Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Sobotka dovedl St. Louis k výhře v play-off, Boston zaváhal

New York - Český hokejista Vladimír Sobotka nasměroval St. Louis gólem k výhře 3:0 nad San Jose a k vyrovnání série úvodního kola play-off na 1:1. Čtyřiadvacetiletý útočník otevřel skóre kuriózním způsobem už ve druhé minutě, kdy jeho střela z levého kruhu prošla brankáři Anttimu Niemimu mezi betony a pomalu směřovala do branky. Obránce Marc-Andre Vlasic ve snaze odpálit kotouč pryč dorazil puk do vlastní sítě. Sobotka na sebe upozornil i po závěrečném klaksonu, kdy se strhly tři bitky. V jedné z nich se český hráč pral s Dominikem Moorem, do další se zapletl i jeho spoluhráč Roman Polák, který se porval s Justinem Braunem. 

Vladimír Sobotka
zdroj: AP autor: Jeff Roberson

"Kluci zůstanou vždy kluky," komentoval závěrečnou hromadnou potyčku v rohu kluziště trenér Blues Ken Hitchcock. Jeho protějšek Todd McLellan obvinil Sobotku, že po siréně zasáhl Moorea do obličeje. "Ten úder do hlavy a zlomený nos, to byla ubohost. Přesně takových situací se chceme vyvarovat. Zbytek už byl v pořádku, v rohu kluziště se kluci rozdělili do dvojic. Bitky jsou součástí hokeje, ale laciné rány do něho nepatří," řekl kouč San Jose.

St. Louis vyhrálo utkání play-off poprvé od roku 2004 a góly rozložilo rovnoměrně do všech třetin. Na Sobotku navázali David Backes a Andy McDonald. Čisté konto udrželi společnými silami Jaroslav Halák a Brian Elliot, neboť slovenský brankář na začátku druhé třetiny po kolizi se spoluhráčem odstoupil.

I ostatní tři série, které v sobotu pokračovaly druhými zápasy, jsou vyrovnané. Ottawa i s přispěním asistence Filipa Kuby zvítězila na ledě New Yorku Rangers 3:2 v prodloužení. Senators v utkání dvakrát smazali jednobrankový náskok soupeře, v 62. minutě pak o výhře rozhodl Chris Neil. "Je to vždy vzrušující, když vstřelíte gól, ale není důležité, kdo ho dá. Čísla, statistiky, to jde okolo nás. Nezajímá nás to. Jsme tým a hokej je týmová hra. Pro nás je podstatné pouze vítězství," uvedl Neil.

Obhájce Stanleyova poháru Boston doma podlehl Washingtonu 1:2 ve druhém prodloužení gólem Nicklase Bäckströma z 83. minuty. Vítězný tým se opět mohl spolehnout na Bradena Holtbyho, nováčka play-off, který zaskakuje za zraněné gólmany Tomáše Vokouna a Michala Neuvirtha. Dvaadvacetiletý Kanaďan zneškodnil 43 z 44 střel, celkově inkasoval v úvodních dvou utkáních jen dvakrát. "Chytá úžasně. Několikrát nás v utkání a prodloužení zachránil," uznal útočník Alexandr Ovečkin.

Druhý duel mezi Phoenixem a Chicagem v několika ohledech připomínal předchozí zápas. V minulém utkání odstoupil už v první minutě po střetu u hrazení Radim Vrbata (nejlepší střelec týmu, už byl ale opět v sestavě), tentokrát se při svém třetím střídaní zranil Martin Hanzal, hrdina prvního zápasu, který rozhodl gólem v prodloužení.

Coyotes pak vedle českého útočníka opět ztratili v poslední minutě základní hrací doby i vedení. Hosté srovnali v čase 59:54 a na rozdíl od úvodního duelu dokonali v prodloužení obrat, když svým druhým gólem v zápase rozhodl o výhře 4:3 Bryan Bickell.

Výsledky NHL:

1. kolo play off NHL: 

Východní konference - 2. zápasy: 

Boston - Washington 1:2 v druhém prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1) Branky: 53. Pouliot - 38. Brouwer, 83. Bäckström. Střely na branku: 44:39. Diváci: 17 565. Stav série: 1:1. 

New York Rangers - Ottawa 2:3 v prodl. (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1) Branky: 11. Stralman, 43. B. Boyle - 34. Karlsson (Kuba), 56. Foligno, 62. Neil. Střely na branku: 29:32. Diváci: 18 200. Stav série: 1:1. 

Západní konference - 2. zápasy: 

St. Louis - San Jose 3:0 (1:0, 1:0, 1:0) Branky: 2. Sobotka, 34. Backes, 60. McDonald. Střely na branku: 33:29. Diváci: 19 500. Stav série: 1:1. 

Phoenix - Chicago 3:4 v prodl. (2:1, 1:1, 0:1 - 0:1) Branky: 14. a 29. Vermette, 9. Torres - 4. a 71. Bickell, 27. Bollig, 60. Sharp. Střely na branku: 33:50. Diváci: 17 539. Stav série: 1:1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články