Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Elliott překonal s úspěšností zásahů 94 procent rekord NHL

New York - Kanadský brankář Brian Elliott ze St. Louis překonal s úspěšností zákroků 94,0 procent v základní části novodobý rekord NHL. Předčil tak Tima Thomase z Bostonu, jenž měl v minulé sezoně úspěšnost 93,8 procent a vymazal tehdy z rekordních tabulek výkon Dominika Haška z působení v Buffalu ze sezony 1998/99 (93,66). Český hokejový útočník Radim Vrbata z Phoenixu byl společně se Stevenem Stamkosem nejlepší v tomto ročníku s dvanácti vítěznými brankami.

Brankář St. Louis Brian Elliott
zdroj: AP autor: Jeff Roberson

Šestadvacetiletý Elliott získal poprvé v kariéře Cenu Rogera Croziera, která se uděluje až od sezony 1999/2000. Navíc společně se slovenským kolegou Jaroslavem Halákem premiérově dosáhli také na William M. Jennings Trophy pro gólmany z týmu, který inkasoval v základní části nejnižší počet branek. St. Louis obdrželo jen 165 gólů, následovalo Los Angeles se 179. S deseti čistými konty ovládl statistiky Jonathan Quick právě z Los Angeles, Elliott odchytal devět zápasů bez inkasované branky. Nejvíce výher (43) měl na kontě Fin Pekka Rinne z Nashvillu, následoval Marc-Andre Fleury z Pittsburghu se 42 vítězstvími.

Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce patří podruhé v kariéře Stamkosovi, který nastřílel 60 branek a stal se druhým hráčem od sezony 1995/96, jenž tuto hranici pokořil. V ročníku 2007/08 se to povedlo Alexandru Ovečkinovi z Washingtonu (65 gólů), před šestnácti lety pak v dresu Pittsburghu Mariu Lemieuxovi (69) a Jaromíru Jágrovi (62). Stamkos skončil o deset branek před druhým Jevgenijem Malkinem z Pittsburghu, který se 109 body ovládl produktivitu a získal Art Ross Trophy.

S dvanácti vítěznými trefami se vyrovnal Stamkosovi Vrbata, který celkem skóroval pětatřicetkrát a podělil se spolu s krajanem Milanem Michálkem z Ottawy o 11. místo. Pro oba to byl nejlepší výkon v kariéře. Vrbatovo předešlé maximum bylo 27 tref z ročníku 2007/08 a Michálkovo 26 branek ze sezony 2006/07 v dresu San Jose. Nejlepším nahrávačem se stal potřetí za sebou Švéd Henrik Sedin z Vancouveru, který si připsal 67 asistencí, o dvě více než Claude Giroux z Philadelphie. Sedmý skončil s 52 přihrávkami Patrik Eliáš z New Jersey.

Pozice nejproduktivnějšího obránce patří Švédovi Eriku Karlssonovi z Ottawy, jenž nasbíral v 81 utkáních 78 bodů za 19 tref a 59 přihrávek. Druhý Dustin Byfuglien z Winnipegu i třetí Brian Campbell z Floridy zaostávali o 25 bodů. Kanadské bodování nováčků vyhrál další Švéd Gabriel Landeskog z Colorada, který nasbíral v 82 utkáních 52 bodů (22+30). Stejný počet bodů za 18 branek a 34 asistencí získal také Ryan Nugent-Hopkins z Edmotnou, ale loňská jednička draftu kvůli zranění stihla jen 62 zápasů.

Plus-Minus Award za nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách naleží premiérově forvardovi Patrici Bergeronovi z Bostonu, který si připsal 36 kladných bodů, o dva více než kolega Tyler Seguin. O deváté místo se s 26 plusovými body podělil český obránce Filip Kuba z Ottawy, o dvanácté Vrbata s 24 kladnými body.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články