Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Zlín odvrátil hrozbu vyřazení, v Třinci vydřel vítězství po nájezdech

Třinec - Zlínští hokejisté ve čtvrtém utkání předkola extraligového play off odvrátili hrozbu vyřazení a na ledě loňského mistra ze Třince zvítězili po samostatných nájezdech 2:1. Recept na brankáře Třince našel pouze hostující útočník Bedřich Köhler, který kromě rozhodujícího nájezdu také v 36. minutě vyrovnával průběžný stav. Za Třinec se v 16. minutě trefil Andrej Novotný. Série se tak stěhuje do Zlína. Ve skupině o záchranu se situace taktéž výrazně zdramatizovala, když poslední Mladá Boleslav zvítězila nad Litvínovem 4:3 a svému soupeři se tabulkově přiblížila na rozdíl tří bodů. Druhé kolo boje o 11. až 14. místo doplnil zápas Karlových Varů a pražské Slavie, která nakonec zvítězila 3:1 a dostala se v tabulce před Mladou Boleslav. Energie doma prohrála poprvé po šesti výhrách a její náskok před barážovou pozicí se ve vyrovnaném play out snížil na šest bodů.

Utkání Třinec - Zlín
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Zlín se třinecký mečbol pokusil odvrátit s druhým gólmanem Sedláčkem, kterého v šesté minutě prověřil nepříjemnou ranou po ledě Květoň. Taktický nádech čtvrtého utkání rozvázal první gól a znovu ho vstřelil Třinec. Peterek po průniku na pravém křídle v 16. minutě ideálně načasoval přihrávku na beka Novotného, který si sjel mezi kruhy a dlouhou kličkou na bekhend pokořil Sedláčka. Zlín už měl namále a musel útočit. Tým kouče Rostislava Vlacha také přitlačil a trávil dlouhé pasáže v útočném pásmu. Leška však z gólové parkety volejem mířil jen do prostředka brány a Hamerlík přečkal i několik nepřehledných skrumáží. 

Utkání Třinec - Zlín
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

K vyrovnání směřovala i celá druhá třetina. Hosté neměli moc střeleckých příležitostí a dlouhodobou aktivitu proto korunovali až ve 35. minutě: domácí bek Richter při zlínské přesilovce smolně ztlumil nastřelený puk před brankou Köhlerovi, který neomylně zavěsil pod břevno. Mužem utkání se mohl stát veterán Peterek, který se v 50. minutě nádherně proháčkoval zlínskou obranu a vylámal si zuby až na Sedláčkovi. Zlínský tlak v poslední desetiminutovce oživila přesilovka a Hamerlík v ní musel vyřešit několik krušných závarů i gólovou dorážku Linharta. Hostům se do prodloužení nechtělo, na třineckou branku přiletělo několik obtížných nahození, ale Hamerlík navzdory clonám soupeře vše pochytal.

Zleva Radim Tesařík ze Zlína a třinecký Radek Bonk
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Prodloužení se zase hrálo podle not Ocelářů, kteří však prováhali dvouminutovou přesilovku čtyři na tři. Citelně jim v ní chyběl snajpr Zíb, který byl po nezaviněném Köhlerově zákroku bruslí zrovna na šití v kabině. Penalty rozhodl opět Köhler, který se stal jediným přesným střelcem nájezdů.

Je nám líto, video expirovalo.
HC Oceláři Třinec - PSG Zlín    

Předkolo play off hokejové extraligy - 4. zápas:

HC Oceláři Třinec - PSG Zlín 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Novotný (Peterek, Richter) - 35. Köhler (Leška, Hamrlík), rozhodující sam. nájezd Köhler. Rozhodčí: Husička, Polák - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 3735. Stav série: 2:2.

Ohlasy trenérů:

Jan Tlačil (Třinec): "Nenastoupili jsme tak aktivně, jak jsme chtěli. V sobotu nás k vysokému vítězství dovedla právě aktivita. Chtěli jsme to zopakovat, ale hráči jakoby se podvědomě báli sérii ukončit. Nehráli jsme tak sebevědomě a aktivně, nezasloužili jsme si vyhrát."

Rostislav Vlach (Zlín): "Podali jsme výborný výkon. Přestože nepadlo moc gólů, z hlediska hry jsme vyhráli zaslouženě. Nasazením brankáře Sedláčka jsme chtěli dát mužstvu nový impulz a to se nám povedlo. Mužstvo to nastartovalo. Rozhodování to ale bylo těžké, protože Luboš Horčička proti Třinci celou sezonu chytal výborně."

Ve skupině o záchranu bude nejvyrovnanější boj v její historii

Domácí Mladá Boleslav se v boji proti Litvínovu ujala vedení v sedmé minutě, kdy kanonýr Tomas zamířil z pravého kruhu přesně k tyči. Inkasovaná branka ale zvýšila aktivitu hostů, kteří v 11. minutě vyrovnali díky Trávníčkovi, jenž využil půlminutovou přesilovou hru svého týmu po předchozích vyloučeních na obou stranách. Za 71 vteřin dostal Severočechy do vedení volný Jenáček. 

Prostřední dějství přineslo především trápení domácího týmu, který se velmi těžko dostával k zakončení. Když už se zdálo, že druhá třetina branku nepřinese, naskytla se 56 vteřin před sirénou domácímu týmu výhoda přesilové hry pěti proti třem a Boleslavští touto nabídkou nepohrdli. Po 14 vteřinách přesilovky dokázal vyrovnat ranou od modré čáry obránce Mozík.

Ve třetí třetině šli hosté opět deo vedení. Na útočnou modrou čáru dostal přihrávku Kousalík, který projel až před gólmana Hübla a bekhendovým blafákem mu nedal šanci. Středočeši se ale nevzdali a hned po minutě se dočkali vyrovnání. Vrbatovo nahození z velkého úhlu od mantinelu prošlo přes několik hráčů až za záda brankáře Volkeho. Obrat dokonal Podkonický, který po dalších dvou minutách zakončil z mezikruží do opuštěné branky, když mu roli střelce usnadnil špatnou rozehrávkou gólman Volke. Domácí mužstvo po této brance dřelo až do konce utkání a Litvínovu už neumožnilo vyrovnat ani při závěrečné půlminutové hře bez brankáře.

Je nám líto, video expirovalo.
Shrnutí zápasu BK Mladá Boleslav - Verva Litvínov

BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov 4:3 (1:2, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. Tomas (Mikulík, D. Výborný), 40. Mozík (D. Výborný, Balaštík), 46. Vrbata (Drábek, Pabiška), 48. Podkonický (Balaštík) - 11. Trávníček (Jenáček, Stříteský), 13. Jenáček (Majdan, Trávníček), 45. Kousalík (Trávníček). Rozhodčí: Hradil, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:10. Využití: 1:1. Diváci: 2740.

Ohlasy trenérů:

Petr Novák (Mladá Boleslav): "Jsme rádi, že jsme s Litvínovem uhráli všechny tři body. Pro nás byla důležitá proměněná přesilovka pěti proti třem a především jsme během minuty dokázali odpovědět na branku soupeře, což se nám třeba ve Varech nepovedlo. Trochu to i vypadalo, že jsme měli ke konci zápasu více sil než soupeř."

Vladimír Jeřábek (Litvínov): "Důležitým momentem utkání bylo, že jsme za stavu 2:1 nedokázali proměnit další šance, které jsme měli. Domácí nás potom dostali pod tlak a dokázali proměnit dvojnásobnou přesilovku. My jsme se sice ještě dokázali do vedení dostat, ale nechali jsme se vylučovat a Boleslav toho tlaku dokázala využít. Při hře pěti proti pěti jsme se nedokázali dostatečně prosadit."

První příležitost klání mezi karlovarskou Energií a Slavií Praha si vytvořil hned v první minutě domácí Gawryletz. Za hosty kontrovali Vondrka a Hertl, ale Mensator si s oběma střelami poradil. V osmé minutě se při vyloučeních Mocka a Gulašiho Slavii naskytla možnost hrát 48 vteřin přesilovou hru pět proti třem. Domácí se ještě ubránili, ale v následné hře pěti proti čtyřem otevřel skóre Pospíšil, který bekhendem překonal Mensatora. Navíc za 64 vteřin se dostali do přečíslení Sklenář s Mickou, který zvýšil. Energie se radovala ze snížení za 109 sekund. Povedenou individuální akci předvedl Tomáš Rohan, který se proháčkoval až před Kopřivu a vstřelil svou první extraligovou branku. 

Utkání Karlovy Vary - Slavia Praha
zdroj: ČTK autor: Jan Sokol

V druhé třetině se utkání rozdrobilo do mnoha nepřesností z obou stran a proto mělo o zápase rozhodnout až třetí dějství. V něm si snahu o vyrovnání Západočeši komplikovali častými vyloučeními. Slavia bránila jednobrankový náskok a unikala do rychlých brejků. Jeden z nich neproměnil Sklenář. Nepříznivý vývoj utkání a některé verdikty rozhodčích neunesla skupinka domácích fanoušků, která se pustila do pěstního souboje s místní ochrankou. Padesát vteřin před koncem základní hrací doby se domácí odhodlali k power play. Při ní však ujel Vondrka a jeho střele do prázdné branky zabránil Pech jen hozením hokejky. Za tento přestupek byl Slavii přiznán technický gól.

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. T. Rohan - 9. Pospíšil (Vondrka), 11. Micka (Sklenář), 60. Vondrka (technický gól). Rozhodčí: Kalivoda, Pešina - Bláha, Jindra. Vyloučení: 8:5, navíc Kotrla (Karlovy Vary) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 3429.

Ohlasy trenérů:

Martin Pešout (Karlovy Vary): "My jsme dnes selhali v koncovce. Neproměnili jsme šance, které jsme si vytvořili. Myslím, že o výsledku rozhodla využitá přesilová hra Slavie a naopak naše nevyužitá výhoda pěti proti třem."

Jiří Čelanský (Slavia): "Bylo vidět, že to je hodně nervózní utkání a jde o strašně moc. Odskakovaly kotouče od hokejek a byla častá vyloučení. Samozřejmě jsme rádi, že jsme uhráli tři body. Tabulka je vyrovnaná, budou rozhodovat maličkosti a individuální chyby."

Je nám líto, video expirovalo.
Shrnutí zápasu Energie Karlovy Vary - Slavia Praha
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy