Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Ruská média: Klepiš s Kvapilem jsou hrdinové

Moskva - Čeští hokejoví útočníci Jakub Klepiš a Marek Kvapil jsou za hrdiny na stránkách ruského tisku komentujícího středeční triumf Dynama Moskva v KHL. Oba legionáři zařídili jediný gól středečního sedmého finále na ledě favorizovaného Omsku.

Radost Dynama Moskva
zdroj: ČT4

"V Omsku se báli Anisina a Gorovikova, ale osolili jim to dva Češi - Marek Kvapil, který se šikovně, doslova jako krasobruslař, zbavil u zadního mantinelu mohutného Georgijse Pujacse a přihrál puk k brance, a Jakub Klepiš, ke kterému se přihrávka dostala. Kdo ví, proč jej nikdo nehlídal, možná proto, že se ho nebáli. Klepiš vypálil dvakrát - a nikdo z brankářů světa by nevyčítal nešťastnému Rämöovi, že poté, co si poradil s první ránou, s druhou nic udělat nemohl," napsal Kommersant

Samotné utkání bylo až do této chvíle "naprosto vyrovnané" a nešlo najít důvod, proč si vsadit na Avangard, či naopak na Dynamo. Ale nakonec právě moskevský klub přerušil "východní hegemonii" v držení Gagarinova poháru. A to i bez hvězd a hokejových géniů typu Pavla Dacjuka a Alexandra Ovečkina, kteří naposledy, v roce 2005, pro Dynamo získali titul. Zdánlivě se nynější tým nemohl rovnat Avangardu, za to však překypoval vytrvalostí, cílevědomostí, odvahou a uměním nerozpadnout se v těžké situaci, a to rozhodlo.

Sovětskij sport otiskl na první straně fotografii vítězů s titulkem "Takové berou mezi kosmonauty!". Osud finále sice rozhodl jediný gól, ale "hokej je hra pro dospělé", poznamenal deník k rozhodujícímu okamžiku: v 52. minutě, kdy už se převaha přikláněla k Avangardu, se omská obrana dopustila chyby, že ponechala Klepiše zcela osamoceného před svatyní, protože obránce stáhl za branku Kvapil - a brankář Rämö sice dokázal ještě nějakým zázrakem odrazit první střelu, druhou však Klepiš vstřelil rozhodující gól. A pak hosté tak zabetonovali obranu, že Avangardu "nenechali ani mikroskopickou šanci na záchranu".

Sport-Express pokládá za přirozené, že v lize rozšiřující se na západ skončila "východní hegemonie", ale jedním dechem dodává, že obrátit sérii finálových zápasů z 1:3 na 4:3 se v NHL povedlo jen jedinkrát, v roce 1942.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články