Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kometa porazila Kladno, Třinec udolal Zlín v nájezdech

Praha - Hokejisté Brna nakročili výraznou měrou ke čtvrtfinále play-off, když porazili na vlastním ledě Kladno. Série se bude přesouvat ke Středočechům. Úřadujícím mistrům z Třince se podařilo srovnat sérii se Zlínem. V první třetině vedli o dva góly, Zlín však do konce zápasu zvládnul vyrovnat. Utkání se rozhodlo až v nájezdech.

Kometa - Kladno 5:3

Tentokrát museli Brňané, kteří využili dvě přesilovky, tvrdě bojovat až do samého závěru. Definitivní klid jim zajistil až při power play soupeře deset sekund před koncem střelou do opuštěné branky Čermák. Rytíři vsadili oproti prvnímu zápasu na větší bojovnost a v závěru jim mnoho nechybělo k vyrovnání. Do druhého duelu nastoupila Kometa v nezměněné sestavě, naopak Kladno sáhlo ke změnám ve čtvrtém útoku, kde k Valskému naskočili Bílek a Hluchý, zatímco Knotek s Kafkou zůstali v civilu.

Rytíři tentokrát začali mnohem aktivněji a útočná odvaha jim vynesla i rychlý náskok. Paterovu střelu od bočního mantinelu tečoval Kuchler a kotouč proklouzl brankáři Trvajovi mezi chrániči do sítě. O náskok se však Kladno vzápětí připravilo vlastní nedisciplinovaností. K vyloučenému obránci Lepineovi zasedl na trestnou lavici za necelou půlminutu ještě další zadák Piskáček a přesilovku pět na tři zakončil přesnou střelou od modré čáry Čermák. Kometa měla sice územní převahu, ke koncovce se ale dostávala pouze sporadicky.

Teprve v závěru úvodní třetiny domácí hokejisté přidali druhý gól. Jakub Svoboda napálil puk z ostrého úhlu před branku, kde jej lehce tečoval Tomáš Svoboda a brankář Chábera už nestačil reagovat. Kladenští trenéři se v první přestávce rozhodli vystřídat gólmany; i když Chábera nenesl na obdržených gólech vinu, nahradil jej Cikánek. Změna přinesla hostům vyrovnání. Při signalizovaném vyloučení Eberle nahodil kotouč do chumlu hráčů před brankou a od brusle domácího Divíška se puk odrazil do sítě.

Hra dostala po druhém vyrovnání spád, Kometa byla o poznání aktivnější, v koncovce však narážela na dobře chytajícího Cikánka. Dvakrát se neprosadil ve vyložených šancích Jaroslav Svoboda. Kuriózně kladenského brankáře překonal domácí spoluhráč Patera. Ten vyhrál vhazování s Petrovickým ve vlastní třetině, prudký kotouč se ale odrazil od bruslí obránce Lepinea do kladenské sítě. V závěru třetiny se dostali Brňané opět do tlaku, ale na Čermákovu dorážku stačil Cikánek včas zareagovat a při Holcově tvrdé střele se kotouč odrazil od horní tyčky do pole.

O případný pokus o zvrat připravilo Kladno vyloučení Patery v závěru druhé třetiny. Agresívnější a důraznější domácí hokejisté využili v úvodu závěrečné dvacetiminutovky přesilovku, když Erat střelou od modré čáry přidal čtvrtou branku. Kladno se ale v závěrečných třech minutách vzchopilo a po vyloučení domácího Bičánka za vyhození kotouče za hrazení snížil Hovorka na rozdíl jediné branky. Hosté vyzkoušeli v závěru power play, vynutit prodloužení se jim ale už nepodařilo, naopak inkasovali pátý gól.

HC Kometa Brno - Rytíři Kladno 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 7. L. Čermák (Kováčik), 19. T. Svoboda (Jakub Svoboda, Divíšek), 34. Petrovický, 42. Erat (Malec, Holec), 60. L. Čermák (Divíšek) - 5. Kuchler (Patera, J. Drtina), 26. Eberle, 58. Hovorka (Patera, Bicek). Rozhodčí: Hribik, Pešina - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 2:0.

Lubomír Oslizlo (Brno): "Udělali jsme velice důležitý krok k případnému postupu do čtvrtfinále. Oba týmy mají kvalitu, v tabulce jsme skončili vedle sebe. I když jsme prohrávali 0:1, tak jsme brzy srovnali při přesilovce a vypracovali si i další příležitosti. Ve druhé třetině soupeř vyrovnal 2:2. Podařilo se nám šťastnou brankou po vhazování a gólem Erata při přesilovce získat opět dvoubrankový náskok. Až do přesilovky při vyloučení Bičánka tři minuty před koncem jsme nedali Kladnu příležitost k obratu. Jenže soupeř snížil a samém závěru jsme měli půl minutu před koncem štěstí, že Kladno nastřelilo jen tyčku. Dlouho jsme měli zápas pod kontrolou. Až závěr jsme tak zdramatizovali, že jsme museli dělat všechno, abychom dotáhli utkání do vítězného konce."

Jiří Kopecký (Kladno): "Po středeční jednoznačné porážce jsme chtěli změnit hru a dostat domácí pod tlak. Úžasná brněnská atmosféra totiž může být dvojsečná. Diváci jsou nedočkaví. Pokud bychom vstřelili branku, tak by se musela Kometa tlačit do útoku. Záměr se nám podařil. Ale jen krátce, neboť jsme dostali v přesilovce vyrovnávací gól a Brno výsledek otočilo. Podařilo se nám ve druhé třetině vyrovnat a ještě jsme drželi výsledek. Inkasovali jsme gól po vhazování, další dostali při přesilovce. Čtvrt hodinu před koncem hráli domácí na více než sto procent. Přesto se nám podařilo v přesilovce snížit a při troše štěstí mohlo dojít i k prodloužení. Budeme bojovat, zkusíme vyhrát zápasy doma a ještě jednou se vrátit do Brna."

Je nám líto, video expirovalo.
HC Kometa Brno - Rytíři Kladno

Zlín - Třinec 3:4 SN

Vstup do utkání se povedl Zlínským, kteří se již ve čtvrté minutě v ponechané výhodě ujali vedení díky povedené střele Veselého z mezikruží. Třinec inkasovaná branka nezaskočila a po necelých dvou minutách vyrovnal. Gól Orsavy pod horní tyč uznal hlavní sudí až po konzultaci s videorozhodčím. V osmé minutě se hosté nevyvarovali technického prohřešku a špatně střídali, úvodní přesilovku však Zlín nevyužil. Velkou šanci měl poté Bonk, jehož střelu vyrazil gólman Horčička betony.

V následné druhé početní výhodě si domácí vytvořili nápor, který ale po druhé polovině přesilovky ustal. Ke konci třetiny tak převzal iniciativu Třinec. Zpoza branky vykroužil Hrňa, jenž střelou z ostrého úhlu zavěsil přesně do horního růžku. Jako studená sprcha zapůsobila na domácí situace v závěru třetiny. Jak snadné je vstřelit gól, předvedla při rychlém útoku druhá třinecká lajna vedená Peterkem. Pohlednou kombinační akci zakončil gólem zblízka Adamský. Do konce třetiny zbývaly tři vteřiny.

Po první přestávce se Zlín otřepal a odměnou mu byl kontaktní gól, který vstřelil Veselý, jenž zaznamenal druhou trefu v zápase. Prostřední část hry patřila Zlínu, který hýřil pohybem a dokázal dostat soupeře pod tlak. Vstřelit třetí branku ale Berani nedokázali. Také v druhé třetině rozhodčí vyloučili několik hráčů. Ani jeden trest však neměl na průběžný výsledek vliv. Třetí třetina tak nabídla zajímavou zápletku. Zlín se přes pozorně bránící protihráče ztěžka dostával do útočného pásma. Když už se mu to podařilo, narazil na třineckého brankáře. Hamerlík měl i notnou dávku štěstí, když zkrotil neposedný puk po Galvasově tečované střele.

Radost třineckých hokejistů
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Vzápětí měl na druhé straně šanci Varaďa, jenž vystřelil těsně vedle zlínské branky. Ubíhající čas nahrával Třinci, který stále držel těsný náskok. Při Zíbově vyloučení Zlín promrhal možnost vyrovnat. Po návratu z trestné lavice se Zíb zapojil do hry, ale v brejku pozorného gólmana Horčičku nepřekonal. V závěru nastalo nečekané drama. Dvě a půl minuty před koncem základní hrací doby byl vyloučen obránce Tesařík. Když už to vypadalo, že je Zlín bez šance na skórování, tak se opak ukázal být pravdou.

Paradoxně ve vlastním oslabení vyrovnal přesnou ranou Linhart a vynutil tak svému týmu prodloužení. V úvodu nastavené desetiminutovky se Zlínu otevřela početní výhoda čtyř proti třem po Varaďově vyloučení. Ve velké šanci Čajánek minul třineckou branku, Zlín tak velkou výhodu nezužitkoval. Aktivnější byli domácí, kteří ale nedokázali vstřelit rozhodující gól. Nepříjemnou střelu agilního Lešky Hamerlík vyrazil. Rozhodnout musely nájezdy a v nich zajistil výhru Ocelářům trefou v třetí sérii Hořava.

Je nám líto, video expirovalo.
Kometa - Kladno

 

PSG Zlín - HC Oceláři Třinec 3:4 po sam. nájezdech (1:3, 1:0, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Veselý (Holík), 24. Veselý (Leška, Holík), 59. Linhart (Köhler) - 6. Orsava (Hrabal), 18. Hrňa (Polanský), 20. Adamský (Peterek, D. Květoň), rozhodující sam. nájezd M. Hořava. Rozhodčí: Homola, Hradil - Bláha, Jindra. Vyloučení: 3:7. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 4642. Stav série: 1:1.

Josef Turek (Zlín): "Začali jsme dobře, když jsme šli do vedení. Potom udělal Martin Matějíček chybu a inkasovali jsme. Tím jsme soupeře dostali na koně a pak byli horším týmem. Obdrželi jsme další dvě branky, především třetí gól těsně před koncem třetiny ovlivnil celý zápas a neměl padnout. Ve druhé třetině jsme soupeře přestříleli a výsledek zkorigovali na 2:3. Třetí třetina byla vyrovnaná a v závěru jsme měli štěstí, když v oslabení skóroval Tomáš Linhart. V penaltovém rozstřelu byl šťastnější soupeř. I přes porážku chci hráče pochválit, že dřeli až do poslední sekundy. Série je nerozhodná a pokusíme se v Třinci aspoň jeden zápas vyhrát."

Jan Tlačil (Třinec): "Zápas jsme nezačali zrovna šťastně, neboť jsme po vlastní chybě inkasovali rychlý gól. Viděli jsme ale, že mužstvo je namotivované a vzápětí jsme vyrovnali. Pak jsme přidali další dva góly. Třetí branka padla tři vteřiny před koncem třetiny. Mužstvo bylo odhodlané tady zvítězit. Po většinu zápasu jsme měli více ze hry než Zlín. Nešťastné vyrovnání soupeře ve vlastní přesilovce před koncem zápasu s týmem otřáslo. Podařilo se nám ale posledním nájezdem otočit zápas v náš prospěch. Hráčům chci poděkovat za velkou sílu a odhodlanost, kterou dnes předvedli."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články