve Švédsku titul mistrů světa. Na své pouti tehdy vyřadili ve čtvrtfinále právě Kanadu, když otočili stav z 0:2 na 3:2.

"Ve druhé třetině jsme byli pod velkým tlakem a soupeř nás přehrával. Ale v třetí jsme se dokázali zvednout a poctivým výkonem se dopracovali k vítězství," pochvaloval si Vůjtek a ocenil odhodlání hráčů. "Věřil jsem, že podáme perfektní výkon a budeme bojovat až do konce," dodal.

Po gólu Michala Handzuše na 4:3 zbývalo do konce ještě dvě a půl minuty a Slováci věděli, že ještě není vyhráno. Přestože hráli až do konce základní hrací doby v početní výhodě po vyloučení Ryana Getzlafa za zbytečný faul kolenem na Juraje Mikúše, který odkulhal z ledu do kabiny. Zámořské týmy jsou totiž pověstné drtivým finišem.

"Poslední sekundy byly hektické. Kanaďané hrají vždy až do konce a stejné to bylo i nyní. I přes zmatky v závěru jsme to dotáhli do úspěšného konce," řekl Vůjtek, podle něhož se Slováci vzepřeli osudu a papírovým předpokladům, které do semifinále posílaly Kanadu. "Hráči se jednoduše za nepříznivého stavu nabudili, ještě nechtěli jet domů. Teď jsme všichni moc šťastní," prohlásil Vůjtek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články