Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hokejista Radulov se vrací do NHL

Moskva - Ruský hokejista Alexandr Radulov se po čtyřech letech vrací do NHL. Pětadvacetiletý útočník Ufy, kterou v osmifinále play-off Kontinentální ligy vyřadila Kazaň, by měl ve čtvrtek nastoupit za Nashville proti Pittsburghu. Podle vyjádření hráčova agenta Jurije Nikolajeva v deníku Sovětskij Sport nejde o přestup, neboť Ufa vlastní Radulovova práva i na příští sezonu. 

Radulov se opět bude moci radovat z gólů v NHL
zdroj: Getty Images autor: John Russell

Před čtyřmi lety Radulov zběhl do ruské Ufy, přestože měl platnou smlouvu v Nashvillu. Tento akt vzbudil hodně vášní. Řešila ho dokonce mezinárodní hokejová federace, podle níž měl ruský útočník dodržet platný kontrakt s Nashvillem a smlouvu s Ufou podepsal neoprávněně.

Radulov však v KHL zůstal, loni s ní získal Gagarinův pohár a letos se podruhé za sebou stal nejproduktivnějším hráčem a nejlepším nahrávačem soutěže. V NHL dosud dvojnásobný mistr světa odehrál včetně play off 155 zápasů a připsal si 103 bodů. "Ano, Radulov odchází," řekl Nikolajev deníku Sovětskij Sport. S Ufou se jeho klient domluvil tak, že přijde o zbytek platu, který by jinak pobíral až do 30. dubna.

Zatímco před čtyřmi roky vyvolal Radulovův útěk z NHL za vyšším výdělkem v KHL rozruch, nyní jde o dohodu všech stran. "Není to žádný útěk, je to civilizovaný rozchod. Kdyby chtěl Saša utéct, udělal by to po zisku Gagarinova poháru," doplnil Radulovův agent.

Radulov měl v době svého kontroverzního odchodu z NHL jako nováček ještě na rok platnou smlouvu na 980 tisíc dolarů. Místo toho ale uzavřel lukrativní tříletou smlouvu s Ufou s mnohem vyšším výdělkem, kterou pak ještě prodloužil. Nyní Nashville využil situace a Radulova zlákal zpět.

Alexandr Radulov
zdroj: ISIFA/EPA

Pětadvacetileté stabilní opoře ruské reprezentace totiž doběhne smlouva, kterou měl mít na sezonu 2008/09, ještě do konce této sezony. Následně se tak stane volným hráčem a bude moci s Predators uzavřít lukrativní kontrakt. Pokud by se do NHL vrátil na začátku jedné z následujících sezon, musel by dodržet původní nováčkovský kontrakt.

V NHL by zřejmě po dohodě s ruským klubem mohl zůstat i přes platnou smlouvu s Ufou. Do té by se však vrátil, pokud by se vedení zámořské soutěže nedohodlo na nové kolektivní smlouvě s Hráčskou asociací NHLPA a v NHL nastala výluka.

"Vše je v Sašových rukou. Bude od 1. července chráněným volným hráčem a dostane nabídku od Nashvillu. Když se rozhodne hrát v další sezoně v NHL, tak může. Když si vybere Nashville a bude výluka, může bez problémů zase zpátky do Ufy," dodal Nikolajev. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články