Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Na chladném severu pěnila i tekla krev

Tak to byly zápasy! Obě pořadatelské reprezentace hokejového šampionátu hrály před plnými ochozy prestižní duely s historicky nejúspěšnějšími týmy světových turnajů a majiteli největšího počtu zlatých medailí. A obě utkání měla podobný vývoj i výsledek. Zpočátku nadějný, nakonec krutý pro Finy i pro Švédy.

David Soeldner
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

V Helsinkách povstala Kanada z mrtvých po matné první třetině, kterou prohrála 0:2. A ze stavu 1:3 otočila skóre na 5:3. Od poloviny utkání nasadila ďábelské tempo. Finská obrana, tak pevná v dosavadním průběhu mistrovství, nevěděla, kam dříve skočit, a dlouhé sekundy nedokázala odebrat soupeři kotouč.

Dost možná, že javorové listy nastartovala nespokojenost s řízením zápasu. Zámořský tým měl první čtyři vyloučené hráče a oslabení ve třech bylo hodně nespravedlivé. A tak poté, co byl ještě impulzivní Perry postrčen jedním z finských obránců, tím pádem se opřel o brankáře Lehtonena a upadl do brankoviště, a po typicky "extraligovém" verdiktu našeho sudího se vhazovalo ve středním pásmu, nasadil přímo zabijácký pohled směrem k usmívajícímu se rozhodčímu Fraňovi. I na střídačce v něm pěnila krev. Tentokrát ale Kanada včetně Perryho emoce ustála (pamatujete, jak nejen on vybouchl v našem vzájemném utkání na MS ve Švýcarsku?). Kolébka hokeje tedy předvedla parádní obrat a domácí tým obrala o neporazitelnost.

To všechno jsme z nejvyšší řady haly Globen, přímo pod okénkem videorozhodčího a nad pozicemi kolegů z Českého rozhlasu, tak nějak na střídačku sledovali s Tomášem Jílkem a kameramanem Pavlem Křížkem (juniorem) souběžně s největším tahákem skupiny ve Stockholmu, Švédsko – Rusko. Jednalo se vlastně o kuriózní trojboj. Protože souběžně s přímým, byť poněkud omezeným pohledem na led, jsme pokukovali nejen po monitoru s přenosem z Finska, ale rovněž na obrazovku erárního notebooku, kde rozhlasáci z Německa (vůbec nekomentovali) brouzdali po internetu a četli si tam o německém fotbale, o tom, jakou přítelkyni má atletický superman Usain Bolt, nebo jaké se teď nosí spodní prádlo. Samozřejmě, nejednalo se o mužskou módu.

Kdo ale bitvu velkých rivalů na vlastní, nebo "televizní" oči neviděl, chybu udělal. Švédové se se zlou potázali a dopadli hůř než Finsko. Žádná sláva, ztratit dvoubrankové vedení, které platilo ještě v 36. minutě, a jít do sprchy s debaklem 3:7. Trochu mi to připomnělo rok 1981, kdy si "tři korunky" na Sověty také věřily a na domácím MS s nimi jeden ze dvou zápasů prohrály krutě 1:13.

Velký obrat řídil střelecky i bruslařsky nezastavitelný tank Jevgenij Malkin, a nepřímo domácí buldog Johan Franzén. Ten se sice parádně trefil na 3:1, pak ale definitivně podlehl emocím a psychicky rozložil vlastně celé žlutomodré mužstvo. Od začátku šel po Malkinovi (i když ten, jak je jeho zvykem v Pittsburghu, se pouze kasal, do skutečné bitky se ale raději nepustil) a osekával se s obráncem Jemelinem. Ani ten nezklamal – prezentoval se obvyklou řadou nečistých zákroků a dvěma hereckými etudami, na něž doplatil právě z řetězu utržený Franzén, který pak vztekle mlátil holí do tvrzeného skla, když jeho vyloučení Rusové potrestali. V poslední třetině už svěřenci kouče Biljaletdinova domácí družinu doslova válcovali. Malkin dovršil hattrick, jen si mohl odpustit zesměšňující driblink s pukem ve vzduchu na holi při průniku středním pásmem...

Švédské legendy v ochozech, tenista Björn Borg, hokejisté Peter Forsberg či Jörgen Jönsson (se kterým jsem se předtím srazil ve frontě u nedalekého McDonaldu), a samozřejmě všichni fanoušci domácího výběru, to museli rozdýchat cestou na nedaleké metro. Horké hlavy pomohla zchladit i další vydatná dešťová přeháňka a následně nesmyslné čekání již zcela plného vláčku na odjezd do centra. Švédsky neumím, tím pádem jsem nepochopil, proč se asi osmkrát ozval signál k uzavření posuvných dveří, doprovázený hlasem strojvedoucího (tuším v tom smyslu, aby cestující opustili prostor těsně kolem soupravy), a přesto se deset minut metro nehnulo ani o píď, jen přicházeli další a další fanoušci.

Ale zpátky k pátečnímu super hokeji. Bude zajímavé sledovat, jak s incidenty během utkání naloží disciplinární komise IIHF. Že se bude uvažovat nad dodatečnými tresty, bylo jasné už během přestávek, kdy se v okýnku nad "rozhlasovými" pozicemi na obří plazmové obrazovce rozpitvávalo, jakým způsobem se hráči do strkanic zapojili a co se během nich skutečně událo. To znamená, že Jemelin neseknul, jak se domnívali rozhodčí na ledě, ale dloubnul Franzéna špičkou hole do břicha, a Kalinin se mu později opřel obouruč hokejkou přes obličej. A zlomil mu nos. Diskutovat se má i nad Franzenovými provokacemi. Tak uvidíme. Nicméně, opět se ukázalo, že kdo chce Rusy porazit, musí udržet jak nasazené tempo, tak koncentraci, jinak je zle. Tohle uměla „rudá mašina“ vždy. Podej jim prst – a je zle! A pokud jde o Franzéna? Ten se zase bolestivě přesvědčil, že není dobré šimrat ruského medvěda na jeho mohutné tlapě. Ke smutku celého Švédska.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články