Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Zlín vrátil Plzni úvodní porážky, Kometa podlehla Spartě

Zlín - Hokejisté Zlína porazili v třetím čtvrtfinálovém utkání play off extraligy Plzeň 1:0 a snížili stav série na 1:2. Jediným střelcem zápasu byl ve 26. minutě Ondřej Veselý. Zlín se výhry nad západočeským celkem dočkal po šňůře deseti proher a druhou nulou ve vyřazovací části se o to zasloužil také brankář Luboš Horčička. Čtvrté utkání se hraje ve čtvrtek od 17:30 znovu ve Zlíně. Na brněnském ledě zvítězili hosté, zvlášť kvůli vydařené druhé třetině dokonala Sparta svůj obrat a zvítězila 5:2.

Indiáni vytasili čtvrtfinálového žolíka v podobě Tomáše Vlasáka, který se po zranění v play off poprvé objevil v sestavě a v opatrném úvodním dějství mu patřila první velká příležitost. Plzeňský technik si v osmé minutě šikovně prohodil obránce, ale zblízka už nedokázal ošálit i gólmana Horčičku, jenž se vrátil do branky poté, co předešlé čtyři zápasy dostával přednost Jakub Sedláček.

Přes zhuštěné střední pásmo se žádné ofenzívní rejdy oboustranně nekonaly. Hostům zavařil lajdáckou křížnou rozehrávkou Duda, ale jeho chybu napravil Svoboda. Blízko gólu byl v 11. minutě hostující Kovář, který nejprve pohořel na Horčičkovi a pak dorážkou trefil tyčku zlínské branky.

I kvůli absenci dvou stěžejních beků Hamrlíka s Linhartem odehráli Berani celé utkání na tři pětky a snad i proto jejich hra ve druhé části nabírala drajv. Domácí byli živější. Museli přečkat příležitost Johnsona, ale potom rozpoutali vřavu před plzeňskou brankou. Důras zlomil hůl, když se pokoušel snad z kroku doklepnout Míkovu ránu, pak ovšem Honejsek uvolnil Veselého, který si učebnicovou kličkou vychutnal Svobodu, zasunul puk do prázdné klece a domácí v sérii poprvé vedli.

Josef Turek (Zlín): "Věděli jsme, že to bude možná klíčový zápas série. Kdybychom prohráli, porazit čtyřikrát za sebou Plzeň už by bylo velice těžké sousto. Jsme rádi, že jsme to zvládli. Za stavu 1:0 jsme přežili samostatný nájezd Tomáše Vlasáka, který přestřelil. Pak jsme ustáli další tři plzeňské přesilovky v řadě. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli."

Michal Straka (Plzeň): "Začali jsme jak profesoři. Bez pohybu, předržovali jsme puky, hráli jsme složitě. První dva útoky vůbec nehrály. Jediné pozitivum byl výkon Adama Svobody a to, že jsme prohrávali jen 0:1. V třetí třetině jsme se probrali ze zimního spánku, bohužel už to nestačilo. Dneska jsme si nezasloužili vyhrát."

Za úsilí ve druhé části mohl mít Zlín i komfortnější náskok. To by však Melenovský nesměl ve 33. minutě trefit bekhendem tyčku odkryté klece za ležícím Svobodu a hned z dorážky se netrefil ani Důras. Plzeňský gólman se vzápětí vyznamenal po sólu Veselého od modré čáry. Nakonec domácí mohli být rádi i za nejhubenější vedení; po Řezníčkově zaváhání jel ve 37. minutě sám na branku Vlasák, jenže přestřelil.

Plzeň, která v průběhu zápasu ztratila zraněného zadáka St. Pierra, rozehrála svou nejsvětlejší pasáž až v třetím dějství. Při vyloučení Lešky sevřeli domácí jako do svěráku; Kratěna nejdříve promáchl před brankou, pak bombou trefil břevno a nakonec i boční síťku.

Domácí nezměrnou obětavostí fotbalový výsledek ubránili. V závěru po zákroku Dvořáka na Matějíčka vzplály emoce, hosté se však o finiš připravili faulem Modrého a efekt nepřinesla ani kratičká hra bez brankáře.

PSG Zlín - HC Plzeň 1929 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 26. Veselý (Honejsek, Tesařík). Rozhodčí: Fraňo, Jeřábek - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváci: 6117. Stav série: 1:2.

Sestavy: 
Zlín: Horčička - Tesařík, Řezníček, Zámorský, Galvas, Míka, Matějíček - Honejsek, Čajánek, Veselý - Holík, Leška, Köhler - Důras, Melenovský, Čech. Trenéři: Rostislav Vlach a Turek.

Plzeň: A. Svoboda - Jeřábek, Modrý, Vykoukal, Kaberle, Marušák, Frolo, St. Pierre - Kratěna, Martin Straka, Vlasák - Duda, Jan Kovář, Pletka - Dvořák, Pitule, Johnson - Stránský (32. Vostřák), Havlíček, Mrňa. Trenéři: M. Jelínek, Razým a Michal Straka.

Je nám líto, video expirovalo.
PSG Zlín - HC Plzeň 1929

Sparta porazila ve třetím zápase play-off Kometu na jejím ledě 5:2. Otočila tak stav série na 2:1 na zápasy. Domácí sice vedli díky trefě Tomáše Svobody, ale ještě v úvodní části neproměnil trestné střílení Roman Erat a Sparta třemi góly ve druhé třetině strhla vedení na svou stranu. V té závěrečné si už výhru pohlídala. Série bude pokračovat ve čtvrtek od 18:10 opět v Brně.

Agresivní hokej a forčekink v útočném pásmu vynesl Spartě v úvodních deseti minutách územní převahu. Brňané byli pod tlakem, jen s obtížemi zakládali útočné akce, brankář Trvaj ale s přehledem odolával střelám. Brňané se potýkali s přechodem přes střední pásmo a už v tomto prostoru většinou ztráceli kotouče. Postupně se ale domácí hokejisté dostali z herní křeče a převzali iniciativu.

Ve 13. minutě po akci bývalých slávistů obránce Vašíček našel volného Tomáše Svobodu, ten po kličce oklamal brankáře Pöpperleho a poslal kotouč do sítě. Vedoucí branka Kometu vyburcovala k ještě většímu tlaku, vyprodaná hala s nadšením aplaudovala pohledným akcím svěřenců kouče Venery.

Z tlaku se zrodila i druhá branka domácího týmu, která však neplatila. Petrovický chytře přidržel kotouč, oklamal obránce soupeře, přesnou přihrávkou našel Erata, jenž trefil volnou branku. Jenže tu ještě před tím, než kotouč přešel brankovou čáru, úmyslně posunul obránce Philipp. Po studiu videa rozhodčí nařídili trestné střílení, které Erat neproměnil.

Zdeněk Venera (Brno): "Největší rozdíl byl dnes v koncovce a proměňování šancí. Dali jsme dva góly, měli jsme i několik dalších slibných příležitostí. Za stavu 1:0 jsme měli za posunutí branky výhodu trestného střílení. To byl podle mě zlomový moment. Ale pokud chceme Spartu porazit, tak musíme její chyby trestat. To se nám dnes nedařilo. Sparta hraje venku celou sezonu velmi dobře, byla v bilanci lepší než na domácím ledě. Má spoustu brejkových hráčů a dokáže chyby protivníka využít. Bez toho, že využijeme většinu šancí, to bude hodně těžké.

Richard Žemlička (Sparta): "Prvních deset minut jsme byli lepším týmem. Až když jsme dostali branku, tak nás Brno přetlačilo. Druhou třetinu jsme začali velice dobře. Dostávali jsme se do prostoru před brankou. Z toho pramenily tři góly. V závěru se nám podařilo dát další branku. Ale zkazili jsme si závěr tím, že jsme inkasovali druhý gól. Brno po něm dostalo křídla, tlačilo nás. Měli jsme štěstí, že jsme nedostali třetí branku, neboť v tu chvíli měl soupeř velký tlak. Teprve po pátém gólu jsme rozhodli o výsledku."

V závěru úvodní třetiny získala Sparta přesilovku, kterou si přinesla i do druhé dvacetiminutovky. Pražané nabrali opět tempo z úvodu zápasu. I když Brňané hráli občas se čtvrtým útokem, většinou se střídaly pouze tři řady. Dravější Sparta působila dojmem, že má i více fyzických sil, a herní převahu také postupně vyjádřila střelecky. Ve 25. minutě vyrovnal Foster. Vzápětí ještě měli Moravané velkou šanci na zvrat, při přečíslení v rychlém protiútoku Divíšek nabídl šanci Tomáši Svobodovi, který ale netrefil opuštěnou branku.

I když Brňané bojovali, jejich protivník častěji vyhrával osobní souboje. Ve 33. minutě Bližňák z rohu přihrál Tonovi, jenž podruhé překonal Trvaje. Kometa působila po inkasovaném gólu chaoticky v defenzivě a sérii chyb potrestal o dvě minuty později Sersen, který od modré čáry přidal třetí gól. Z výkonu domácích hokejistů postupně vyprchala jiskra.

Sparta náskok zvýšila hned v úvodu závěrečné třetiny po zaváhání domácích zadáků díky Bližňákovi. Kometa nerezignovala a ve 48. minutě vykřesal naději Erat. Brňané ožili, zakousli se do soupeře a brankář Pöpperle několikrát zachránil až v poslední chvíli. Spatra ale necelé čtyři minuty před koncem definitivně zpečetila vítězství. Po úniku Tona, kterého fauloval Vašíček, upravil na 5:2 Tenkrát.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 2:5 (1:0, 0:3, 1:2)

Branky a nahrávky: 13. T. Svoboda (Vašíček), 48. Erat (L. Čermák, Koreis) - 25. Foster (Jánský, S. Treille), 33. Ton (Bližňák), 35. Sersen (Krstev, Bližňák), 42. Bližňák (Ton, Milam), 57. Tenkrát (Ton). Rozhodčí: Hribik, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 1:2.

Sestavy:
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, M. Hruška, Malec, Bičánek, Vašíček, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Erat, Petrovický, Koreis - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Balej, H. Zohorna, Polodna. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Sparta: Pöpperle - Krstev, Sersen, Milam, Jan Hanzlík, Philipp, D. Kočí, Kasík - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Jánský, Foster, S. Treille - Y. Treille, T. Rachůnek, Lapšanský. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články