Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sportovní hala slavila hokejové mistry světa i Davisův pohár

Praha - Tipsport arena v Praze-Bubenči, která se dlouhá léta nazývala Sportovní hala, se za uplynulá desetiletí stala němým svědkem řady úspěchů československého sportu. Hala hostila čtyřikrát mezi lety 1972 a 1992 mistrovství světa v ledním hokeji, z toho dvakrát, v letech 1972 a 1985, se domácí výběr radoval z titulu. V roce 1980 zde českoslovenští tenisté vyhráli Davisův pohár, úspěšní zde byli i krasobruslaři či basketbalisté. Sportovní halu otevřela 7. března 1962 krasobruslařská revue Ledový večerník.

Sportovní hala
zdroj: hcsparta.cz

Multifunkční hala, kde hrají své zápasy hokejisté pražské Sparty, se do roku 1999 nazývala Sportovní hala, poté prošla celou řadou komerčních názvů až k současnému pojmenování. Vlastníkem stavby je magistrát hlavního města, současná kapacita činí 14 tisíc míst k sezení a 1 300 k stání (pro hokej) a 8 tisíc na koncert. Původně hala pojala dokonce 18 700 diváků.

O postavení nové sportovní haly s umělým ledem v Praze bylo rozhodnuto v prosinci 1952. Měla vzniknout přestavbou tzv. Strojnického paláce, který byl ve Stromovce postaven v roce 1907 a kde se předtím konaly zejména známé vzorkové veletrhy. Přestavba paláce byla vzhledem k velkým finančním nákladům v roce 1954 zastavena, práce byly obnoveny až na podzim 1958.

K rekonstrukci ocelové konstrukce původní haly bylo využito šesti rámových sloupů starého objektu. Architektonicky pak vznikla v trojlodní hale na tehdejší dobu unikátní střepinová konstrukce. Prostřední loď s rozměry 60 x 96 metrů, a výškou 28 metrů byla pro ledovou plochu nejvhodnější. Součástí haly se stal i osvětlovací most o váze 30 tun, konstrukci navrhl ing. Holubec z podniku AVIA Letňany.

Hned v březnu 1962 se zde konalo mistrovství světa v krasobruslení, na kterém vyhráli v tancích na ledě domácí sourozenci Romanovi. První utkání hokejové ligy Spartak Praha Sokolovo (tehdejší Sparta) proti ZKL Brno se uskutečnilo 17. října 1962, Pražané vyhráli 5:4. Kromě řady koncertů či estrád zde například v roce 1981 vybojovali českoslovenští basketbalisté bronz na mistrovství Evropy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články