Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hokejová osmnáctka porazila Lotyše a zachránila se mezi elitou

Znojmo - Čeští hokejisté do osmnácti let na domácím šampionátu sice neporazili žádnou z elitních reprezentací a nepostoupili do bojů o medaile, alespoň se ale udrželi v elitní skupině mistrovství světa. Rozhodla o tom jejich dnešní výhra nad Lotyšskem 7:4. Po večerní prohře 1:2 se Švýcarskem sestoupilo Dánsko, český tým obsadil v konečném pořadí šampionátu osmé místo. O zlato budou v neděli hrát Američané se Švédskem.

Hokejová reprezentace do 18 let
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Svěřenci kouče Jiřího Vebra vedli ve Znojmě po druhé třetině již 6:2, a přestože soupeř ještě dvěma góly snížil, na víc se již nezmohl. "Byli jsme hodně nervózní, zvlášť po té čtvrteční výhře Dánů. Byla povinnost porazit Lotyše. Cítili jsme tlak a snažili jsme se vyvarovat toho, abychom prohráli, protože by to byla ostuda. Podařilo se nám rozhodnout ve druhé třetině, ve které jsme dali čtyři branky," řekl útočník Jakub Vrána, autor dvou gólů.

Vše důležité z úvodní třetiny se vměstnalo do rozmezí 72 vteřin. Při Sedláčkově vyloučení dokázal v oslabení otevřít skóre Zadražil, ale Kalvitis vzápětí přesilovku zužitkoval a vyrovnal. Jen 28 sekund poté ale bylo vedení zásluhou Procházky zpět na straně domácího výběru, který tak zúročil tlak před soupeřovou brankou.

Druhé dějství rozhodlo o osudu celého zápasu. Češi vystřelili mezi tyče soupeřovy branky sice jen jedenáctkrát, ale hned čtyřikrát skončil puk za zády lotyšských gólmanů, kteří se po čtvrté inkasované brance vystřídali.

Úvod třetí části nabídl Lotyšům dvojnásobnou přesilovku a Lipsbergs ji také zúročil. V 48. minutě navíc přidal další gól do Polívkovy sítě Kulda a obstaral tak napínavý závěr. V něm se ale provinil Rosinskis a Simon v přesilovce zpečetil 68 vteřin před koncem výsledek i setrvání mladých Čechů mezi elitou také pro příští šampionát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články