Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

David Moravec: Máme na to stát se mistry světa

Praha - Je to téměř přesně jedenáct let od chvíle, kdy útočník David Moravec v dresu českého národního týmu prostřelil finského gólmana a celý tým mohl slavit. Díky jeho trefě se Češi stali potřetí za sebou mistry světa a oslavili díky tomu unikátní zlatý hattrick. Vyhrát více jak dvě mistrovství za sebou se před rokem 2001 podařilo naposledy Sovětskému svazu v roce 1983. V současné době Moravec hraje za druholigovou Karvinou, spolukomentuje na ČT extraligu. A nadále bedlivě sleduje úspěchy českého národního týmu.

David Moravec a Wayne Gretzky
zdroj: isifa autor: Doug Pensinger

Mezi favority MS řadí zámořské týmy i silnou čtyřku z Euro Hockey Tour. Nepodceňuje ale ani ostatní celky. "V současné době je velká fluktuace trenérů, působí jak ve Švýcarsku, tak v Dánsku. Styly se začínají prolínat. Díky naší šikovnosti a buldočí práci přesto máme šanci překvapit a stát se i mistry světa," je přesvědčen Moravec.

Velkou devizou českých výběrů nejen posledních let je zejména semknutost kolektivu. Kdo by nevzpomněl střídačku v památném zápase olympijského turnaje v Naganu proti Kanadě. "Když se vytvoří dobrá parta a kluci drží při sobě, je to ten pověstný šestý hráč na ledě," říká olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa.

Hokejisté startující na mistrovství světa mají v nohách celou sezonu, mnohdy i těžké vyřazovací boje v play-off. "Mistrovství je motivace. Hráči rychle zapomenou, že je něco bolí, rychle se oklepou a jedou dál. To je úplně automatické," vysvětluje Moravec, jakým způsobem ze sebe jsou schopni hráči dostat na závěr sezony to nejlepší.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články