Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Červenka jde do Calgary. Jednali s největším zájmem, říká

Praha - Velký zájem i osobní jednání přímo v Rusku rozhodly o tom, že hokejový útočník Roman Červenka podepsal smlouvu s Calgary. V šestadvaceti letech si tak splní sen a zahraje si v zámořské NHL. Světový šampion z roku 2010 měl ze zámoří několik nabídek, jen představitelé Calgary za ním ale v průběhu play-off KHL osobně přiletěli. "Což pro mě hodně znamenalo. Řekli mi svou vizi a jednali s největším zájmem," řekl Červenka na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Ostatní si asi mysleli, že pojedu na mistrovství světa a jednat se bude až pak," doplnil.

Roman Červenka v dresu Omsku
zdroj: hc-slavia.cz

Vedení Flames dosavadní opoře ruského Omsku slíbilo dostatek prostoru na ledě a post prvního nebo druhého centra. "Dobře si uvědomuju, že na jednu stranu jsou to ale jen řeči, že si vše musím uhrát sám na ledě. Chtějí mi ale dát šanci a možnost prosadit se, což je důležité. Věřím, že jsem udělal dobře," podotkl nejproduktivnější hráč letošního play-off KHL. Calgary navíc v létě plánuje výrazněji přebudovat kádr a poté i změnit styl hry. "Podle toho, co mi říkali, by mi to mělo vyhovovat," uvedl Červenka, který by teoreticky mohl v týmu nahradit elitního centra Olliho Jokinena.

Zkušený finský útočník se totiž v létě stane nechráněným volným hráčem a hrozí, že klub opustí. "Také mi říkali, že by se to mohlo stát," přiznal. Červenka s Calgary podepsal roční dvoucestnou smlouvu, podle které si včetně všech bonusů může zajistit příjem 3,775 milionu dolarů. Základní plat ale činí pouze 832 500 dolarů, zbytek částky tvoří bonusy. Například za podpis inkasuje český útočník podle deníku Calgary Herald 92 500 dolarů. "Jsem spokojený, že jsem dostal maximum, co šlo. O penězích to ale nebylo," řekl Červenka, který podle pravidel NHL musel podepsat takzvaný nováčkovský kontrakt. Lepší podmínky tak nemohl dostat ani od jiného klubu.

Bývalý hráč pražské Slavie si pochvaloval i skutečnost, že má o svém dalším angažmá jasno již takhle brzy. "Chtěl jsem mít jasno co nejdříve a jsem rád, že se povedlo," oddechl si. Přestože toho o Calgary jako o městě moc neví, do Kanady se těší. "Sice všichni říkají, že tam je větší tlak, protože hokej je v Kanadě sport číslo jedna, ale to mi nevadí," uvedl Červenka, který o tom, že chce do NHL zamířit, mluvil v minulosti častokrát. "Je pravda, že mě taky už napadlo, že je to splnění snu. Teď je to příjemné, ale na druhé straně zatím jsem nic nedokázal. Jen jsem podepsal smlouvu," řekl.

Do zámoří se vydá po dvou letech v KHL. "Myslím si, že mi ty dva roky pomohly. Doufám, že jsem se posunul a bude to o trošku lepší, než kdybych šel (do NHL) rovnou ze Slavie," řekl Červenka. V příštích dnech bude odpočívat a léčit se, neboť klubovou sezonu dohrával se zlomeným palcem na ruce, poté se začne připravovat na další ročník. "Nehodlám v létě nic moc měnit. Věřím, že se dovedu připravit. Jen budu muset trénink přizpůsob užšímu kluzišti, na kterém budu hrát," dodal Červenka, jenž se stejně jako v minulých letech bude připravovat individuálně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články