Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kanada buduje silný tým pro mistrovství světa

Ottawa – Hokejová Kanada plánuje pro letošní mistrovství světa sestavit co možná nejsilnější tým. Po čtvrtfinálových porážkách v posledních dvou letech chce severoamerické mužstvo tentokrát dosáhnout na lepší umístění a vylepšit svou pozici na žebříčku mezinárodní hokejové federace, který určuje nasazení týmů pro olympijské hry. 

Corey Perry a John Tavares v dresu Kanady
zdroj: ČT24

V dresu Kanady se tak představí například útočníci Corey Perry a Ryan Getzlaf z Anaheimu, olympijští vítězové z roku 2010 z Vancouveru, či jednička draftu z roku 2009 John Tavares z New Yorku Islanders. Vyšetření zraněného ramena rozhodne o startu nejlepšího kanonýra této sezony NHL Stevena Stamkose z Tampy Bay.

Pozvánku na turnaj přijali dále také obránci Jay Bouwmeester z Calgary, Dion Phaneuf z Toronta, P. K. Subban z Montrealu, Marc Methot z Columbusu, z Caroliny brankář Cam Ward a útočník Jeff Skinner, další útočníci Andrew Ladd s Evanderem Kanem z Winnipegu, Jordan Eberle z Edmontonu, Jamie Benn z Dallasu a Ryan O'Reilly z Colorada.

Kanada chce na šampionátu vylepšit svou čtvrtou pozici na žebříčku Mezinárodní hokejové federace, aby měla lepší výchozí pozici při nasazení na olympijských hrách v Soči v roce 2014. Na posledních dvou světových šampionátech "Javorové listy" vypadly ve čtvrtfinále a generální manažer Kevin Lowe se snaží letos poskládat silný tým.

Už nyní má v kádru hráče ověnčené úspěchy. Getzlaf s Perrym mají vedle zlata z Vancouveru ve sbírce i triumf ve Stanleyově poháru v roce 2007. Perry loni získal v NHL Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce a také Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu sezony.

Bouwmeester má na kontě dva tituly mistra světa a triumf na světovém poháru v roce 2004. Phaneuf a Ward se stali světovými šampiony v roce 2007 v Moskvě. Ward v roce 2006 získal s Carolinou Stanleyův pohár a Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.

Kanada se na šampionátu, který se hraje od 4. do 20. května, utká v základní skupině se Slovenskem, Spojenými státy americkými, Francií, Švýcarskem, Finskem, Kazachstánem a Běloruskem. Před turnajem sehraje 29. dubna a 1. května přípravné zápasy ve Švýcarsku.

Před cestou do Evropy by měli doplnit kádr další hráči. Jméno hlavního trenéra ještě vedení kanadské reprezentace neoznámilo, ale favorizovaným kandidátem je Lindy Ruff z Buffala. Asistenty budou Kirk Muller z Caroliny a Guy Boucher z Tampy Bay. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články